Mer status på mål 2006 - Lokala produkter

Som sista mål att bocka av för 2006 skulle jag hitta tre lokalt tillverkade varor som jag använder ofta. Ett bra bröd har jag hittat, men sen har jag kört fast. Jag har sökt på nätet och funnit en mängd gårdar som säljer både det ena eller det andra, men är jag villig att regelbundet besöka ett sådant ställe istället för att bekvämt köpa allt på ICA? Och ICA har ju lokalt producerade varor i kött- och mejeridisken. Det är bara inte alltid så lätt att identifiera vad som kommer ifrån närheten. Mjölken är ju lokalt producerad, men det köper jag redan, så det är ingen nyhet. Kanske är det så att jag redan handlar lokalt producerat, utan att ha koll. Kanske ska jag låta detta mål vara och koncentrera mig på nästa år. Det börjar ju trots allt om ett dygn och 43 minuter. Jag önskar att det kunde finnas en liten symbol för lokalt producerat på varuhyllorna tillsammans med priset så att jag enkelt kunde välja rätt...kanske ska jag lägga det i förslagslådan, så får jag hålla ögonen öppna tills dess och se om jag hittar de sista två varorna.

Energisnåla datorer med Energy Star

EU har ett program för energisnål kontorsutrustning som heter Energy Star. På hemsidan kan du läsa att exempelvis en platt datorskärm förbrukar 50% mindre el än sina skrymmande föregångare. Här finns lösningar både för hemmet och företaget.

Släpp ut mindre koldioxid

Dagens nyheter ger tre tips om hur du kan spara över fyra ton koldioxid på ett år:
1. Minska bilåkningen. Fem färre mil i veckan motsvarar ungefär ett halvt ton koldioxid per år.
2. Undvik långa flygresor. En Thailandssemester för två motsvarar ungefär 1,8 ton koldioxid per person.
3. Byt till nio lågenergilampor hemma. Du sparar 250 kilo koldioxid under deras livslängd.

Fler tips om hur mycket du kan spara med olika åtgärder hittar du på länken nedan:
Dina Pengars tips

En översikt (använder Flash) visar att växthusgaserna kommer huvudsakligen från vår vägtrafik (28%) och industrins energiproduktion av bl a olja (23%). Värmeverken som producerar el av olja, kol, gas och torv står för 14% och jordbruket med sina rapande kossor och övergödsling för 12%.

Enligt DN, stiger dock inte utsläppsnivån från den privata bilåkningen längre i EU, eftersom allt fler väljer miljöbilar. En etanol-Saab släpper ut 45 gram koldioxid per kilometer, medan ett flygplan med 65% passagerarbeläggning släpper ut 4 gånger så mycket per person - åker ni två i bilen blir skillnaden 8 gånger så stor. Koldioxiden från lastbilar och sjöfart har istället ökat i mängd; men fortfarande är bilarna med sina 20 procent av koldioxidutsläppen, den enskilt största utsläppskällan.


Andra bloggar om: ,

Utmaningen v.1-2: Utvidga din familj med ett fadder-barn

Månadens inspiratör, Buddha, föreslår att du öppnar dig själv till världsalltets invånare. I årets första utmaning, utmanar jag dig att räcka ut en hand till ett litet barn som behöver en ekonomisk trygghet för att skapa en mer human tillvaro. Själv har jag inte skaffat mig ett fadderbarn, utan valt att bli byfadder i en av SOS-barnbyars uppbyggda byar för föräldralösa barn som får ett litet hus och en ny "mamma". Bli fadder och hjälp ett barn få tillgång till skola och läkare. Låt just ditt barn växa upp och blir en förlängning av din goda handling - en kvinna eller man med en trygg uppväxt bakom sig och en utbildning som gör henne eller honom redo för vad världen har att erbjuda dem, på att helt annat sätt än om de vuxit upp utan någon att ta hand om dem. Nedan är en rad organisationer som erbjuder fadderskap. För att välja enklare kan du fundera på om du vill bli fadder till ett specifikt barn eller en grupp - som grupp står inte barnen i tacksamhetsskuld till dig på samma sätt och det blir mindre känslosamt om du skulle välja att avsluta ditt fadderskap. Vill du hjälpa ett barn utan eller med föräldrar? Star of Hope, Läkarmissionen och Frälsningsarmen är kristna organisationer. Mina egna subjektiva favoriter är SOS-barnbyar, Individuell Människohjälp och actionaid.

SOS-barnbyar - 200 kr som fadder till ett barn eller en hel barnby som byggts upp från grunden och förser barnen med en mamma, utbildning och hälsovård.
Individuell Människohjälp - 100-400 kr som gruppfadder i ett av många valbara projekt över världen.
Barnfonden - 200 kr som fadder för ett barn och dess familj.
Insamlingsstiftelsen Gatubarn - 150 kr eller 300 kr som fadder till barn i Bolivia eller Brasilien
Plan - 100 kr och uppåt som skolfadder eller projektfadder till exempelvis uppbyggnaden i Pakistan efter jordbävningen, eller 200 kr som vanlig fadder eller kompisfadder för någon i samma ålder som du eller ditt barn.
Baltic 2000 - 250 kr som barnfadder till ett barn du själv väljer i en familj eller ett barnhem i Lettland. Du kan även bli paketfadder och skicka förnödenheter istället. Närheten gör att det enkelt att hälsa på. (som kommenterat nedan saknar organisatinen 90-konto)
Star of Hope - 100-300 kr som fadder för ett barn+projekt. Du kan välja land och som internetfadder får du en egen sida som ditt fadderbarn också har ser.
Frälsningsarmén - som gruppfadder för barn i ett projekt, t ex en skola, i ett land du själv väljer, får du teckningar och foton från "dina" barn.
UNICEF - 100kr eller 200 kr som världsförälder till de barn i världen som behöver mest hjälp. För 100kr i månaden kan 4 flickor gå i skolan.
Internationella barnhjälpen -150kr eller 1500kr som fadder till ett barn i Indien eller Rumänien, där hela din månadsgåva går till barnet utan att någon administrativ avgift tas ut.
Läkarmissionen - 200 kr som fadder eller från 25kr! som gatubarnsfadder.
actionaid - 200 kr som fadder till ett barn, där pengarna går till ett helt projekt, eller som girlFRIEND till en utsatt flicka eller kvinna.

Faddrar berättar:

När du utfört utmaningen, inom tidsramen eller senare, så lägg in en kommentar eller maila mig, så lägger jag upp dig på listan med de utmanade (om du inte redan är med där förstås)! Tillsammans förändrar vi världen, bit för bit.

Andra bloggar om: , , ,

Januari månads inspiratör: Buddha

Efter flera dagars intensivt funderande har jag i en tidsrysare där det nya året närmat sig med stormsteg, bestämt mig för min första kandidat. Jag ville ha någon som kunde ge ett nytt sätt att se på världen. Månadens inspiratör låter jag ta vid där mina Top-10-tips slutar, nämligen vid tanken att alla människor är en väldigt utvidgad men enda familj och vi själva en del i ett större sammanhang – en länk i kedjan om du så vill. Alla länkar tillför något och det spelar ingen roll villken länk som tas bort, för att hela kedjan ska brista. Den västerländska synen verkar inte se saker på detta vis, i alla fall så agerar vi inte utifrån det. Vi tar för givet att tröjan vi köper finns där i affären när vi känner för att åka in och köpa den och glömmer att tacka den som plockade bomullen, honom som översåg maskinen som vävde tyget eller barnet som sydde fast knapparna. För att inte glömma bort maskinisten på lastfartyget som förde den över halva jordklotet...sen kanske vi låter oss kännas vid killen som kom på reklamidén och modellen som visade sig i den; och kassörskan kan vi så till och med skänka vårt tack till när hon räcker över tröjan i en påse med affärens logga på - även om hon bara är sista länken i kejdan. Och i denna långa väg, vem är det som får mest lön för mödan? Jo, mannen som äger affären med loggan. Är det honom vi är mest tacksamma till och som vi tycker är viktigast och mest värd våra pengar? Glöm inte kvinnan som odlade riset du åt till lunch och åldringen som flätade hennes hatt för hand, mannen som borrade efter oljan för bensinen du använde på väg till affären och ingenjören som ritade oljeplattformen, gruvarbetaren som bröt järnet till din bil och försäljaren till batteriet i hans pannlampa och så snubben som programmerade kassaapparatssystemet förstås. Jag tror att vi kan träna oss i empati, medan en del är frågan om mognad och ett mindre självcentrerat sätt att se världen på. Månadens inspiratör - Buddha - med sin klarsynta livsåskådning, kan hjälpa oss att snabba på den vägen.

Låt Buddha inspirera dig till att:


  1. Se hela världen som ett enda stort mänskligt kretslopp av beroenden.

  2. Känna tacksamhet i vardagen till andra än dem du kommer i kontakt med.

    Det är så många som bidragit till att just denna dag blev som den varit för oss.
Andra bloggar om: , ,

Politiska hjärtefrågor

1. Införa socialpsykologi (eller livskunskap) som obligatoriskt ämne i grundskolan.

2. "Fair info" - rättvis (från båda sidor i konflikter) och balanserad (även positiv) information i media, framförallt i nyhetsrapportering.

3. Effektiv hantering av ungdomsbrottslighet.

4. Ungdomssatsningar på fritidsaktiviteter "alla ska med".

5. Ålderdoms-kooperativ där det är möjligt att välja vilken hemhjälp man vill ha och egen lägenhet eller grupp-boende, samt ha möjligheten att laga sin egen mat och sköta trädgården när det passar - åldrande på de äldres villkor.

6. Tillämpbar och anpassad svenska-undervisning för alla olika grupper av invandrare - från analfabeter till akademiker. Svenska språket är (den enda?) nyckeln till fullständig integration.

7. Snabbare och humanare hantering av nykomna flyktingar.

8. Ombud/mentorer för långtidssjuka, oavsett om de är sjukskrivna eller på väg att bli det - förebyggande, tidig och rätt hjälp.

9. 6 timmars arbetsdag.

Har du information initiativ inom ovanstående, vill jag att du hör av dig!


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Nej tack, McDonald, mitt barn leker inte med skräp

Min dotter är två och har en handfull leksaker från McDonalds Happy Meal-boxar. Ingen av dem har hon lekt med. Istället utgör de bara en plastfyllnad i de redan proppfulla leksakshyllorna. Hur många av McDonalds leksaker hamnar i soporna om året?

Nästa gång du tar ditt barn till McDonalds, säg "nej tack, ingen leksak idag". Om ditt barn redan är McDonaldstränat och beroende, kan du låta ditt barn samla exempelvis handtagen från Happy Meal-boxen och ersätta 10 stycken handtag med en egeninköpt vettig leksak (gärna i naturmaterial). Förklara gärna för ditt barn att plastleksakerna inte bryts ner i sopberget.

Nedan barnböcker som kanske kan vara till hjälp:
Skräpboken
Lotta-Lotta och eken en miljöbok för barn Bokens andra del, Lotta-Lottas miljöfakta, behandlar i olika avsnitt vatten, kompostering, sopor, el och värme.

Andra bloggar om: ,

Nyårslöften

Jag brukar inte avlägga nyårslöften, inte officiellt i alla fall. Däremot så brukar jag utnyttja övergången till ett nytt år till att försöka skapa ett nyare jag. Framförallt så börjar jag äta nyttigare; och det brukar också fungera i ett par månader... I år kommer det nya året att ge den här bloggen en ordentligt avspark och jag ska försöka väva in goda handlingar i mitt liv. Jag vill visa godhet mot miljön och människor nära och fjärran; försöka göra jorden till en lite bättre plats för någon att vara. Inför varje månadsskifte tänkter jag välja ut en person som jag utnämner till månadens inspiratör. Jag har visserligen flera bra kandidater, men jag har inte bestämt mig för vem som blir först ut. Min idé är att välja inspiratörer som är ambassadörer för olika delar av världen. Varannan vecka kommer också en ”utmaning” , en väldigt konkret handling för att förbättra världen en liten smula. Jag har ju lagt upp två stycken utmaningar innan nyår för att förbereda – en pärm för att samla allt gott handlande i, samt en välgörenhetsbudget.

Status på mina mål för 2006

Mina mål för 2006 är nästan avbockade, men de gälls inte riktigt. Jag påbörjade dem lite retroaktivt i höstas efter att jag läst The Better World Handbook och blivit innehavare av etanol-bilen. Några goda handlingar har i all fall hopat sig.

Ekonomisk rättvisa:
Jag har skapat en budget för gåvor inför 2007 och gått med i SOS-barnbyar, Woman-for-Woman och Läkare utan gränser. Dessutom har jag startat en depå på Avanza där jag satt in 2000 kr för varje kusin till min dotter - där blir pengarna placerade i aktier tills barnen är tillräckligt gamla för att få en kompisfadder i födelsedagspresent.

Ekologisk bevaring:
Förutom bilen, har jag bidragit till ekologisk bevaring genom att byta till GodEl med miljövänligt val.

Bidra till demokrati:
Jag har skrivit upp både mål och vägar till att påverka politiskt...och postar snart listor.

Bidra till social rättvisa:
Jag har haft ögonen öppna för olika människor som arbetar för en social rättvisa. T ex har Alice Bah hittat sina sätt genom att byta karriär och engagera sig i bl a Rädda Barnen och EPCAT.

Kultivera enkelhetens lag:
Jag bad om begagnade leksaker i julklapp till dottern, men var för sent ute.

Bidra till ett sammanknutet samhälle:
Jag har tackat släkten till Thanks-giving för enskilda handlingar jag uppskattat från deras sida.

Bidra till fred:
Jag har skrivit en hel delberättelse klart till min roman om ondska och bestämt handlingen.
Vidare har jag läst om drottning Rainas arbete för framförallt sitt land och jag tror att hennes insatser indirekt fungerar fredsbevarande trots att de inte har med vapen och krig att göra, istället värnar hon om att stärka individen, fr a kvinnor och ungdomar.


Det återstår att hitta två närproducerade produkter till, förutom vårt bröd.
Fortsättning på att hitta regionala produkter.

Post Christmas

En översyn av konsumtionshelgernas peak-performer - ”julafton” - ger en ganska nedslående bild mätt i miljöekvivalenter – mycket saker, prylar och grejer. Ett par guldkorn har dock letat sig fram till tomtens säck – en pyjamas av textil utan farliga kemikalier, min barndoms dockvagn som blev min tvååriga dotters favoritklapp och så en röd julduk från Individuell Människohjälp. Och eftersom jag själv sneglat efter en liknande duk till vårt nya bord som vuxit ur de gamla dukarna på längden, så blev det i alla fall en duk mindre konsumerad detta år och jag undgick konkurrensen med att ha två stycken juleröda dukar i mina ägor. I kategorin ”att skapa en bättre värld” kan väl också några av bokpresenterna hamna – ”Buddhism for dummies”, en trädgårdsbok Shocking Beaty med makalösa foton (som i alla fall kan göra vår tomt lite bättre och den räknas väl också till världen) och en handlingsbok för en bättre värld. För min del får köpefrossan stanna vid det här. Knappt har vi hunnit avsluta julrallyt innan mellandagsrean tar vid och många frenetiskt kastar sig i reans stormhav för att håva upp kap efter kap. Själv har jag sen några år tillbaka gett upp tanken på att göra en bra affär efter jul - inte alls p g a ett globalt resurssparande-tänk eller för en renare miljö, utan av ren självbefarelsedrift och för att hålla mitt sinne så rent som möljigt utan den massinvasion av köpgalningar som likt en jättearmé tar över affärsgalleriorna.

Julklappar i miljöns namn

Minska på den globala produktionen och konsumtionen genom valet av julklappar:
- Upplevelse-julklapp som konsertbiljetter, årskort på djurparken, simhallen eller gymmet.
- Presentkort i juklapp till restaurang eller spa-besök... eller dig själv till hemarbete (se eget inlägg).

Gör ett statement med julklapparna som du köper:
- Korg med miljövänliga rengöringsprodukter som ättika och bikarbonat, samt bruksanvisning.
- Fair trade-produkter (se eget inlägg).

Önska julklappar som minskar världens konsumtion:
- Begagnat av porslin, smycken, böcker, leksaker, barnkläder, verktyg...
- Saker du verkligen behöver och vill ha, genom att sluta köpa saker till dig själv under hösten, så att du när julen kommer har allt du egentligen behöver och inte kan komma på något vettigt att önska dig.

Burkfria pepparkakor till nästa år!

Var med och inverka på sopberget! Att ändra sina vanor när det gäller en specifik produkt sänder snabbt signaler till dem som producerar och säljer dem, eftersom allas ändrade handlingar riktar in sig på ett mål istället för att spridas ut åt olika håll. Ett exempel är den kravmärkta mjölken. Jag funderade ordentligt på hur man kunde göra julen lite "grönare", och förkastade snabbt tips om att slå in paketen i rent papper istället för "plastpapper" och klimatvänlig mat (vi äter ju varje dag, inte bara på julafton och så är julafton lite traditionshelig för mig). Men vad sägs om att välja pepparkakor i påsar eller kartong, istället för tjocka burkar i hårdplast eller metall? Det finns 4.4 miljoner hushåll i Sverige. Jag vet inte hur pepparkakskonsumtionen ser ut, men ponera att varje hushåll köpte två burkar pepparkakor under säsongen - och så slänger vi in några burkar till som förbrukas i de svenska företagens fikarum - kan vi då få 10.000.000 burkar?

Det finns alternativ i både kartong och platpåse idag, t ex från Gille-bagaren, Göteborgs Kex - Brago eller Kung Oscar - och Annas pepparkakor (de senare sorterna har dock härdat fett), men man får titta en extra gång eftersom förpackningarna inte innehåller så mycket luft och alltså är mindre (och eftersom de är mindre, borde frakten vara miljöeffektivare också).



Alltså är "mitt gröna jul"-förslag att utföra en till tre av nedanstående handlingar:

1. Köp inte pepparkakor på burk nästa jul.
2. Lägg ett meddelande i din butiks förslagslåda (eller maila koncernen) med texten "Till jul kommer jag av miljöskäl köpa burkfria pepparkakor, förpackade i plastpåse eller kartong, och utan härdat fett." (Det sista slängde jag in bara för att göra hela affären lite hälsosammare också.
3. Kolla vem som gör dina pepparkakor nu när du har dem hemma vid jul! Kontakta något av de företag som tillverkar pepparkakorna du brukar köpa med ovan text.

Använd mailfunktionen under inlägget och skicka till familj och vänner, för en enad pepparkaks-insats.

Andra bloggar om: , ,

ICAs kravmärkta choklad

Eftersom jag är något av en chokoholic (nykter med massor av återfall) så ville jag undersöka läget i min närmaste affär. De sålde mjölkchoklad från Kung Markatta som har en rad rättvisemärkta, men framförallt kravmärkta varor. Synd att chokladkakan kostade 30 kronor, men endera dagen när jag känner mig både rik och sugen, så ska jag slå till! Kung Markatta profilerar sig med hälsosamma livsmedel och jag kan rekommendera dem när det gäller oljor, eftersom just "oljemarknaden" verkar smutsig... allt från oljor som raffineras med lösningsmedel och frityroljor med transfetter till olivoljor som är utblandade. EU försöker reda ut begreppen inom de olika kvaliteterna på olivolja som förekommer.

Eftersom Kung Markattas tepåsar på Earl Grey smakar gräs, så tar jag gärna emot välsmakande tips på dito! Så kan jag dricka det till min choklad.

Andra bloggar om: , ,

Vi måste ta hand om de unga kvinnorna i karriären

Samtidigt som andelen kvinnliga chefer mer än tredubblats de senaste 10 åren, har också andelen karriärskvinnor som gått in i väggen gjort det. Låt oss värna om de kvinnor som går in och skapar jämställdheten i toppen.

Tips till dem som chefar över karriärskvinnor:

1. Få ner övertidstimmarna (hur mycket de än gillar sitt arbete) och prioritera arbetsuppgifterna tillsammans (viktigtast/nödvändigt/ett-plus-om-utförda-uppdrag)! Samtidigt som kvinnorna arbetar för mycket hinner de inte med.

2. Ställ konkreta krav för när en uppgift är godkänd, beröm och uppmuntra till "good-enough" resultat! Samtidigt som kvinnorna vill leverera ett perfekt resultat undervärderar de sig själva.

3. Chefa med stil (tjej-stil)! Kvinnor vill ge och få feedback, veta att ni är överens och läget på en kvalitetsskala som ett resultat befinner sig. Uppmuntra till översikter och att släppa resultat utan att de är perfekta - det är detaljerna som tar tid.

4. Ställ upp på lösningar för att arbete-hem-ekvationen ska gå ihop! Det finns 6 gånger fler sjukskrivna kvinnor som inte fått ihop denna ekvation än de kvinnor som hållit sig fria från stressjukdomar.

5. Ha kontinuerliga trivselsamtal tillsammans och utarbeta mål i arbetet för att öka kvinnornas trivsel! Diskutera områden/tillfällen då en bristande kontroll/stress upplevs och vad som krävs för att förbättra läget.


Andra intressanta bloggar om: , , ,

Ursäkter för att låta bli att hänga på "klotet 2007" för en bättre värld

Följande ursäkter för att inte bidra till en förbättring är tagna ur The Better World Handbook. Kanske kan du fungera som en tankenöt en stund. Själv har jag mest kört med nr 3 och nr 9, med lite nyanser av nr 4-7.

1. Det är sådan världen är helt enkelt.
- och om alla tänkte så hade vi inte haft kvinnlig rösträtt och USA hade fortfarande varit en Brittisk koloni (vilket ju inte nödvändigvis skulle vara fel...).

2. Det är knappast mitt fel och ansvar.
- men vems bil är det som orsakar smoggen, vems inköp håller igång det där oetiska företaget och vems bistra uppsyn är det som får folk att tro att det här är en otrevlig stad?

3. En enda person kan ändå inte göra någon skillnad.
- och ändå kan ditt brev till företaget vara det som får dem att ändra hela sin oetiska policy och ditt kryss i personalvalet kan få in rätt politiker som verkligen gör skillnad, eller så är det just dina ord som får någon att känna sig bättre idag i en jourtelefon för hjälpsökande.

4. Att skapa en bättre värld känns oöverkomligt.
- men kom ihåg att du bara ska skapa en bättre värld, inte en perfekt värld. Gör något som gör skillnad idag genom att t ex välja ur min top-10-lista. Jag vet att du kan. Det spelar ingen roll var du börjar, det viktiga är att du börjar. Och sen fortsätter.

5. Jag varken orkar eller hinner med sånt.
- vissa saker för att bidra till en bättre värld behöver du bara göra en gång, som att sätta upp en "ingen reklam"-skylt eller byta dina investerade pengar till en etisk fond; andra aktiviteter spar faktiskt tid, som att konsumera mindre och ha färre saker som ska städas, underhållas och letas upp.

6. Jag är ju inget helgon precis.
- nehej, inga moder Theresa eller Ghandi-gener för att ge upp det liv du har, men du kanske ändå kan göra en skillnad genom att utföra de handlingar som är funkar bäst ihop och har mest effekt på dit leverne.

7. Jag är inte så insatt.
- och inte många vill kasta sig in i något som vi inte har en susning om, men att ta det där första steget och skriva upp sig på någon mailing-lista (eller flöde från t ex denna lilla blogg), gå på ett medlemsmöte i din region hos en organisation som Rädda Barnen, eller ta till dig information genom media istället för att zappa eller bläddra förbi den där lite präktiga informationen och se på en doku-såpa istället.

8. Jag vet inte var jag skulle börja någonstans.
- men du har ju redan börjat, för du läser detta, så fortsätt antingen med något område som du redan gör något i, eller bit tag i något aktuellt och irriterande som du hört i media, eller följ mina handlingar under länken "utmaningen" där jag lägger upp en ny utmaning 2 gånger i månaden som du så har två veckor på dig att genomföra.

9. Lilla jag är ju inte någon aktivist direkt.
- så det är en tur att du kan vara dig själv och inte behöver bli någon som står på briggaderna och porträtteras som irrationel och radikal av medierna. Du kan förändra välden utan att ens gå hemifrån!

Huvudkategorierna

.arbete och transport. beskriver hur förändringar i arbete och transportsätt kan inverka på världen.

.kommunikation o politik. avhandlar tankar och fakta kring media och politik som berör framförallt en social rättvisa för alla genom hälsovård, utbildning och arbete, men här ryms även sätt för dig att göra dig hörd på.

.maten och hemmet. ser över hur matvanor, hemmiljön och vardagsrutiner kan förbättra först och främst miljön.

.mindfulness. innebär tankar kring nuet och godheten med inspiration från buddhismen.

.nära och fjärran. handlar om saker man kan göra i sin näromgivning eller längre bort i världen för att ge fler ett både lyckligare och rättvisare liv.

.pengar och shopping. har inlägg om hur pengar kan visa ens värderingar vid inköp eller investeringar.

.kvinnolyft. försöker hitta lösningar på att skapa en rättvisa mellan könen och lyfta kvinnor i Sverige och resten av världen.

.well-being. för ett bra klot behövs friska och handlingskraftiga människor, så här kan du läsa om hur du håller dig frisk och vad vi dör av, speciellt om vi bor i ett land där tillgången på vård är begränsad.

0. Häng med i UTMANINGEN!

I kategorin "utmaningen" lägger jag upp en utmaning till dig ett par gånger i månaden. Du får då två veckor på dig till nästa utmaning att göra en förändring. Det är saker som jag själv gör och ser fungera. Det väntar utmaningar inom teman som Frivillig Enkelhet, Dina Pengar, Gemenskap, Gör Dig Hörd och så förstås Ekologi. Utmaningarna ska vara enkla att utföra och kännas bra snabbt.

Bli med nu! Och skriv in det du gjort, så gör vi en skillnad tillsammans. Välj ut de utmaningar som passar just dig. Några är bättre än inga! Om tre personer gör en tredjedel av utmaningarna - tillsammans med mig - så har jag inspirerat till att göra dubbelt så bra som jag skulle kunna på egen hand. Häng med redan från början och inspirera dem i din närhet med dina goda handlingar.


När du utfört utmaningen, inom tidsramen eller senare, så lägg in en kommentar eller maila mig, så lägger jag upp dig på listan med de utmanade (om du inte redan är med där förstås)! Tillsammans förändrar vi världen, bit för bit.

15-31 december: Gör en budget för att fördela rättvisan i världen

Jag tjuvstartar lite inför 2007, som ska bli de goda gärningarnas år för min del, genom att planera lite. Denna utmaning handlar om att skapa en gåvo-budget för tid och pengar. Du kan avsätta 1%, 3% eller 5% av din lön och/eller tid till organisationer som hjälper till att skapa rättvisor som tillgång till hälsovård, utbildning och arbetslöner. Eller skänk pengar till en organisation som arbetar för fred, demokrati eller en bättre miljö. Kom ihåg att det också finns behövande nära dig som cancersjuka barn, kvinnor utsatta för våld, brottsoffer eller hemlösa. Tänk på att din tid kan vara minst lika viktig som pengar. Rubrikerna nedan och idén är hämtade ur The Better World Handbook.

Min hjälpbudget för 2007 blev så här:

Ekonomisk rättvisa: Investera 30.000 kr i microlån (som jag får tillbaka igen)

Varaktig fred: -

Ekologisk varaktighet: Inget speciellt annat än att blogga om miljöfrågor.

Djup demokrati: Lägga 2-4 timmar varje månad på mina politiska hjärtefrågor.

Social rättvisa: SOS-Byfadder 200 kr/månad, Läkare utan gränser 150 kr/månad, Woman-for-Woman 250 kr/månad. Sätta in 2000 kr i en "fadderfond" för varje nyfödd kusin till min dotter för att barnen ska kunna få ett fadderbarn i födelsedagspresent när de blir äldre.

Levande närmiljö: Skapa visitkort för Anonyma Klubben och dela ut.

Julklapparna blev som de brukar

Jag hade stora planer om världsvänliga julklappar i år, men jag lyckades skjuta upp det i all evighet, så till slut gjorde jag som alla andra och köpte dem på närmaste köpcentret. Till mitt försvar så lyckades jag i alla fall söka lite på internet om gåvo-orienterade och fair-trade affärer. Här är några länkar till nästa år:
- Broschyr om hur du handlar rättvist.
- En Världsbutik nära dig.
- Leksaker i naturmaterial eller som fair trade.
- Smycken från Ten Thousand Villages eller Greatergood (observera att underbutikerna har samma utbud så välj först en som skänker till ditt önskade ändamål t ex rosa bandet eller fattig)
- Böcker och musik hos Giveline som donerar lite av dit köp.
- Återanvänt för miljöns skull som verktyg, leksaker och barnkläder på tradera.

Överväg alltid om du istället ska donera direkt till din favorit-organisation istället för att köpa genom ett företag, så att pengarna går raka vägen utan mellanhänder till dem som behöver dem.



Andra bloggar om: ,

Fettsnålt, GI och nu klimatvänligt

Just som jag känner att det är lätt att göra en skillnad i världen så kommer dråpslaget... min mat kan vara klimatovänlig! Jag har länge försökt sätta mig in i Glykemiskt Index och det senare Glykemisk Belastning. När jag äntligen behärskar principen så kommer en ny spelare in på plan - koldioxidekvivalenten. Det enda rådet jag känner är lätt att ta till sig när jag skriver om matkartan i min hjärna, är att nötkött inte alls är bra. Tydligen så äter kossorna väldigt illa själva av mat som transporteras till dem, och så pruttar de! Sill däremot går bra och det är ju i alla fall en liten glädjande nyhet nu till jul (men glöm köttbullarna). Isbergssallad, nej, jag vill inte ens tro det, är dåligt i jämförelse med vitkål och palsternacka. Låt mig va'! Jag kör på etanol ju! Kanske ska jag gå över till att dricka det också då.

Ge en mamma i julklapp!

Idag fick jag min första tidning från SOS-barnbyar. Jag är byfadder men har ännu inte blivit tilldelad en by i världen. Man kan välja att bli barnfadder till ett speciellt barn eller som jag sponsra byn och förse alla barnen med utbildning och läkarvård. Denna organisation är världens störst hem för föräldralösa barn. Helt nya byar byggs upp från grunden och i husen får barnen bo tillsammans med några andra barn. Och det mest fantastiska av allt: De får en alldeles egen ny mamma! Kvinnorna som bosätter sig i byn och får en stor-familj måste vara helt otroliga! Det minsta jag kan göra är att hjälpa till ekonomisk så att barnen får denna mänskliga rättighet - en mor. 1 miljon barn och familjer över hela världen har fått hjälp sen SOS-barnbyar startades efter andra världskriget. Tänk, så många barn som försetts med en mamma som tar hand om dem och bryr sig, skapar trygghet och en värdig vardag.

Låt mig veta om detta inlägg fick dig att gå med i SOS-barnbyar.

Andra bloggar om:

Jag är inte så miljöradikal

Det känns bra att människor bryr sig om miljön och själv gör jag mitt för att ställa upp. Men jag är ganska självisk och gör bara det jag känner för. Jag återvinner förpackningar, men har ingen lust att kompostera och kladdiga paket slänger jag direkt i soporna... min förevändning är att det går åt så mycket vatten att skölja ur dem att det gör lika mycket nytta att spara på vattnet istället; förmodligen har jag fel. Vi har några lågenergilampor, men jag gillar inte skenet från dem vi har, så jag vill inte ha dem i rum jag vistas mycket... och jag vill inte ha dem i rum jag bara går förbi, eftersom det tar en stund för dem att komma igång till full styrka och då har behovet upphört och det är dags att släcka dem igen. Jag vet att det finns lågenergilampor med olika ljussken... men jag har inte orkat hitta dem och dessutom, nu i vintertid så är de inte så slösaktiga som man tror, eftersom de ändå bidrar med välbehövd värme...

Alla jobben flyttas utomlands och skapar massarbetslöshet i Sverige

Företag i Sverige placerar ut tjänster i världen där arbetskraften är billigare. Det känns hårt, men i den större bilden av detta fenomen ser vi att tredje världen som vi utnyttjat till underbetald arbetskraft och odrägliga arbetsförhållanden i sweatshops får tillgång till mer organiserat arbete med högre lön i t ex call center, forskning och utveckling. Vi ger tillbaks lite. Och i längden kan det minskade arbetsbehovet i Sverige förhoppningsvis leda till att vi fördelar de jobb som finns bland alla, men med en kortare arbetstid.

1. Börja i hemmet

Engångsaktiviteter:
- välj miljövänlig el, t ex med värmepump eller från God El.
- sätt upp en "Ingen reklam"-skylt.
- köp en gräsklippare som inte går på bensin.
- spara på vattnet, t ex med vattensnåla duschhuvuden och toaletter. - ge bort sakerna på vinden.

Nya rutiner:
- spara på elen, t ex genom att använda vattenkokare och att tvätta och diska på lägsta temperaturen.
- spara på vattnet, t ex genom att sluta skölja disken för hand före diskmaskinen.
- återvinn åtminstone metallförpackningar.
- lämna miljöfarligt avfall (batterier, elektronik, färg mm) på miljöstationer eller soptippen.

2. Välj miljövänliga transportsätt

- köp en miljövänlig bil.
- åk med kollektivtrafiken.
- byt ut kortare flygresor mot snabbtåg.
- cykla eller gå småsträckor då bilen släpper ut mest avgaser.
- samåk och skjutsa inte barnen till allt.

Den enskilt största inverkan på miljön gör du genom att undvika bensindrivna bilar.

Lågenergilampor och snabbduschar går inte ens att jämföra med besparingen av koldioxid du kan göra genom att välja miljövänlig transport.

3. Pengarna är din makt

- investera i aktier, fonder och pensionssparande med bolag som tänker på miljön och social rättvisa.
- investera i microlån som förser fattiga med pengar för att skapa sig ett bättre liv.
- handla rätt och bojkotta företag som inte tänker miljövänligt eller utnyttjar sin arbetskraft.
- skänk pengar.
- byt ditt kreditkort till Rädda Barnens VISA-kort.


4. Byt produkter du använder oftast till bättre alternativ

Tänk igenom vad du anävnder ofta som matingredienser, hygien- och rengöringsprodukter. Byt ut någon produkt åt gången till ett bättre alternativ.

- kravmärkt, miljömärkt och fair trade.
- klimatvänlig mat där kedjan av odling, transport och tillagning ger så lite koldioxid som möjligt (t ex är nötkött inte alls bra).
- är det svårt att veta vad som är klimatvänligt, så välj i alla fall lokalt producerat (för att minska transportens föroreningar).
- produkter från företag som tänker miljövänligt i sin produktion.
- produkter från företag som inte utnyttja sin arbetskraft.
- bra vitvaror, energisnåla lampor och återuppladdningsbara batterier.

5. Handla mindre

- återanvänd och kolla in loppisar, second hand eller tradera.
- renovera möbler och laga kläder.
- spara matrester.
- köp bara det du verkligen, verkligen vill ha och behöver av kläder och andra besattheter.
- dela elektriska verktyg med grannarna.
- använd tygpåsar både till matinköp och gallerior.

Du får mer tid och framförallt pengar som du kan anävnda till att åstadkomma en mer ekonomisk rättvisa i världen genom att skänka till bra organisationer. Låt alla få sin del av välfärden.

Om alla konsumerar mindre, kan världen producera mindre, och alla jobba mindre.
Producerar vi mindre, används mindre miljöskadlig energi till tillverkning och fmiljöförorenande fordon till transport. Soporna blir färre. Du frigör också tid till bättre saker genom att lägga mindre tid på att handla, underhålla sakerna du köpt eller leta efter dem när de kommit bort bland allt det där andra du äger. Buddhismen gör stor affär av att det vi äger, äger oss, och gör oss olyckliga i längden. Det initiala ruset när vi hittat något vi tycker om, lägger sig snabbt - tänk på det nästa gång du bara "måste ha" något.

6. Frigör tid

- jobba mindre (om du lever enklare kanske det går).
- skvallra inte.
- älta aldrig.
- handla mer sällan.
- slötitta inte på TV utan planera in vad du verkligen vill se.
- acceptera dig själv och inse att du är tillräckligt bra som du är och inte behöver analysera och utveckla dig till du slagit knut på dig själv. Gå vidare. Gå till goda handlingar.

Med mer tid över för barnen, ger du en bättre uppfostran och skapar bättre individer. Med bättre individer skapas en bättre värld. Med mer tid över för att göra det du tycker om, har du möjligheteten att skapa din egen lycka. Lyckliga människor är mindre rädda och hatar andra mindre. Lyckliga människor skapar en bättre närmiljö och färre onda handlingar: allt ifrån små onödiga konflikter till verklig terrorism. Med mer tid över för att göra det du tycker är viktigt, kan du få tid till att utföra goda handlingar på egen hand eller engagera dig i organisationer som gör världen lite bättre för någon varje dag.

7. Informera dig

- använd media som ger en bild av båda sidorna i konflikter.
- använd media som beskriver orättvisorna i världen.
- sätt upp dig på mail-listor hos organisationer som agerar enligt dina värderingar.


8. Gör dig hörd

- skriv insändare.
- skriv motioner.
- kontakta ledarskribenter.
- kontakta företag som agerar orättvist eller miljöskadligt.
- påverka din arbetsplats.
- prata med dina barn, vänner och familj.
- utnyttja anslagstavlor.
- rösta.
- bidra med information till välgörenhetsorganisationers hemsidor.
- blogga och skapa hemsidor eller bidra till andras hemsidor.

9. Var en förebild för barnen i din närhet

- ta med påsar, plasthandskar och barn på en "plocka-skräp-i-närheten"-promenad.
- involvera barnen i återvinningen.
- lär barnen att ge bort kläder och leksaker de växt ur.
- skänk pengar till behövande och förklara för dina barn hur pengarna gör skillnad.
- köp familjespel och datorspel som lär ut konfliktlösning och att samsas istället för att skjuta ihjäl.

- låt barnen följa med till röstning, lokala partisammankomster, kommunfullmäktiges sammanträden eller domstolen.
- visa omtänksamhet mot släkt och vänner.
- se till att barnen lär sig hantera konflikter och vara snälla mot sina kompisar.
- be om ursäkt till barnen när du gjort något fel.
- minska på TV-tittandet och lyssna istället noga på barnen när de har något att berätta eller gör något roligt tillsammans.

10. Betrakta världens människor som dina spännande vänner

- utgå från att alla du möter, även de som irriterar dig, precis som du eftersträvar lycka på ett eller annat sätt... de kanske bara haft en dålig dag, så gör den bättre för dem, om så bara med ett leende.
- gå med i en organisation som hjälper någon, t ex utsatta barn (Rädda barnen), ett föräldralöst barn (SOS-barnbyar), en kvinna i krigets spår (Woman-for-Woman) eller en patient i ett katastrofområde som kanske precis mist allt och alla i en jordbävning (Läkare utan gränser).
- visa stöd i din region genom gåvor till forskning (cancer- och allergiförbundet) eller hemlösa.
- erbjud det värdefullaste du har, dig själv, till läxhjälp eller som skolmorfar, eller klipp bara gräset någon åt ensamstående förälder som har svårt att få ihop det.

1-15 december: Skapa en pärm för dina idéer till en bättre värld

Organisera dina goda handlingar och skicka mig ett foto på resultatet så att jag kan publicera det på min blogg.


Materialet till min pärm köpte jag på Panduro - en pärm, samt fint papper och band att klä den med. Innan jag limmade på papper och band, målade jag pärmryggen och kanterna. Därefeter klistrade jag på utstansade målade bokstäver "I made a Difference today".

Mål 2006 - Bidra till ökad fred

1. Börja skriva bok om ondska.

2. Läsa om drottning Rainas arbete och använda henne som inspirationskälla.

Mål 2006 - Bidra till ett sammanknutet samhälle

1. Skicka Thanks-giving-kort till släkten och tacka för något de gjort som jag uppskattar.

Mål 2006 - Kultivera enkelhetens lag

1. Meddela släkten att vi önskar begagnade leksaker i julklapp.

Mål 2006 - Bidra till social rättvisa

1. Kolla upp vad andra gör i världen för att få inspiration.

Mål 2006 - Bidra till demokrati

1. Skriva upp politiska mål och hitta vägar för att påverka.

Mål 2006 - Bidra till ekologisk bevaring

1. Byta till Godel med miljövänligt val.

2. Köpa miljövänlig bil.

3. Hitta tre lokalt framställda varor för att minska transportens effekt på miljön.

Mål 2006 - Bidra till ekonomisk rättvisa

1. Skapa budget inför 2007 för en bättre värld.

2. Gå med i tre organisationer.

3. Skapa ett fadderkonto som min dotters kusiner får tillgång till när de blir större för att få ett eget fadderbarn.

Mål 2007 - Bidra till ökad fred

1. Utveckla idén om "Fair Info" som kompis till "Fair Trade".

2. Skriva klart min bok om ondska.

3. Spåna vidare om hur man kan skapa skolböcker som ökar tolerans och medkännande.

Mål 2007 - Bidra till ett sammanknutet samhälle

1. Skapa Thanks-giving-tradition.

2. Skriva motion om att införa socialpsykologi i grundskolan.

3. Göra visitkort för anonyma klubben.


4. Skriva upp olika sätt som jag kan påverka andra till att bidra till en bättre värld.


Och så här går det...

...Januari: Bockat av nr 4 - listan med sätt jag kan påverka.

Mål 2007 - Kultivera enkelhetens lag

1. Sälja saker på Tradera eller ge bort.


2. Köpa färre kläder.


3. Hitta fungerande kärna och tillämpning av den buddhistiska livsfilosofin.


Och så här går det...

...Mars: Bockat av nr 2 - Att köpa färre kläder sitter nu i ryggmärgen och jag har inte köpt ett enda plagg på tre månader varken till mig själv eller till dottern. Alla klädkataloger och klädreklam åker direkt i pappersåtervinningen och jag undviker klädaffärer... och spar massor av tid och energi på köpet. Inte alls så svårt som jag trott.
...Maj: Bockat av nr 1 - Har rensat ut bland mina kläder och skor för att ge till Erikshjälpen. Köksprylar och dukar gav vi till Lions loppis. Någon gång ska jag gå över vinden en extra gång och mina böcker också.

Mål 2007 - Bidra till social rättvisa

1. Bojkotta tre oansvariga företag.

2. Politiskt gehör för mentorprogram för sjukskrivna och rätt till hälsa.

Och så här går det...

...Juni: Bockat av nr 1 - väljer att inte köpa Coca-cola (Fanta, Sprite), Kraft Foods choklad eller Nestlés babyprodukter mer.

Mål 2007 - Bidra till demokrati

1. Använda politiska vägar och samhällskanaler för att påverka mot mina mål.

Mål 2007 - Bidra till ekologisk bevaring

1. Köpa mer begagnat istället för nytt - leksaker, barnkläder, möbler.


2. Bojkotta tre oansvariga företag.


3. Hitta rengöringsprodukter som är bra miljöval.


4. Planera ett miljövänligt nytt hus.

Och så här går det...

...Mars: Bockat av nr 3 - köpt såpa, ättika, citronsyra och bikarbonat för att kunna städa miljövänligt i kök och badrum.
...Juni: Bockat av nr 1 - köpt pussel och barnkläder på Tradera och låtit bli att köpa nya leksaker eller kläder.
...Juni: Bockat av nr 2 - väljer att inte köpa Lipton, L'oreal eller Kraft Foods.


Säg det med ett julkort

Julkort är ett bra sätt att förmedla sina värderingar på. Normalt brukar jag sitta i veckor innan jul med fingrarna täckta av klister, borden i huset fulla med pappersbitar och wellpapprullaren på armlängds avstånd, för att pyssla julkort till nära och kära. Men i år är jag ju så fullt upptagen med att skapa en bättre värld, att min tid har begränsats. Som tur är sprang jag på julkort när jag var på IKEA och skulle köpa hyllgavlar för att få ordning på vinden (förra året köpte vi en ny plastgran - för att den förra kom bort - och nu kan vi inte hitta den bland alla lådor där uppe). Hela beloppet på julkortens 90 kr går till UNICEF. Två paket köpte jag och klistrade mina märken från Rädda Barnen på kuverten. Nu är mina julkort helgarderade om postmästaren skulle införa en välgörenhetsbedömning vid postsorteringen och välja ut vad han skulle orka dela ut innan jul.

Sista garderingen är att posta dem också...

Andra bloggar om:

Tjuvstart med röd glans

Godhetens förbannelse håller mig i sitt fasta grepp. Den tar ingen hänsyn till att min sambo och jag (efter 2 års velande) äntligen bestämt oss för vilket märke vår nya bil ska ha. Godheten styr vår skrotigfärdiga svarta lilla bil till en helt annan bilfirma än vi tänkt göra vårt bilinköp hos. ”Vi vill provköra Ford Focus flexifuel” hör jag mig själv säga. Och efter en liten provtur i Helsingborg ”Vi vill köpa Ford Focus flexifuel.” Och så var det med det. Första punkten på top-10-listan över handlingar för en bättre värld kan bockas av på vägen hem med en rejäl tjuvstart inför mitt goda år 2007. Så numera kör vi istället för vår förbestämda modell denna röda som går på etanol och sparar kilovis med koldioxidutsläpp. Och det känns faktiskt bra. Det var så enkelt att välja rätt. Priset blev dessutom 50.000 kr lägre än om vi hade köpt den vi tänkt oss från början. Läs mer om miljövänliga bilar på http://www.miljofordon.se/.

Andra bloggar om:

Shit! Det är jag som gör hål i ozonlagret!

Hit med Kyoto-protokollet så jag kan skriva på! Det är ju jag som gör hål i ozonlagret. Jag som hela tiden trott att det var "någon annan". Hur jag vet? Jo, jag läste The Better World Handbook och blev tvingad till ett utvecklingssamtal med mitt samvete som chef. Jag ombads peka ut den där "någon annan" som gör hålet i ozonlagret, som skor sig på de fattigas bekostnad och som orsakar hunger... och mitt pekfinger hade ingenstans att ta vägen. Och nu...nu sitter jag här i soffan och har skapat mig en blogg - ett litet altare till moder jord och alla hennes barn. När jag kollat in andras bloggar - de som skriver om dagens outfit, vardagshändelser eller önskelistor, så känner jag en blandning av lite avundsjuka och präktighet. Och känner mig nästan lite utanför. Jag saknar det där stänket av kreativitet och glamour. Jag vet inte riktigt vad som tagit åt mig. Jag identifierar mig inte med präktighet; arbetsnarkomani kanske, men inte präktighet. Jag har absolut aldrig kollat i spegeln och tänkt "se, där är en brunögd medellång aktivist av övermåttlig kvalitet - hon kommer att förändra jorden". Det känns som om någon lagt en förbannelse över mig. En förbannelse som tvingar mig till goda handlingar och som jag omöjligt kan häva. Men kanske är det bra. Moder jord applåderar och jag får fokus på annat, på andra. Kanske kan godhetens förbannelse släppa sitt hårda grepp om jag tillägnar hela 2007 i dess våld.