Om en bok...

Jag läser en bok just nu som jag beställde ur en prenumerationstidning och den är precis allt jag hoppades att den skulle vara. Något dussin berättelser ur helt vanliga människors helt vanliga liv spelar upp sig i korta kapitel med lagom stor dos historia och politiska fakta. De här vanliga människorna är alla kvinnor och de spelar tjejfotboll, bloggar, gifter sig, skaffar barn, jobbar, pluggar. Precis som helt vanliga människor gör. De bor alla i Jordanien där drottning Raina, min tidigare "månadens inspiratör" regerar. Därför är de också muslimer. Några ber fem gånger om dagen. Några har inte tid. Några bär slöja. Några kanske tänker kanske börja göra det senare.

Kreativa tips mot klimatförändringarna

Hos Frivilligt Enkla Henrietta hittade jag länken till TIMES om hur man kan gör världen lite bättre. Framförallt tipsen för ett grönare hus, kommer jag att ha användning för när vi ska bygga nytt.

Läs mer:

Hur långt kommer man på en liter bensin?

Shell anordnar varje år eco-marathon (maj), en tävling för att se hur långt man kan komma med en egenkonstruerad bil på bara en liter bensin.

Förra året kom en etanoldriven bil 290 mil på denna litern.

Läs mer:

Storvinster i bensinvärlden

Fem stycken bolag gjorde under 2006 en vinst på $113.3 miljarder. Om vinsten delades ut till alla människor på jorden, skulle varje person få 17$! Jämför detta med att en miljard av jordens befolkning får klara sig på mindre än 1$ om dagen.

Läs mer:



Andra bloggar om: , , ,

Utmaningen v. 17-18: Ut och handla elsparning!

Om tre år slopas glödlamporna i Australien. EU funderar också på att låta oss ha kvar dem till 2010. Men vi kan ju vara lite före. Dock vill jag säga att jag tycker att glödlamporna, som är så energislösande pga den höga värmealstringen, under vintern kan fungera som en extra värmekälla i de rum man befinner sig i - något som faktiskt glöms bort i spardiskussionerna och delvis får kompenseras för med vanlig uppvärmning under våra långa vintrar i norden. Dubbelveckans utmaning blir att se över dina lampor.

Här får du en shoppinglista som hjälp:

  1. Lågenergilampor.
  2. LED-lampor.
  3. T5-lysrör.
  4. Ljussensorer, rörelsevakter eller timer.
  5. Grenuttag med strömbrytare.
  6. Elmätare som du sätter i strömuttaget för att se t ex vad dina stand-by-apparater drar (läs mer hos Köpstopps-Anki).

Byt glödlamporna till lågenergilampor som bara drar en fjärdedel så mycket ström. De behöver också bytas mer sällan, så det blir mindre sopor. Byt lysrör till T5-rör med lägre watt.

Koppla en timer eller ett grenuttag med strömbrytare mellan vägguttaget och transformatorn till halogenlamporna som annars drar ström även när de inte är på. Passa på att byta halogenlampan till en LED-lampa.

Läs mer:

Andra bloggar om: , , ,


Lägg en kommentar eller maila mig om att du är utmanad, så lägger jag upp dig på listan med de utmanade!

Kommentar på flygutsläppen kontra bilens utsläpp

David kom med en viktig kommentar på mitt tidigare inlägg Är flyget eller bilen värsta miljöboven? Flyget är ändå värre än bilen säger han:

"Det stämmer möjligtvis för koldioxidutsläpp. Men om man räknar bidraget till växthuseffekten vinner flyget tävlingen "Värsta miljöbov". Flygets utsläpp består nämligen av mer än koldioxid som bidrar växthuseffekten och därmed klimatförändringarna. Dessutom blir effekten mycket starkare eftersom utsläppen görs på hög höjd. Uppskattningsvis handlar det om en effekt 2–3 gånger starkare än utsläpp på marken. Kolla in nya klimataktionsgruppen Klimax."

Det var klimataktionsgruppen i länken ovan som inkräktade på Bromma flygplats i lördags. De vill avskaffa inrikesflyget och bygga ut tåget istället. Själv föredrar jag X2000 om jag ska mellan Lund och Stockholm, gärna i någon av vagnarna med uttag till min laptop. Jag är nämligen arbetsnarkoman (under tillfriskning) och det går inte att sitta ostört med arbetet så länge åt gången vid flygning... Så även om flyget går lite snabbare, så blir dagen mer effektiv och resultatsinriktad med tåg. Plus att det är ett skönare tempo utan att flänga hit och dit på stora terminaler.

Relaterad läsning:

Skulle du själv bli sur eller tycka det var bra om du blev
försenad på ett inrikesflyg för en aktion som vill rädda jorden och tycker du
att varningstexter om flygutläpp ska genomföras?

Andra bloggar om: , , , , ,

Vems fel är krig?

Det kanske inte råder krig i Rosengård eller på universitetet i Blacksburg, men kan man å andra sidan påstå att det råder fred när 33 studenter skjuts ihjäl och bränder härjar?

En av grundpelarna för en bättre värld är fred. Jag gillar fred, men har hållt just freden på armlängds avstånd när det gäller mit Bett-R-World-projekt. För hur kan jag själv göra något för att bidra till fred? Vem är ansvarig för ofred? Är fred inte en utopi? Kan det finnas en värld utan konflikter så att krig aldrig blir en förlängning?

Eller är det så att om några av de övriga grundpelarna för en bra värld - social och ekonomisk rättvisa - är uppfyllda så kan krig undgås?

Jag funderar kring orsakerna till krig; är de sprungna ur känslan av underläge och orättvisa, eller åtminstone känslan av ett förestående underläge eller en orättvisa? Är krig det samma som några storhetsvanssinniga mäns revirpinkande - män som gillar att uppleva känslan av att vinna eller att ha rätt? Eller är de bara rädda män? Eller som i Rosengård - pojkar.

Vid årsskiftet så försvann pengarna till Brobyggarna. Personer som skulle fungera som mellanled vid hot mot poliser och brandmän. Innan dess hade man med år av arbete nästan eliminerat hoten helt. Är medicinen mot krig bra relationer? Och vad händer när relationerna brister - är det då polisen drar upp pistolen?

Läs mer:

Boktipset: Böcker om invandring

Immigrant-institutet har en utmärkt lista av skönlitterära böcker om migration.

Klotets kampanj: Byt ut ditt nötkött mot bönor ibland

Nötkött står för ett av hushållens största utsläpp av växthusgaser, motsvarande 18 procent av världens utsläpp. Framförallt ska du undvika flygtransporterat kött.

Hur ofta äter du nötkött? Kanske kan du införa en böndag i veckan? Eller två? Blötlägg bönor och storkoka. De går bra att frysa in.


Läs mer:


Recept hittar du här:
  • befria.nu - många vegetariska recept med bönor, linser och kikärter.
  • matinfo.se - om du vill ha kyckling till.

Är flyget eller bilen värsta miljöboven?

Jag är nyfiken på allt snack om flyget som värsta miljöboven - det är ju trots allt en typ av kollektivtrafik - och därför gick jag in och gjorde en miljökalkyl på SJ för olika färdmedel.

Så här många kilo koldioxid avges på 100 km:

  • 0 kg med tåg,
  • 4 kg med dieselbuss (50% passagerarbeläggning)
  • 12 -15 kg med olika flygmodeller (65% beläggning), men 9 kg för Boeing
  • 19-22 kg om du kör ensam i en bensindriven bil (beroende på hur gammal bilen är)
  • 16-18 kg med dieselbil.
Slutsats 1: Tåg är miljövänligast - i klass med cykling.
Slutsats 2: Därefter kommer buss. Ni måste vara 5 personer i bilen för att avge lika mycket koldioxid som en halvfull buss.
Slutsats 3: Om man kör ensam i bilen, så är flyg bättre, men två personer som samåker är "grönare" än ett plan som inte är fullsatt. Mer bloggat om jämförelsen på Energi utan Fossil.

Andra bloggar om: , , , , ,

Kvinnor och män är lika... förutom 5-10 procent av hjärnan

Det stämmer inte att män är bättre än kvinnor på matte, men om man är kvinna och tror det, så blir det så att matteprovet resulterar i färre poäng.

Trots att kulturella skillnader i inställning och utbildning verkar mer betydande än könet, så skiljer ändå 5-10 procent av hjärnan åt mellan könen. En skillnad som förstås kan vara större mellan två individer av samma kön.

Ja, jag vet inte. Men om vi ska hårddra resultatet och överföra en motsvarande skillnad på 10 procent på våra händer istället, så gör ju det ändå ett helt finger i skillnad. Det borde väl ändå vara statistiskt signifikant som en skillnad mellan könen, även om forskaren inte vill få det att låta som det. Ska vi skämmas för att män och kvinnor är olika? Är det en trend att vi ska bevisas vara lika? Vad gör det om mitt kön orsakar att min hjärna skiljer sig i medel 5-10 procent från exempelvis Göran Perssons? Mig stör det inte, för enligt statistiken så tänker han mer på sex och har mer aggressiva tankar om sina forna kollegor.

Saker min hjärna tänker på: saxifraga, röd sockblomma, GI, stegräknare och nästa kopp te.


Läs mer:

Vad tror du? Tror du att män och kvinnor har lika eller olika hjärnor?

Perspektiv på satsningar

Vårbudgeten innehåller en rad satsningar på områden som väl inte anses typiskt borgerliga:

  • 0,26 miljarder mot drogmissbruk.
  • 0,5 miljarder till alla små och stora fiskar i Östersjön och så 10.000 kronor till köparna av miljöbil.
  • 1 miljarder till alla nya invandrare för bli produktiva arbetare lättare.
  • 1,4 miljarder till alla stackars gamlingar för bättre vård.

  • 4,1 miljarder på extreme home makeover på 30 stycken JAS-plan. Visserligen över ett par år. Men fortfarande 30 stycken och fortfarande 4,1 miljarder.

Läs mer:

Vi agerar för en bättre miljö i Sverige

Aftonbladet har intervjuat Vattenfall, Skånetrafiken, IKEA, Energimyndigheten och många flera för att se om det går att mäta våra handlingar för en bättre miljö. Och visst går det! Vi gör något.

Vi köper miljömärkt el, tågbiljetter och lågenergilampor!

Läs mer:

Klimatvänliga länkar

Vill du hitta organisationer som tänker på miljön, så finns en utmärkt lista på Step it Up, som i lördags samlat hundratals aktioner mot klimatförändringen.

http://stepitup2007.org/links.php

Topp-10-lista på ekologiska matvaror

Ska du börja vara ekoreko, eller undrar du bara var du gör mest nytta? Då kan nedan lista på de miljöbästa livsmedelsvalen vara till hjälp. Listan är hämtad rätt av från Västra Götalandsregionens webplats.

1. mjölk (ekologisk odling av fodret bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald, räddar regnskog)
2. banan (du sparar 50 kg bekämpningsmedel - ofta förbjudna här - per år och hektar, vilket ger bättre miljö och hälsa i Latinamerika men även här)
3. kaffe (jfr bananer)

4. ägg (ekologisk odling av hönsfodret bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap, samt mindre bekämpningsmedel)
5. potatis (betydligt minskad användning av bekämpningsmedel)
6. morot (betydligt minskad användning av bekämpningsmedel)
7. bröd och mjöl (betydligt minskad användning av bekämpningsmedel)

8. fläskkött (ekologisk odling av svinfodret bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap)
9. lammkött (bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap, minskad användning av parasitmedel)
10. nötkött (ekologisk odling av fodret bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap, räddar regnskog)

Andra bloggar om: , , ,

Mail från miljöpartiet

Lagom till påsk fick jag ett mail, om miljöpartiets superinitiativ till ny hemsida, som ju träffsäkert prickade rätt i tid på min utmaning om koldioxidbantning... men jag är en flitigare bloggare än mailläsare, så här kommer det veckan efter istället. På sidan kan ni bl.a. läsa om vilka viner som får ett rött märke (flyg, lastbil) och vilka som får det klimatvänliga gröna märket (bil,båt). Och glöm inte vetenskapsmagasinet ikväll 21.30, också om koldioxidbantning!

Hej!

jag har sett att du skriver om klimatfrågor på nätet och tänkte att du kanske är intresserad av nyheter i den frågan.
Idag lägger Miljöpartiet upp en hemsida där vi listar hur olika livsmedel fraktas till Sverige,
www.rattattveta.nu.

På hemsidan kommer vi regelbundet att lägga ut listor över vilka transportmedel som används och vilken klimatpåverkan det har. Så här lagom till påsk har vi valt att presentera listor över lammprodukter, röda viner som passar till lamm, och påskblommor.

Vi har alla rätt att veta hur varor transporteras och rätt att göra medvetna klimatval. I butikerna ges vi information om vilket land en produkt kommer från, men inte hur den har fraktats till butiken, vilket är en väsentlig information ur klimatsynpunkt. Många av de livsmedel som kommer från Europa fraktas med lastbil, även om frakt med tåg eller fartyg hade varit möjligt och inneburit mycket lägre klimatutsläpp.

Miljöpartiet vill att alla transporter ska vara så miljövänliga som möjligt och att det ska vara enkelt att vara miljövänlig. Man ska inte behöva vara transportexpert bara för att man vill värna om framtiden när man handlar mat. Därför måste det finnas politiska beslut som gör att de mest miljövänliga transporterna också är de billigaste, exempelvis en internationell klimatavgift och kilometerskatt på lastbilar. I väntan på sådana beslut behövs en märkning av livsmedel.

Jag hoppas att du kan nämna hemsidan i bloggen och kanske lägga upp en länk så att fler människor kan läsa om transporternas klimatpåverkan och hur olika livsmedel fraktas för att komma till Sverige. Jag planerar att göra nya utskick när listan uppdateras - om du inte vill ha dessa, skicka bara en rad till mig.

Ha en trevlig påsk


Gunnar Lind
Politisk sekreterare (mp)

Iran, uran, Iran, uran

Iran har precis släppt de brittiska soldaterna som inkräktade, eller inte, på Irans vatten. Nu rullar historien vidare i media och Iran hävdar att det är i proganda-syften. Samtidigt rullar den gamla bollen om Irans anrikning av uran igång igen, då Iran säger att de kraftigt ska öka anrikningen, motivet är fortfarande energi. Ryssland ifrågasätter Irans kapacitet och vill tona ner hotbilden om kärnvapen. USA håller låg profil.

Läs mer:

Andra bloggar om: , , , ,

Mina egna eko-favoriter just nu

1. Russin - änglamark, coop.
2. Havregryn med extra fiber - änglamark, coop.
3. Morötter - ICA.

Morötterna mixar jag på några sekunder och så lägger jag i några russin och har ett perfekt mellanmål.

Recept på min egna GI-müsli:
1 pkt Bovete och motsvarande mängd Havregryn med fiber
1 pkt hackade nötter och halva mängden malda linfrön
2 pkt grovhackade torkade aprikoser (eller blandad torkad frukt)
eventuellt söta med honung eller Fruktsocker (finns på ICA i sockerhyllan och har bara GI 19 (tror jag) eftersom sockret inte kan tas upp direkt i blodet utan måste till levern först.)

Andra bloggar om: , , , ,

5 frågor innan vi handlar

Här har jag valt ut fem av tio frågor ur The Better World Handbook som vi kan ställa innan vi köper på oss en vara nästa gång... och nästa... och nästa...

  1. Kan jag köpa det begagnat?
  2. Vad är varan och förpackningen gjorda av?
  3. Är varan giftig/skadlig för miljön?
  4. Vilka är arbetsvillkoren för dem som tillverkat varan?
  5. Kommer mitt köp att bidra till en bättre värld?


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Utmaningen v. 15-16: Se över vad du städar med

Denna dubbelveckan består utmaningen i att se över hur miljövänligt du städar där hemma. Skriv upp alla tvätt- och rengöringsprodukter du hittar i köket, badrummet och städskrubben på en lista. Sätt ett plus i kanten om flaskan eller paketet har en miljömärkning och ett minus om den saknar dito.


Välj ut den grej med minus som du använder oftast och hitta ett miljövänligare alternativ. Kanske väljer du någon av änglamarks produkter på coop, eller så börjar du städa badrummet med grummes såpa och Perstorps ättika.


Läs mer:


Andra bloggar om: , , ,

Ekologiska varor - är inte bara livsmedel

Jag fick ett mail från Cina Lagerstedt Nilsson, som endast säljer certifierat ekologiska och rättvist tillverkade produkter utan syntetiska, artificiella ingredienser i sin butik Lagerstedt & Company. Ni kan läsa mer om exempelvis teflon på hennes hemsida alternativmixen. I en artikel i nättidningen Sourze, slår hon ett slag för andra ekologiska produkter än just matvaror. Nedan ett utdrag:

"Om vi börjar med badrummet och plockar bort alla produkter med kemiska ingredienser. Vad händer då? Hade kanske läkemedelsverket varit tvungna att se över sitt regelverk? Sen fortsätter vi till garderoben och plockar bort alla kläder som inte är tillverkade av certifierad ekologisk bomull eller för den delen hampa eller t ex peace silk. Vad hade hänt då? Tja, klädkedjorna hade fått bråttom att lägga om hela sin produktion inom alla led. Låt oss nu fortsätta till köket. Där plockar vi bort allt som innehåller kemiska tillsatser av något slag, såsom lightprodukter, färdigmat, pulversoppor, buljong och delikatesser inköpta över disk. Vad hade hänt om alla konsumenter i Sverigehade gjort detta? Jo, stormarknaden hade gått i konkurs och livsmedelsverket hade fått omformulera även sitt regelverk. Men först då hade det hänt storslagna saker och vi hade fått till en förändring."

Uppdatering om koldioxidbantningen på klotet 2007

Passande nog till dubbelveckans utmaning om att koldioxidbanta, så har både DN och Aftonbladet skrivit om koldioxiden som det vi äter för med sig. Köpstopps-Anki informerade mig att det också ska gå ett program på SVT på samma tema på onsdag 21.30 - Vetenskapsmagasinet.

Läs mer:

Ät Dumle för världen

Varje sekund mumsar 13 personer i sig en Dumle-kola någonstans i världen. Och de närmaste två åren skänks en del av vinsten till SOS-barnbyar i Lettland där fattigdom, missbruk och våld påverkar många barns vardag.

Läs mer:


Källa: SOS-barnbyar.

En dyster framtid, och kort

7 år kvar att leva har jag. I alla fall om jag bor i Etiopien. Där kan medellivsslängden vara nere på 42 år när vi når 2010. I städerna får nämligen 14% hiv, men även landsbygden är drabbad.

Tänk dig själv, om du är förälder och din närmaste släkt består av enbart tvåbarnsfamiljer - det skulle alltså bli dina egna barns mor-och farföräldrar, ett syskon till dig och ett till din partner, svägerskor och svågrar med barn - dvs 4 mor- och farföräldrar, 6 vuxna och lika många barn. Då skulle ni vara 16 stycken. Alltså statistiskt minst en med hiv (vem då?) och minst fyra skulle vara döda... eller hur många av er är över 42 år? Hur många av barnen skulle i din släkt bli föräldralösa innan de blivit myndiga?

Etiopien är ett av länderna som västvärlden får sitt kaffe ifrån. Vi får väl sitta och hoppas att de som dör inte arbetar i kaffefälten då... eller?

Vad kan jag själv göra?

  • Sponsra organisationer som motarberar hiv/aids-epidemin, t ex Läkare Utan Gränser.
  • Sponsra exempelvis SOS-barnbyar, så föräldralösa barn får en chans.
  • Köpa Rättvisemärkt och ekologiskt kaffe. Det räddar liv! Sverige är världens näststörsta kaffedrickarnation och kaffe är livsmedlet med nästmest bekämpningsmedel (efter bananer).

Statistik från: SOS-barnbyar.

Jaa! Boller rullar...

Förra veckan var jag, som jag sa att jag skulle, och lade in önskemål om två saker på Ica och coop, som är de enda livsmedelsaffärerna där jag bor. Jag önskade mig vinnaren i mitt choklad-test, Divine, och mer Earl Grey-te.

Idag ringde en glad och effektiv tjej från Ica. Min lapp hade under mystiska och nästan oförklarliga förhållanden plötsligt legat mitt på hennes skrivbord (förmodligen var det tjejen från frukt- och gröntavdelningen som fick den av mig, som osynligt smugit förbi). Jag hade gått och undrat om någon skulle höra av sig efter en sådan önskelista... och minsann!

Inte bara återkom Ica, tjejen hade dessutom kollat i inköpsregister och ringt runt för att försöka få tag på både chokladen och min te-rekommendation. På choklad-fronten ser det ljusast ut. Centralt för de inte märket, men eftersom denna superaktiva ica-tjej skickat vidare mitt brev till en kontakt som hon har, kanske jag kan påverka hela Ica-koncernen! Annars var Divine villiga att distribuera till bara min Ica-affär, som nyligen tagit in eguale, men den får bara fyra klot av fem.

Medan det finns flera Rättvisemärkta kaffe-sorter att välja mellan, så finns endast möjligheten att köpa in ett enda sorts svart te från centrallagret. Och det te jag föreslog gick inte heller att köpa in vid sidan om, eftersom det endast levererades till större ställen. Så då gällde bara inverkan på koncern-nivå. Fortsättning följer...

Andra bloggar om: , , , ,

Etiskt sparande

Nu har jag börjat! Några av mina fonder ryker idag. Till förmån för framtida mer etiska placeringar.

Dagens utröstade blir:

  1. Swedbank Robur Råvarufond - största innehavet är ExxonMobil, inget snällt bolag och dessutom med sin olja knappast en förnybar källa.
  2. Merrill Lynch IIF World Energy - ExxonMobil även här, men den faller redan på sin inriktning - olja.
  3. ODIN Offshore - mer olja.



Andra bloggar om: , , , , ,

Leijonborg vill avskaffa kårobligatoriet

Som tidigare student vet jag att kåravgiftens hundralappar svider i den nästan tomma plånboken. Och jag håller med Leijonborg om principen, att tvångsanslutning är odemokratiskt. Men hur långt ska man dra "tvångsanslutningen" - är vi bilägare tvångsanslutna till bilskatten? Är alla skattebetalare tvångsanslutna till inkomstbeskattningen? Bör den vara frivillig? Kom igen! Det är en förmån att få studera. Och det är en förmån som student att ha kåren till det billiga priset. Leijonborgs allianskollega, Littorin, har varit kårordförande. Vad tycker han?

Jag tycker absolut inte att kårens inkomster ska minskas. Och om det inte finns några alternativ än att alla studenter bidrar lika, så är det okej.

Kårerna fyller en så otroligt viktig funktion för studenterna, både utbildningsbevakande och socialt. Arbetet som utförs av de heroiska killar och tjejer i kåren är till största del ideellt och insatsen man som student investerar i kåren, ja, den får man tillbaka med god ränta.

Så rör inte kåren! Finns det inget viktigare att för dig göra att göra, utbildningsminister Leijonborg? Kanske kunde han ägna sig åt några av klotet utmaningar istället?

Läs mer:

Varför är etablissemanget så skeptiska till vitaminer?

Ett par barnmedicinprofessorer skriver att man genom att berika mjöl med B-vitaminen folsyra skulle kunna förhindra ryggmärgsbråck med handikappat liv som följd och gomspalt.

"[...] ungefär tio barn kommer att drabbas av ryggmärgsbråck i onödan varje år i vårt land. Dessutom kommer det att leda till att ett tjugotal barn kommer att aborteras sent under graviditeten, om man upptäckt missbildningen med ultraljud och föräldrarna önskar abort."

Socialstyrelsen säger nej till berikning. Anledningen är att folsyra främjar tillväxt och i teorin skulle kunna vara cancerökande.

Men folsyra är ett vitamin! Dvs. livsnödvändigt för alla och vi kan inte producera det själva. Vi måste få i oss det genom kosten. 4-5 hela limpor berikat bröd skulle krävas för att vi möjligen skulle öka cancerrisken, dvs i alla fall om vi var råttor.

Läs mer:

Broccoli mot Hjärnblödning

Jag är en stor fan av att satsa på förebyggande insatser. Dels för att slippa personligt lidande, dels för att slippa den stora kostnaden i samhället som uppstår när skadan väl är skedd. Idag får 30.000 personer stroke varje år i Sverige och stroke är också den vanligaste (kroppsliga) orsaken till sjukvård. 80 procent skulle kunna förebyggas!

Stroke - hjärnblödning eller propp - kostar mer i rehabilitering än alla cancerpatienter gör - 10 miljarder! Riskfaktorer är:

  • Högt blodtryck, över 140/90 mm Hg (tredubblad risk för hjärnblödning)
  • Diabetes (tredubblad risk)
  • Högt kolesterol.
  • Rökning (dubblad risk)
  • Förmaksflimmer (femdubblad risk)
Egna och medicinska åtgärder
Om du får veta att hjärnblödning är västvärldens tredje vanligaste dödsorsak, så kanske du är beredd att se över din livsstil för att motverka riskefaktorenra ovan: sluta röka, stressa mindre, eventuellt ta blodförtunnande medel, och naturligtvis äta hälsosamt. Nya rön visar att framför allt broccoli, kål, gröna bladgrönsaker och citrusfrukter minska risken med 30 procent. 5-6 grönsaker eller frukt om dagen gäller för maximalt skydd. Då får du dessutom skydd mot cancer. Huruvida choklad hjälper hittar jag inte.

Läs mer:


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

På positiv spaning

Visst har vi det bra!! Det är så mycket gnäll nu, skärpta regler för arbetslösa, höjda avgifter till a-kassan. Och ja, det är ju trist. Men visst har vi det ändå bra!

Tänk om vi var tvungna att betala för våra högskoleutbildning.

Eller tänk om villkoret för att vi fick skollunch serverad skulle vara att vi en dag i veckan fick undervisas av en, säg muslimsk eller hinduisk, eller för den delen kristen, organisation. Varje tisdag. Alla skolveckor! Tänk om våra skolböcker bara handlade om asiatiska människor. Läs inlägget om skolan i Kenya hos Approximation.

Choklad nyttigare än bananer!

Jaaa! Choklad är nyttigare än allt. Bananer, päron, och till och med broccoli - släng er i väggen! Nu ska här ätas choklad på hälsokostresan. Jag visste att mörk choklad innehöll massor av antioxidanter, men det gör vanlig smaskig mjölkchoklad också.

Läs mer:

Boktipset: The Better World Handbook

The Better World Handbook - boken bakom bloggen jag startade i höstas. Också boken bakom mitt alias Bett R World och likaså mitt åtagande för hela 2007 med Bett R World-projektet. Ibland springer vi på såna böcker som bara förändrar den vi är, sällan, men det händer. Detta är en sådan bok. Jag hade inte avslutat den innan jag och min sambo köpte en etanolbil istället för den bensindrivna modell vi redan bestämt oss för.
Boken avhandlar sju kriterier för en bättre värld. Därefter får du en uppsjö av handlingar att välja bland för att själv skapa en bättre värld att leva i. Hanldingarna sorteras in i olika områden och du kan läsa kapitlen i precis den ordning och den takt som passar just dina världsbättringsintentioner. Välj mellan pengar, shopping, mat, hemmet, media och lika många till. Avslutningsvis får du en tio-i-topp-lista på saker du kan göra: som att köpa lågemissionsbil och att konsumera medveten. Att äta mindre kött är också med på denna lista.
Som pricken över i:et listas alla omskrivna handlingarna på de tre sista sidorna, så att du i denna översikt kan bocka av och följa dina framsteg. Boken ger en toppen-vägledning i hur du kan förändra ditt sätt att vara här på vårt klot, så att naturen och alla världmedborgare får det bättre. Allt på engelska, men det är väl inget hinder för att förbättra världen?
Betyg:
Läs mer:



Andra bloggar om: , , , , , ,

Kvartalsrapport på Bett.R.World-projektet

Bett.R.World-projektets mål

Mars är slut och jag får se mina världsbättringar i vitögat. Hur har det gått med mitt Bett.R.World-projekt så här långt? Kan jag bocka av några mål för [ * En Bättre Värld 2007 * ]?

Mål 2007 - Bidra till ett sammanknutet samhälle
Skriva upp olika sätt som jag kan påverka andra till att bidra till en bättre värld.


Mål 2007 - Kultivera enkelhetens lag
Köpa färre kläder.


Mål 2007 - Bidra till ekologisk bevaring
Hitta rengöringsprodukter som är bra miljöval.


Mål 2007 - Bidra till ekonomisk rättvisa
Ge gåvor till organisationer - 600 kr/månad.


Jag har alltså bockat av 4 mål bland fyra av de sju kriterierna för en bättre värld. Totalt har jag 20 mål, så det saknas en liten bock för att ha klarat en fjärdedel under detta första kvartal som gått. Men solen skiner och jag är nöjd. Flera av de andra målen är ju också på gång. Exempelvis har hittat hur jag kan investera 30.000 kronor i microlån... jag ska bara fixa pengarna också! Och att köpa och sälja begagnat är jag också i färd med att förbereda. Likaså har jag läst på om olika företag för att förbereda vilka som jag tycker missköter sig etiskt och miljömässigt - och alltså inte förtjänar de pengar jag inte ska investera i microlån.


På bloggfronten

Och hur är framgångarna på bloggfronten då? Läser någon det jag skriver? Lyckas jag inspirera några andra med mitt Bett.R.World-projekt?

Här är lite statistik:

Klotet 2007 har legat på topp-10-listan bland de mest länkade miljöbloggarna på bloggportalen nästan hela tiden och nu är min blogg nummer 9 på de mest besökta. 7 personer har blivit utmanade av en eller flera av Klotets utmaningar varje dubbelvecka. (Är du inte en av dem, kanske du hittar en passande utmaning och gör mig glädjen att kvala in dig på listan.)



Min två veckor gamla semi-sanna dagboksblogg "Bett R World BLOGGAR FÖR VÄRLDEN" röner mer blygsamma framgångar och hamnar på placering 41. Men det går sakta uppåt och jag har ju bara fyra inlägg där än så länge.



Anslutningen till "Cyber planetista" är knappast den stora succén som jag hoppas på att denna min lilla månadesgamla bebis ska växa upp och bli. Bara min trognaste utmanare Köpstopps-Anki har nappat på konceptet... men jag vet att ni finns där ute! Ni som bloggar och gör goda saker för miljön... så låt oss andra hitta just Dig!

Har du blivit inspirerad av Bett.R.World-projektet? Har du idéer och synpunkter på mitt bloggande? Finns det någon speciell anledning till att du inte gå med i cyber planetista?

Lägg en liten kommentar!