Utmaningen v. 27-28: Logga vad du slänger

För att minska koldioxidutsläppen pratar vi mycket om transporter och närproducerat. Men hur är det med onödighetsproducerat - kan vi vända det till oproducerat istället? Tänk på allt du köper, men som du sen inte använder. Det kan vara festtoppen som du inte har något som passar till, skorna du får skavsår av eller böcker du inte kommer för dig att läsa. Det kan också vara mat som du inte orkar äta innan den bli gammal.

Dubbelveckans utmaning handlar om en rejäl översyn - i garderober, bokhyllor och slaskhink. Målet är att hitta dina onödigheter. Vilka är dina typiska tankefel när du köper något som du lika gärna kunde ha låtit vara oproducerat? Här är några förslag på bot när du väl identifierat problemområdena:

  1. Fråga dig om du har något som passar till skorna eller plaggen du vill impulsköpa?
  2. När och hur ofta ska du använda det?
  3. Gå hem och kolla om du redan har något liknande.
  4. Hittar du inte - rensa i röran!
  5. Inför köpstopp under en månad och skriv önskelista under tiden. På önskelistan skriver du också upp varför du ska köpa det och om det finns något mer ekoreko alternativ som loppis eller tradera.
  6. Slänger du mycket mat, så laga mindre, eller laga rejält och frys in.
  7. Slänger du mycket färskvaror, så kanske du ska hålla dig till favoritfrukten istället för att lägga upp ett helt fruktfat - många olika sorter blir ofta mer totalt. Kanske kan du växla mellan påläggen - ost ena veckan, leverpastej nästa - eller frys in en del av påläggen istället för att låta dem bli gamla i kylen.
  8. Hitta några bra "rest"-recept som går att variera, t ex pastasallad, pyttipanna, risotto. Råris går bra att frysa in och samla ihop småportioner till en hel familjemåltid.
  9. Innan du gör matschemat - Håll koll på vad som håller på att bli gammalt i kyl, frys och skafferi. Skriv upp och bestäm matveckan utifrån detta. Hitta några bra "håller-på-att-bli-gammalt"-recept som ugnsbakade grönsaker (rotfrukter/paprika/lök/potatis eller vad du nu har). Varma mackor med tomat/pålägg och sallad till.
  10. Gillar din familj inte maten? Ge upp och sluta köpa den och hoppas.

Men börja med att gå igenom garderoberna där hemma och kanske vinden också. Skapa två listor. På ena listan skriver du upp allt som du tycker var onödigt att shoppa på dig - vad och varför var det onödigt? Gå igenom hemmet och skriv! Den andra listan sätter du upp på kylen. Där skriver du upp allt som åker ner i slaskhinken och varför.


Läs mer:

Lägg en kommentar eller maila mig om du är tar dig an utmaningen, så lägger jag upp dig på listan med de utmanade!

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Ann-Christin sa...

Vi slänger mest rester från barnens tallrikar. Det är svårt att veta från gång till gång hur mycket de kommer att äta. Sen ha gett bort mycket småprylar i samband med köksrenoveringen och den allmänna omflyttningen. Till slut tröttnar man på att flytt alla prylar och kartonger och vill bara slänga slänga