Grön Grillning

Grillning är inget för miljönörden. Förutom att vi grillar just kött, som kräver mycket koldioxid redan innan det hamnat på vår grill, så innehåller röken tungmetaller och cancerframkallande kolväten.

Hos The Daily Green finns några tips om hur sommarens sista grillkvällar blir bättre för hälsan och miljön. I första hand ska vi skippa koleldningen helt: "Gas, propane and electric grills, while not perfect, burn cleaner and more efficiently than charcoal or wood. The latter two emit tiny particles of soot that pollute the air and can impair your health." Om vi nu är kära i våra koleldande grillar, så ska vi åtminstone strunta i tändvätskan och använda en sådan där el-kopplad tändgrunka som man lägger en stund bland grillkolen för att få eld.

Det är dessutom skillnad på kol och kol, i Ica-kuriren visar ett test från 2004 att Rustas
grillbriketter är bäst. Även grillkol från Q8/OK eller det samma från Coop där det säljs under märket Gastro (tidigare Grilla med glöd) är hyfsat. Förutom tändvätska, ska du undvika hård grillning, över brinnande kol och fett som droppar, så att du minskar mängden hälsovådliga ämnen från röken - som du aldrig ska stå i.

3 kommentarer:

Jensplan sa...

Det finns ännu fler sköna tips i boken "Klimatsmart", du kan tävla och vinna den på Berunda. Samtidigt hjälper du andra tävlande att få svar på sina frågor.

http://berunda.se/klimatsmart

Passa på att skriv ett riktigt miljövänligt svar på tävlingsfrågan!

Bett R World sa...

Nu har jag varit inne på berunda och svarat på ett par frågor. Får se om jag vinner.

Anonym sa...

Jaha, men framställningen av de sär tuberna och gaserna och värstingrillarna då? Transporter och återvinning av havererade grillmonster och gastuber... osv. Är det inberäknat? Tror inte det, dt finns ngt som heter problem, reaktion, solution, så tror man att branchen löst problemet åt en, men det är just inte så, branchen är smart, väldigt smart, som att oh så duktiga och godhjärtade Mc.Donalds blivit, för se, man kan få minimorötter till maten,,,,