Några naturliga schampon mot mjäll

Mjäll
Mjäll orsakas av en jästsvamp som normalt finns överallt på huden. Om jästsvampen ökar eller vi är extra känsliga så reagerar huden genom att producera mer hudflagor än normalt - det vill säga mjäll.


Mjällschampon från Head & Shoulders
Mer än var femte flaska schampo som säljs dagligvaruhandeln är av märket Head & Shoulders. I SkinDeep-databasen bedöms deras mjällschampon som medelrisk för vår hälsa. Men Svenska Naturskyddsföreningen varnar för innehållet av zinkpyrition, som är livsfarligt för våra fiskar: "Drygt en halv tesked (3 ml) av ett mjällschampo med 0,8 procent zinkpyrition i ett akvarium med 1000 liter vatten räcker för att döda hälften av fiskarna i akvariet inom fyra dygn."

Den goda nyheten är att Läkemedelsverket bedömer att zinkpyrition bryts ner om det går genom avloppet och reningsverket. Men det är osäkert hur giftiga de nedbrutna ämnena är!


Alternativa mjällschampon

På bloggen Cherchez La Femme hittar jag en del namn på mjällschampon (från naturapoteket, hälsobutiker, eller sök på Kelkoo). Jag har dock inte kollat upp ingredienserna i dem:


  1. Jason Natural Cosmetics Tea Tree Scalp Normalizing Shampoo,

  2. Ecco Bella Dandruff Therapy Shampoo,

  3. Beauty Without Cruelty Aromatherapy Daily Benefits Shampoo,

  4. Philip B. Anti-Flake,

  5. Phyto Therathrie Phytocyres.


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: