Det ekologiska grönsakslandet som du gör själv

Stick ner handen i ditt grönsaksland - för du har väl ett? Är jorden lucker en bra bit ner - bra -eller tar det stopp? Om det tar stopp är hösten den rätta tidspunkten att få en bra jord och du kan följa anvisningarna i nästa stycke. Är jorden lucker räcker det att slänga på kompost och kanske lite hönsgödsel.

Gräv upp jord, ett spadtag djupt, tills du fyller skottkäran. I fördjupningen varvar du organiskt (kompost) material med ett tunt skikt mineraliskt (kalk). (Har du kompostavfall som inte blivit jord, kan du lägga detta i botten - blanda inte upp det med grepen.) När du gräver upp nästa bit, så kastar du denna jord på din bädd och jorden i skottkärran tippar du över på sista fördjupningen. Täck med halm för att skydda från att tjälen som på våren kan torka ut jorden.

Ta bort halmen på våren och så eller plantera dina grönsaker efter att ha lagt på lite hönsgödsel. Blanda gärna plantorna för att förvirra skadeinsekter. En bra skiss över hur du kan så (och hur nära plantorna ska växa) hittar du i Vi i Villas Det bästa grönsakslandet. När grönsakerna växt sig lite större kan du bre på med det gamla halmtäcket eller gräsklipp.

Läs mer:

Inga kommentarer: