Tjänstepension med klusterbomber

Investerar du i kärnvapenindustrin? Förmodligen. För har du pensionspengar i något av de större försäkringsbolagen i vårt land, så har du vapen i din pensionsportfölj.

Alecta, Skandia Liv, Länsförsäkringar Liv och SEB Trygg Liv investerar 700 miljoner av våra pensionspengar i bolag som tillverkar kärnvapen och klusterbomber.

Ett av bolagen som ingår i tre av bolagen ovans portföljer, är världens femte största vapentillverkare Raytheon. Tillsammans med Lockheed Martin och Boeing står Raytheon för 70 procent av den amerikanska vapenmarknaden. Raytheon har samarbetat med (numera amerikanska) Bofors i Sverige för att ta fram en GPS-styrd artillerigranat. Granaten ska i första hand användas av de amerikanska trupperna i Irak. Det neutrala Sverige exporterar vapen till USA som efter Storbritannien är den andra största köparen av svenskt krigsmateriel. Anmärkningsvärt, eftersom USA startat ett FN-osanktionerat krig i Irak och eftersom det enligt svensk lag är förbjudet att sälja vapen till länder i krig. Sedan invasionen i Irak 2003, har svensk vapenexport tredubblats!

Vänsterpartiet lägger nu in en motion om att förbjuda att våra pensionspengar placeras i vapenindustrin. Men det är kanske dags att se över pensionspengarna redan nu...

Läs mer:



Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: