Svenska textilier: ren vinst, smutsig produktion / Arkiv 2007 / Arkiv / SwedWatch - SwedWatch

Ni har väl inte missat att handdukarna vi köper är giftiga? Naturskyddsföreningen har testat handdukar i prisintervallet 19-399 kronor, och det är ingen kul läsning (SNF, SvD och DN), förutom tungmetaller som bly, kadmium och krom innehöll flera handdukar formaldehyd och några stycken brom i höga halter. Dessutom fann de en förklaring till varför miljögiftet nonylfenol fortfarande finns hittas av reningsverken.

När SwedWatch undersökte bolagen där vi köper våra lakan och handdukar, så var det bara ett som hade miljömärkt textil. Det var också detta enda bolag som inte förvarnade om när de ska göra sina kontroller hos textiltillverkarna för att se att miljöföreskrifterna följs. Vilket bolag är det? Åhlens, Hemtex, Ellos, Jysk och Ikea har granskats av SwedWatch. Bolaget med miljömärkt textil är Jysk.

Annars stack Ikea ut med bra insyn i textiltillverkningens hela process och de visste även vilka underleverantörer som deras samarbetsparters hade.

Men när man läser hur det står till med närmiljön för de boende intill textilföretagen i Indien, Bangladesh och Kina, så är det trist läsning. Om ett samhälle i Indien, som på inga sätt är unikt, skriver SwedWatch så här:

"Textilfabrikerna har under lång tid använt stora volymer vatten och idag är det
allvarlig vattenbrist i området. Det drabbar jordbruket och tillgången på
dricksvatten liksom de omgivande ekosystemen. Fabrikerna köper vatten från
källor uppströms; floden och även befolkningen är beroende av det vatten som
körs in med tankbilar. Flera bönder berättade i intervjuer om hur möjligheterna
till jordbruk hade försvunnit de senaste åren. Grödorna som de tidigare har
odlat växer inte längre på grund av att vattnet och marken har så höga halter av
gifter. De försökte under några år odla kokospalmer för sin försörjning, men
även dessa har slutat bära frukt. Nu är många sysselsatta inom textilindustrin
istället. "

Det ger en tankeställare om vi verkligen behöver alla de där olika byxorna och topparna i garderoben.

Men så finns det ljuspunkter. Inditex (som äger Zara-butikerna) har skrivit på det första globala avtalet med den internationella fackorganisationen ITGLWF. Detta kommer att leda till att lokala fack får en bättre ställning eftersom Inditex kommer att ge ut dokumentation om hela leverantörskedjan till ITGLWF som i sin tur kommer att se till att fackföreningar tillåts. Utbildningar kommer att ges både till arbetare och fabriksarbetare som ett led i att lösa problem med bl a arbetsvillkoren.

Läs mer:
- Svenska textilier: ren vinst, smutsig produktion - SwedWatch

Vill du undvika kemikalierna i dina handdukar och lakan - välj dem som är märkta Bra Miljöval, Svanen eller med EU-blomman. Kolla i första hand på Jysk och coop. Ellos/Josefssons säljer även lakan märkta med den tyska öko-textil-loggan.

Inga kommentarer: