Ska man köpa lokalt för miljöns skull?
Att köpa närodlat har blivit en stor grej bland miljövänner, men tyvärr är det inte så enkelt att rädda miljön. Till exempel är svenska växthusodlade tomater mer koldioxidkrävande än influgna från Kanarieöarna. Och ekologiskt lamm från Nya Zeeland är bättre än oekologiskt svenskt, sin långa färd till trots. Och den värsta koldioxidboven i hela kedjan är bilturen till och från affären som vi själva står för. Halvfulla transporter är de stor miljöbovarna. Så att köra till lokala marknader och gårdar för att köpa några grönsaker, kan visserligen stödja den lokala odlingen, men bättre för miljön är det förmodligen inte om du kan köpa samma, mer långväga, grönsaker samtidigt med dina övriga matinköp. Och sen är ditt lokala val inte alltid så lokalt - till exempel kan en vara paketeras i Helsingborg och sedan föras till en av de större livsmedelkedjornas centrallager i Västerås, för att sedan skeppas ner till de skåningarnas butiker igen. Men denna runda är kan ändå vara mer miljövänlig än om endast en vara hade körts ut i flera mindre lastbilar direkt till affärerna i Skåne - det handlar ofta mer om hur kompakt varorna transporteras än sträckan.
If buying locally isn't the answer, then what is? By Tom Philpott Grist Victual Reality 16 Aug 2007
3 kommentarer:
Svenska kravtomater är bättre än de som kommer från spanien.
De odlas i växthus utan någon värme annat än solen, och inga elekriska
lampor får finnas. Gödslas med naturligt gödsel och humlebon hyrs in
för befruktning av tomatblommorna.
De får ej kallas kravtomater om man inte följer de reglerna.
Säljs bara i Sverige, och är ofta närodlade.
Det är ett slit att försöka vara en medveten konsument. Ibland ORKAR man liksom inte ta hänsyn till alla faktorer, (hur ska man ens lyckas känna till dem?) för ibland står man där som ett UFO och vet varken ut eller in i alla fall. Just nu nöjer jag mej med om jag uppför mej hyfsat bra hyfsat ofta.
Tack, för infon viola! Och Monica, visst är det svårt att göra rätt och jag tycker aldrig man ska ha dåligt samvete när man har viljan och försöker. "When we know better, we do better." Det hänger även på samhälle och företag att informera och göra miljödåd enklare med exempelvis märkning på livsmedel.
Skicka en kommentar