Bett R World som skeptiker: Att elda upp naturen

Inte ens miljöpartiets politiker har koll på det här med eldning. Det såg jag i höstas i en debattintervju på tv. På något sätt har självhushåll och återgång till hur det var förr i tiden, slagit slint på logiken. Att elda är i sig inte miljövänligt. Att elda sopor är dessutom förbjudet. Det frigörs både koldioxid och cancerframkallande ämnen vid eldning. Så även om det kan kännas väldigt naturligt att ta in vad som en gång var ett träd i sin stuga och stoppa den i den öppna spisen, så är det i alla fall inte bra för miljön. Däremot kan en miljöanpassad panna med ackumulatortank och eldning av framförallt pellets vara ett bra alternativ.


Hälsofarlig vedeldning

Ved är visserligen ett förnyelsebart bränsle men felaktig vedeldning kan vara både miljöfarlig och hälsovådlig. Omkring tre fjärdedelar av Sveriges vedeldare har en gammal utrustning - verkningsgraden blir då låg, högst 50 procent. När veden förbränns dåligt ökar tjärbildningen och andra miljöfarliga kolväten. Något som bland annat kan orsaka cancer.


Tänk på vad du eldar i

I nya, effektiva pannor är verkningsgraden cirka 85 procent. Vid vedeldning i ej miljögodkänd panna utan ackumulatortank blir det årliga utsläppet närmare 270 kilo. Samma eldning med bästa vedteknik släpper ut 0,5 kilo tjära i luften.


Tänk på vad du eldar med

Använd ved som helst har torkat under ett år. En sommars torkning ger 20 procent mer energi än nyhuggen ved. Elda aldrig sopor! Pellets som är träspill från skogsindustrin är ett energirikt bränslealternatvi till vedklabben.


Läs mer:

Inga kommentarer: