Bättre investering - del 4

Överför fonder till depåer där etiska alternativ kan väljas

Om du har följt med i klotets lilla investeringsskola, så kan du ta fram pappret där du markerade vilka bolag som inte erbjuder etisk placering. Pensionsbolagen Alecta, Skandia Liv, Länsförsäkringar Liv och SEB Trygg Liv placerar i företag som tillverkar kärnvapen och klusterbomber. Så har du din tjänstepension eller privata pensionsförsäkring hos dessa bolag föreslår jag att du byter till KPA Pension, Banco och Tredje AP-fonden.

1. Tjänstepensionen: Gå till KPA och läs hur just din tjänstepension fungerar och fyll i blanketten för byte som ska vara inne 23 december.

2. Privat pensionsförsäkring: KPA erbjuder även privat pensionsförsäkring, men har du redan börjat spara hos ett annat bolag får du kontrollera villkoren för att flytta de sparade pengarna. Om du inte får flytta dem och det inte finns några etiska alternativ där, så kan du avsluta dina månadsinbetalningar och öppna nytt sparande hos exempelvis KPA. Jag sparar i AMF Pension och de ägnar sig inte åt passiv förvaltning i amerikanska aktier, dvs. alla de bolag som ingår i det amerikanska S&P 500-indexet (och därmed även inkluderar exempelvis klusterbomber).

3. Fonddepån: Alla fonder som finns i Nordnets utbud kan du flytta från din fonddepå utan att realisera någon skatt eller förlora/vinna på kursändringar: Gå in på fliken Depå och välj Flytta fonder hos Nordnet.

Jag flyttar över fonderna från Länsförsäkringar och dessutom fonderna jag har hos Avanza. Anledningen till flytten från Avanza är att de saknar möjlighet att byta mellan fonder (man får först sälja, invänta pengar, och sen köpa = kursändringsrisk). Eftersom man bara kan överföra fem fonder per blankett passade jag på att byta bort några av fonderna och slapp då fylla i flera blanketter.

4. Skriv ett brev eller mail till bolaget du flyttar pengarna ifrån och berätta att du gör det för att de inte erbjuder etiska och miljövänliga fonder.

Läs mer:


Inga kommentarer: