Burkfria pepparkakor till nästa år!

Var med och inverka på sopberget! Att ändra sina vanor när det gäller en specifik produkt sänder snabbt signaler till dem som producerar och säljer dem, eftersom allas ändrade handlingar riktar in sig på ett mål istället för att spridas ut åt olika håll. Ett exempel är den kravmärkta mjölken. Jag funderade ordentligt på hur man kunde göra julen lite "grönare", och förkastade snabbt tips om att slå in paketen i rent papper istället för "plastpapper" och klimatvänlig mat (vi äter ju varje dag, inte bara på julafton och så är julafton lite traditionshelig för mig). Men vad sägs om att välja pepparkakor i påsar eller kartong, istället för tjocka burkar i hårdplast eller metall? Det finns 4.4 miljoner hushåll i Sverige. Jag vet inte hur pepparkakskonsumtionen ser ut, men ponera att varje hushåll köpte två burkar pepparkakor under säsongen - och så slänger vi in några burkar till som förbrukas i de svenska företagens fikarum - kan vi då få 10.000.000 burkar?

Det finns alternativ i både kartong och platpåse idag, t ex från Gille-bagaren, Göteborgs Kex - Brago eller Kung Oscar - och Annas pepparkakor (de senare sorterna har dock härdat fett), men man får titta en extra gång eftersom förpackningarna inte innehåller så mycket luft och alltså är mindre (och eftersom de är mindre, borde frakten vara miljöeffektivare också).



Alltså är "mitt gröna jul"-förslag att utföra en till tre av nedanstående handlingar:

1. Köp inte pepparkakor på burk nästa jul.
2. Lägg ett meddelande i din butiks förslagslåda (eller maila koncernen) med texten "Till jul kommer jag av miljöskäl köpa burkfria pepparkakor, förpackade i plastpåse eller kartong, och utan härdat fett." (Det sista slängde jag in bara för att göra hela affären lite hälsosammare också.
3. Kolla vem som gör dina pepparkakor nu när du har dem hemma vid jul! Kontakta något av de företag som tillverkar pepparkakorna du brukar köpa med ovan text.

Använd mailfunktionen under inlägget och skicka till familj och vänner, för en enad pepparkaks-insats.

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Nisse sa...

Vad jag skulle vilja se är att alla typer av plastförpackningar som t.ex. saftflaskor och pepparkaksburkar kommer med i ett pantsystem där man betalar för sina pepparkaksburkssynder. Det trista är att inte ens alla läskflaskor är med i pantsystemet som det är idag. :(