Väx kvinnor, väx! Släpp taget snabbare.

Igår var det internationella kvinnodagen. Min sambo sa, att han hört på radion att man inte skulle gratulera kvinnorna, utan tänka på de orättvisa skillnaderna mellan könen. Jag tycker att man kan gratulera kvinnor och att en visad uppskattning är minst lika viktig som rättvisa löner. Min egna erfarenhet är att tjejer är mer måna om att göra sitt arbete perfekt. Jag har arbetat i ett mansdominerat yrke som projektledare och i mina statusmöten som jag haft individuellt med mina projektarbetare har en tydlig skillnad visat sig mellan könen. Tjejerna är mer i nuet och uttrycker oro över att de inte gjort sitt jobb tillräckligt bra och kanske borde fixa till det lite till, medan killarna varit mer inriktade på framtida uppgifter. Kvinnor vårdar de uppgifter de har och män vill springa vidare.

Uppmuntra dina kvinnliga kollegor på alla nivåer, till att hoppa vidare genom att säga till dem att det de gjort är lika bra som alla andras arbeten och uppfyller alla kriterier för ett väl utfört arbete som företaget har. Fostra "duktiga flickor" till att tänka "good enough". Om du leder kvinnor, så kan du kanske föreslå att ni gemensamt arbetar på att sänka kraven på slutresultatet. Be att under en tid få se exempel på utkast av deras arbetsuppgifter och diskutera möjliga förbättringar. Och förkasta sen hälften av idéerna! Sträva efter tillräckligheten inte perfektionismen. Eller gör övningen själv med posti-it-lappar eller i Word. Skriv upp stegen från början till att slutföra din uppgift. Rangordna 1) Måste göra, 2) "Good enough" och 3) Perfektionism. (I Word kan du flytta textrader uppåt och neråt med shift-alt+piltangenterna.) Släng posti-it-lapparna med en trea i papperskorgen eller riv av treorna från Word-utskriften.


Följande riskfaktorer för långtidssjukskrivning har Monica Renstig och Hélène Sandmark hittat när de undersökt kvinnliga högre tjänstemän (ur ”Kvinnors sjukskrivning” ):

  1. Höga ambitioner.
  2. Höga krav på egna prestationer i yrkesarbetet.
  3. Ett arbete och en arbetsplats som inte passar kvinnan.
  4. Många arbetade timmar i kombination med ojämnställda familjeförhållanden och höga, möjligen självpåtagna, krav på ansvar med barn och hushåll.

Både kvinnorna i en krävande yrkeskarriär och deras chefer måste bli medvetna om riskbilden. Författarna ger en känga åt Sveriges stödsystem för sjuka: "Sjukförsäkringssystemets och sjukvårdens funktion skulle behöva förbättras avsevärt för att stödja återgången till arbetslivet för dessa kvinnor. I ett förebyggande perspektiv är det av stor betydelse att dessa system fungerar optimalt och utan långa väntetider och med bättre tillgänglighet och större engagemang."

De anser vidare att det begränsade antalet kvinnliga chefer gör att de känner sig mer pressade, utsatta och isolerade och att de saknar förebilder. Eftersom chefspositionen är utformad efter ett manligt livsmönster och den manliga normen fokuserar på det som är relaterat till arbetet, så uppstår problem för vissa kvinnor; särskilt de som har barn och inte har delat ansvar i hemmet, upplever svårigheter med att förena barn-hushåll-yrkeskarriär. Följden kan bli en omfattande negativ stress både privat och i arbetet.

Läs mer:
  • Kvinnornas svarta bok - en bokrecension på DN.
  • Maktens kön - en faktaspäckad bokrecension där man kan läsa att från 1989 till 2006 har kvinnorna bland samhällets högsta positioner ökat från 13 till 25 procent och att jämnast är det inom politiken, inte affärsvärlden. Svårast till makten har dock invandrarna. Det förvånade mig att läsa att Sverige har en av de mest könssegregerade arbetsmarknaderna i världen, dvs flickor arbetar med flicksaker och pojkar med pojksaker.
  • En snabbsummering av samhället och åtta generationer kvinnor.
  • En skvallertidning byter kön för en dag - en rolig och säkert nyttig idé om hur internationella kvinnodagen kan tillämpas på ett konstruktivt sätt!

Inga kommentarer: