Klotet testar: rättvist och ekologiskt kaffe

Som inbiten tedrickare får jag förlita mig på andras insatser när det gäller kaffetestningen. Som tur är hamnar Sverige - med sina 3 koppar per svensk - på prispallen när VM i kaffedrickande avgörs i landets hem och fikarum dagligen. Och några av dessa kaffedrickare vill givetvis dela med sig av sina utvärderingar av olika bönor.

Vi bor alltså i ett land, vi dricker mycket kaffe var för sig och tillsammans, så vi har all möjlighet i världen att påverka kaffeböndernas välfärd! Om gammal vana hindrat dig från att upptäcka alla sorter som idag finns i din vanliga livsmedelsbutik - slipa glasögonen och leta upp ett KRAV-märke och eller rättvisemärke. Sluta utnyttja folk! För bara några kronor extra kan just du se till att en bonde får bättre levnadsförhållanden i Brasilien - utan ett liv i bekämpningsångor och knapp eknomisk ersättning. Läs mer i Råd & Rön - vi gör skillnad med våra kaffeval!

Kaffe testas:


Läs mer om kaffe:

  • Svensk Kaffeinformation - intressant om kaffe, bl. a. statistik.
  • Swedwatch - på 15 år har västerländernas kaffepris ökat i återförsäljningsvärdet från 30 till 80 miljarder dollar! Exportländerna får 6 miljarder dollar, en halvering under samma år.

Bl. a. står följande om Kraft Foods, som äger Gevalia, och Nestlé, Zoégas ägare. "Inget av företagen vet idag vilka odlingar merparten av deras kaffe kommer från, vilket gör att de inte känner till om exempelvis tvångs- och banarbete används i produktionen av deras kaffebönor. Bristen på spårbarhet begränsar också starkt möjligheten till ett effektivt etikarbete. Företagen utför heller inga systematiska leverantörskontroller av aspekter som gäller arbetsförhållanden och effekter på miljön."



Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra länkar du hittat och bra skrivit för övrigt!

Jag lånar några länkar av dig och i utbyte länkar jag hit till dig.

Kostar det extra? ;)

/Robert

Maria sa...

Vad man lär sig mycket på din blogg. Hinner du nått annat än att skriva här och ta reda på saker???