Om att skrota SFI - Svenska För Invandrare

Ett åtgärdsförslag om att skrota SFI landade i tidningsvärlden från Sveriges kommuner och landsting. Som första generationens svensk och med en fullgod behärskning av det svenska språket, anser jag själv att nyckeln till integration är just svenskan. (Nummer sex på min lista med politiska hjärtefrågor.) Allt krut bör läggas på att lära ut, respektive lära sig, språket i det land vi bor. Så många dörrar kommer att öppnas med denna nyckel!

Orkar du inte läsa artikeln så är följande citat en lämplig sammanfattning: "Att betala ut samma schablonbelopp för alla vuxna oavsett deras olika behov och skiftande bakgrund är inte verkningsfullt.En tandläkare som behöver en kort kompletterande utbildning jämställs resursmässigt med exempelvis en person som aldrig har gått i skolan och behöver flera års utbildning, både på grundskole- och gymnasienivå. En differentiering av ersättningen skulle göra att målen för introduktionen snabbare uppfylls och fler nyanlända invandrare kommer i jobb eller studier.Ta bort Svenska för invandrare (sfi). För att snabbt komma in på arbetsmarknaden är det centralt att man kan tala svenska. Målet med språkutbildningen måste vara att den ska ge tillräckliga språkkunskaper för att individen själv ska kunna marknadsföra sin kompetens och så snabbt som möjligt få ett arbete."

Min mamma har undervisat både barn och vuxna i svenska för immigranter, arbetat på flyktingförläggningar, AMU och nu på en högstadieskola. Hennes slutsats är den samma som Sveriges kommun och landstings:

  1. Bakgrund och språkligt utgångsläge för eleverna varierar.
  2. Nuvarande undervisningsstruktur och material fungerar inte.
  3. Tillämpning av språket i olika situationer (liksom yrken) ger bäst resultat överlag, inte grammatiska regler.

Istället för en massa grammatik utnyttjar hon alltså den naturliga språkinlärningen som barn har när de utsätts för ett språk. Nu använder hon datorer och mer datorer och skönlitteratur i undervisningen: eleverna får omarbeta texter de hittar på internet till sin egna nivå på datorerna och repetera. Böcker de läser får recenseras muntligt. För sitt arbete tilldelades hon Skandias SPIRA-pris 2002 i deras satsning Idéer för livet, utdelat av Alica Bah.


Läs mer:

  • Yrksesidentitet före etnicitet - rapporten från Sveriges kommuner och landsting om arbetsintegration.
  • Språk - andra språk - sist i menyn till höger på bloggen finns många bra länktips och du kan se elevernas fantastiska alster också: t.ex. novellerna i deras tidning svart och vitt!
  • Språkmakargatan - ett inlägg fullt med länktips om svenska för invandrare från en tjej som själv stött på problem med böcker och övningar i sitt helt nya arbete som Svenska 2-lärare. Hon säger också "Att man på många skolor låter "vanliga" svensklärare (utan sv2-utbildning) undervisa invandrarelever i svenska är inte alltid en bra lösning. Svenska och svenska som andraspråk är definitivt inte samma ämne och kräver två olika utbildningar. Invandrarelever behöver lärare med kunskaper om andraspråksinlärning för att få den undervisning de behöver. Det krävs kunskaper och erfarenhet för att t.ex hitta elevens språkliga nivå och utvecklingsnivå. "
  • The Local - Sweden's news in English - är kritiska mot att alla - analfabeter eller läkare - får samma utbildning och skriver i en annan artikel att bara var tredje person bli klar med SFI-undervisningen. "[...] make the courses appeal to people such as Marco Rizkky who say they learn best in the workplace, not the classroom. Municipalities are being urged to cooperate with other institutions, combining studies with other activities such as rehabilitation, job searches or even military service."
  • The Local - en ögonöppnare till diskussion om SFI - av SFI-studerande. Läs! Exempelvis fanns elever som läst SFIs grundkurs i 7 år.
  • Anne-Marie Ekströms blogg - en f.d. riksdagsledamot länkar till projekt som lyckats bra med svenskan och mitt val blev Öppna utsikter - en sammanslagning av svenska för mammorna och förskola för barnen.

Läs även: Första generationens svenskar! Inte andra generationens invandrare!


Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: