Att konsumera - medvetet, mycket eller minimalt?

På MiljöBloggAktuellt blev det en frisk diskussion efter en presentation av bloggen Köpstopp. Jag har själv funderat kring det som kom upp i eftersnacket - kring köpstopp och att spara på resurser, versus köpa och bidra till landets tillväxt.

I dessa slutsatser landade jag själv:


  1. Många av jordens resurser är faktiskt förnybara. Träd växer, blir papper eller dör en naturlig död - nya träd växer upp.
  2. Vårt ansvar: att förnya resurserna i takten vi förbrukar dem.
  3. Vårt ansvar: att förbruka/konsumera resurser med minimal inverkan på miljön, och att bojkotta företag som inte tar hänsyn till miljön.
  4. Att konsumera gynnar länders tillväxt. Tillväxt gynnar invånarna - mer pengar att spendera. Att konsumera är okej.
  5. Vårt ansvar: att tillväxten ska användas till ett ökat välbefinnande - fysiskt, psykiskt och socialt - det räcker inte med bara ett "ekonomiskt välbefinnande". Vi måste använda tillväxten till att exempelvis säkra en human äldrevård.
  6. Vårt ansvar: att vi själva spenderar pengarna i enighet med våra livsvärderingar, som exempelvis ekologiska matvaror istället för nya tröjor.
  7. Vårt ansvar: att spendera pengarna på ett medvetet sätt som inte ökar klyftan mellan fattiga och rika länder, utan bidrar till ekonomisk tillväxt i fattiga länder och inte bara i Sverige - att handla rättvist.
  8. Att tänka "alla köp av varor från Asien, ger pengar i matkassan till den som syr upp t-shirten eller jeansen" är fel. Sömmerskorna blir inte rika på en timlön på 40 öre och inte lyckliga av att arbeta sju dagar i veckan, läs om China Blue.
  9. Vårt ansvar: att informera oss om varorna vi köper och att bojkotta oetiskt och inhumana företag.
  10. Någras köpstopp är bra - det jämnar ut (lite) av alla andras köpmani och förmodligen hamnar köpstopparna i en mycket mer medveten konsumtion. Alla borde prova en månad. Läs om Anki som med sitt köpstopp börjat tänka mer miljömedvetet när hon köper sina "måste-varor".

Mer om att konsumera medvetet:

  • Prenumerera på tidningen Camino.
  • En gränslös värld? En bok om globaliseringen av Maria Wemrell. Väldigt bra bok, där Maria skriver om att vi borde byta från tillväxtsamhälle till kretsloppssamhälle!

"En gränslös värld? belyser olika aspekter av globaliseringen och det globala
samhälle som vi alla lever i. Ett genomgående tema är fokuseringen på olika
typer av gränsdragningar mellan människor, kulturer och samhällen i världen.
Syftet med boken är inte främst att komma med svar på frågor, utan att uppmuntra
till kunskapssökande, debatt och engagemang.En gränslös värld? behandlar svåra
frågor på ett lättförståeligt sätt. Boken vänder sig främst till ungdomar men
kan även användas av vuxna. Den lämpar sig väl som studiematerial för skola och
föreningsliv. Materialet består av faktatexter, skönlitterära scenarier och
diskussionsuppgifter."

Här finns ett utdrag ur boken!
Priser: 1-9 ex 150 kr, 10-49 ex 120 kr, 50 ex- 100 kr, porto tillkommer.

Kontakta ABC för beställning! Alla böcker finns att köpa på Winstrupsgatan 3 i Lund.
info@abcsweden.org
046-15 09 00

Ovan bokbeskrivning är hämtad från abc - aktiva insatser med världens barn i centrum.



Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Du förenklar och förskönar lite tror jag. Det är inte så många av de material vi använder som är förnybara resurser och de som är det hinner vi ändå inte förnya med den konsumtionstakt vi har. Se den här webbfilmen om överkonsumtionens effekter. Den är kort, enkel och intressant: http://www.storyofstuff.com/ Och varför ska vi konsumera oss till tillväxt, när vi lika gärna skulle kunna skapa tillväxten direkt. Idag har vi ett system som gör att vi måste sälja volvobilar, väskor och läsk för att kunna få mer pengar till sjukvård. Men varför ta omvägen via konsumtion ? Varför satsar vi inte pengarna direkt på sjukvården ? Jo, för att den annars så kreativa och intelligenta varelsen människan inte i sin vildaste fantasi kan tänka sig ett annat samhällssystem än det som bygger på produktion och konsumtion. Vore det inte kul med ett alternativ snart ...