Mail från Kraft Foods - angående barnarbet i kakaoodlingarna

Mitt mail till Kraft Foods

Subject: Årsredovisning och barnarbete

Hej!
Jag läste på er hemsida om projekt ni deltar i för att förhindra barnarbete vid kakao-odlingar och har några frågor.

1. Jag ser att sidan inte uppdaterats på några år och undrar om ni har någon färskare information om era projekt.
2. Hur mycket pengar läggs på skäliga arbetsförhållanden (barn/vuxna) vid just kakao-odlingar årligen?
3. Hur mycket läggs på choklad-reklam riktat mot Sverige?
4. Hur stor andel svarar just chokladen mot i Sverige för Kraft Foods?
5. Hur går det för certifikatet som ska tas fram 2008 för att säkra arbetsvillkoren inom industrin?

Jag är tacksam för svaren som jag kommer att använda på min blogg


Svarsmail från Kraft Foods
[med mina fetstilsmarkeringar, samt några kommentarer (eventuella hopskrivna ord är mitt fel)]


Hej.
Här kommer lite information från olika källor och tidpunkter: Det första
stycket är från vår hemsida och är bakgrundsinformation som fortfarande är
giltig. Det andra stycket är företagets hållning kring arbetsförhållanden
för kakaoodlare.
____________________________________________________________________________________________

Kraft Foods arbetar för en bättre framtid för kakao

På Kraft Foods tycker vi det är positivt att fokus riktas mot utvecklingen i de länder där vi hämtar råvaror till våra produkter. Vi har sedan tidigare ett stort engagemang i frågan kring stöd av långsiktigt hållbar kaffeodling, bl a genom vårt globala samarbete med Rainforest Alliance. Sedan år 2000 har vi också engagerat oss i kakaofrågan, både i samarbete med andra och genom egna initiativ. Den kritiska frågan om barnarbete är ett av de mer talande symptomen på några av de större utmaningar som kakaoodlare i Västafrika brottas med -fattigdom, brist på utbildning och ekonomisk utveckling. En regering, ett företag eller en organisation kan inte själv lösa dessa stora frågor. Det är därför Kraft och andra ledande aktörer inom chokladindustrin arbetar tätt tillsammans med regeringar och icke-vinstdrivande organisationer för att åstadkomma förbättrade förhållanden både på kakaoodlingar och i de kakaoodlande samhällena. Kraft arbetar på både kort och lång sikt. Dels, genom organisationer som sörjer för omedelbar humanitär hjälp, dels för att åstadkomma långsiktiga lösningar. Exempel på det senare är arbetet med ett gemensamt certifieringssystem för att övervaka och förbättra arbetsförhållandena påkakaoodlingarna. Kortsiktigt har vi riktat in oss på de kritiska utmaningar som möter odlare och barn i Västafrika, särskilt i Elfenbenskusten.
* Vi stödjer Rädda Barnens i deras arbete i Elfenbenskusten som syftar till att skydda barn från att bli rekryterade till att delta i väpnade konflikter och återförena barn som skiljts från sina familjer och ordna informell utbildning i områden där skolsystemen har sönderfallit.
* Krafts finansiella stöd till Action Contre la Faim hjäpte till vid anskaffningen av en mobil "hjälpstation" i Elfenbenskusten som bidrar med akutmediciner och matpaket till barn i behov av akut hjälp.
* Vårt stöd till World Cocoa Foundation (WCF) bidrar till the West AfricaCocoa and Commercial Agriculture Project (WACAP), vilket systematiskt räddar barn från farliga arbetssmiljöer och i stället placerar dem i skolor och yrkesutbildningar.
* Kraft delfinansierar också, genom WCF, ett projekt i Västafrika med Winrock International som heter Child Labour Alternatives through Sustainable Systems in Education (CLASSE) (ungefär: "Alternativ till barnarbete genom långsiktiga utbildningssystem"). Detta projekt erbjuder yrkesutbildning för barn som arbetar under riskfyllda förhållanden på kakaoodlingar.

[sen kommer samma sak med nya ord]
Kraft kommer att främja långsiktigt hållbar utveckling för kakaoodlare och deras familjer genom att medverka till att förbättra de underliggande sociala, ekonomiska och miljömässiga förhållandena på kakaoodlingar. Genom att stödja ett antal ickevinstdrivande organisationer finansiellt och genom att arbeta med regeringar och andra ledande aktörer inom chokladindustrin, hjälper vi till att:
* eliminera de värsta formerna av barn- och tvångsarbete vid kakaoodling i Västafrika genom Internatioinal Cocoa Initiative, som stödjer olika fältprojekt och sprider kunskap om de bästa arbetsmetoderna.
* Erbjuda praktisk utbildning för kakaoodlare, för att på så sätt medverka till att odlingsfamiljernas inkomster ökar och att ansvarsfullaarbetsmetoder främjas. Denna utbildning, "Farmer Field Schools" stöds bl a av ledande chokladföretag, International Labour Organization (ILO) och International Institute for Tropical Agriculture (IITA).
* Utveckla odlingskooperativ som ger odlarna bättre ekonomisk kontroll än tidigare och möjligheter till att skapa extrainkomster för deltagande odlingsfamiljer, familjer som står som försörjare för tiotusentals barn.

I tillägg till samarbetsprojekten arbetar Kraft också direkt med några partners i syfte att bygga möjligheter att åstadkomma odling av långsiktigt hållbart odlad kakao i Elfenbenskusten. Projektet kommer att börja med utvalda kooperativ i Daloa- och Abengourou-regionerna. Aktiviteterna inkluderar etableringen av farmer field schools och stödjande marknadsåtgärder, såväl som kartläggning behoven hos de barn som finns inom projektområdet. Vi räknar med att den första långsiktigt hållbart odlade kakaon från projektet kommer att kunna levereras i början av 2007. Baserat på våra erfarenheter i början av projektet, kommer projektdeltagarna också att utveckla planer för att utvidga projektet till andra närliggande odlingar och områden. Vi tror starkt på att våra insatser bidrar till en bättre framtid för barn och vuxna i de kakaoodlande distrikten i Västafrika.
____________________________________________________________________________________________Fördjupad information om kakaoodling
Kraft Foods, som bl a tillverkar Freia choklad, är självklart helt emot ovärdiga arbetsförhållanden för anställda hos oss och dem vi samarbetar med. Därför engagerar vi oss på flera olika sätt i förhållande till dem som arbetar i våra råvaruland. Här är lite mer om vad vi gör, men först lite förklarande kring kakao produktionen: Det mesta av världens kakao produceras på familjejordbruk, både stora och små. Familjen arbetar tillsammans på gården. Barnen hjälper till. Uppköpare reser runt till gårdarna och köper kakao som de sedan säljer vidare till kakaobörsen. Stora chokladfabriker köper kakaobönor på världens kakaobörs och det är idag inte möjligt att veta allt om förhållandena på de olika gårdarna.

I Väst-Afrika är det ca 1,5 miljoner familjegårdar som sysselsätter ca 10 miljoner människor. Varken vi eller andra stora chokladproducenter kan garantera vilka kakaogårdar vår kakao exakt kommer från eftersom det idag inte finns något bra spårsystem av kakao. Detta är vi, i samarbete med resten av branschen, igång med att ändra på. Det vi koncentrerar oss på nu är att bli eniga om allmänna kriterier för vad som är acceptabelt/ej acceptabelt, och att få till ett system så att vi kan hitta de gårdar som levererar de kakaobönor som vi köper. Då kan vi kontrollera att de uppfyller alla våra krav och internationella krav om mänskliga rättigheter. Vi satsar på att få till detta under 2005, men för närvarande finns det alltså inte ett bra spårsystem.

Under 2002 gjorde vi en undersökning i bl a Ghana och Elfenbenskusten där vår kakao kommer från. Vi upptäckte att det fanns många barn som hjälper till på kakaogårdarna, precis som det är i alla jordbrukssamfund också hos oss än idag. Detta måste vi acceptera. Vi hittade inga bevis för hänsynslöst utnyttjande av barn som slavarbetare, men vi kan heller inte bevisa det motsatta eftersom vi inte har ett system för att kontrollera detta. Det vi hittade, och inte kan acceptera, är att barn i flera städer arbetar med farlig utrustning, macheter och besprutningsmedel. Många arbetar också för mycket, dvs. har för lite tid till skola och lek som de mänskliga rättigheterna säger att ett barn ska ha.

Detta är vi helt emot! Men, dessvärre finns det ingen snabb och enkel lösning Vi måste samarbeta över lång tid med andra choklad verksamheter och arbeta på flera sätt för att få bättre förhållanden. Inte minst är det viktigt att samarbeta med politikerna och ledarna i landet så att de också gör sitt för att jordbruken drivs på ett sätt som gör att arbetarna har det bra. Vi arbetar också mer direkt med de sociala förhållandena. Bland annat att alla barn ska få gå i skola och bara hjälpa till på ett sätt som gör att det inte går ut över hälsa, skolgång och fritid som alla barn har rätt till.Vi tror däremot inte på att bojkotta områden med låg standard. Dessa familjer är helt beroende av marknadstillgång för att kunna sälja sina produkter och för många är intäkterna från kakaon livsviktig.

[och så tar vi hjälpprojekten en gång till!]
Därför är det avgörande att bönderna får bra betalt och att vi nu hjälper bönderna organisera sig i kooperativ och samarbeta så att de får ett bättre pris för sina varor. Projekten drivs i samarbete med ILO (internationellt LO), andra organisationer och företag i choklad- och kakaobranschen. Vi tror mycket på att dessa projekt, vid namn "Farmer Field Schools", kan bidra med mycket.Det går ut på att ca 130 personer med specialutbildning åker runt i bl a Ghana och Elfenbenskusten för att undervisa bönder mer i jordbruksteknologi, ökad produktivitet, kooperativ, bättre pris, säkerhet, arbetslivserfarenhetoch sociala förhållanden på arbetsplatserna. Vi har märkt ett bra deltagarantal från bönderna. Några områden, tex. Elfenbenskusten är svårtillgängliga pga. dålig infrastruktur och interna oroligheter. Då har handdrivna radioapparater delats ut så att bönderna kan följa med i undervisningen.

Vår "Principförklaring om barnarbete och tvångsarbete" som alla våra leverantörer måste säga ja till, kräver att de vi köper från också arbetarför bättre förhållanden i råvaroländerna och tar tydligt avstånd från ovärdiga förhållanden.Det är lätt att bli uppgiven och lätt att kritisera förhållanden knutna tillandra delar av världen - och det är det många som gör. Få har däremotbidragit med konstruktiva lösningar till detta - det försöker vi.

Detta blev ett långt svar, men det är ett komplicerat tema som inte har någon snabb och enkel lösning. Vi uppnår endast resultat om hela industrin arbetar tillsammans över lång tid - och det gör vi.
___________________________________________________________________________________Jag saknar tyvärr uppgifter på hur mycket pengar som avsätts i de olika projekten som syftar till att förbättra förhållandena för kakaoodlarna. Förmodligen finns uppgifter på WCF's hemsida (se nedan). Jag bifogar också en färsk artikel i en amerikansk chokladtidning, som beskriver RainforestAlliance arbete. ________________________________________________________________________________Jag har inte tillgång till uppgifter på hur mycket pengar som läggs på reklam för choklad i Sverige, så därför kan jag inte förmedla det.
________________________________________________________________________________Andelen choklad för Kraft Foods på nordisk marknad är knappt en tredjedel. Jag saknar uppgift om motsvarande siffra för Sverige specifikt.
________________________________________________________________________________Beträffande certifieringsarbetet finns aktuell information på WCF's hemsida: http://www.worldcocoafoundation.org/committments/responsible.asp_______________________________________________________________________________Jag

bifogar också några andra bakgrundsartiklar, som ska sprida ljus över situationen.Hoppas att du fått hjälp av ovanstående information. Om inte är du välkommen att ringa mig.

Med Vänliga Hälsningar
Anders Carne
Informationschef

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: