Miljövänlig rengöring med recept

I badrummet gäller främst handdiskmedel, såpa och citronsyra. Handfatet tvättas rent med diskemedel eller såpa och kalkavlagringarna tas med citronsyra på en svamp. Toaletten kan du också städa med diskmedel eller såpa, och i värre fall slänger du i några matskedar ättika och går och gör något roligt i några timmar. Avlopp bör rensas för hand. Proppar kan lösas med kokande vatten, 1/2 dl bakpulver och 1/2 dl ättika. Eller byter du ättikan mot salt - gör en blandning av 1 kopp salt, i kopp bikarbonat och 1 kastrull kokande vatten.

I köket behövs såpa, citronsyra och ättika. I ugnen kör du en såpakur tills det börjar bubbla vid en temperatur på 100 grader, låt svalna och torka rent. Ge diskbänken en omgång med citronsyra på en svamp.

Fönsterputs blandar du enkelt: 0,5 dl ättika, 5 l vatten och lite diskmedel.


Och mirakelmedlet är alltså ättika! Säg det som Perstorps ättika inte biter på. Du kan lugnt svettas, bränna din mat och låta ogräset växa utan ett uns oro. Sen sticker du bara ner till Ica och köper lite "Perstorps", skvätter lite här, droppar lite där och så har du med ett syrligt trollslag omvandlat allt du rör vid till en husmoderlig fröjd: kläder med svettlukt (lägg i blöt med vatten), utemöbler med alger (2dl i 1l vatten och skölj efteråt), vidbrända grytor (koka upp med vatten och låt stå), ugnsrengöring (djup tallrik i 50 grader en stund eller torka sotigt glas med indränkt svamp), ogräs (med lika delar vatten i blomspruta), äckliga disktrasa (1msk i 3l vatten), flammiga bestick eller porslin (på trasa), handdiskade glas (i sköljvattnet), bärfläckar och diverse missfärgningar. Enda varningen ges för marmorytor.

Läs mer:

Inga kommentarer: