Broccoli mot Hjärnblödning
Jag är en stor fan av att satsa på förebyggande insatser. Dels för att slippa personligt lidande, dels för att slippa den stora kostnaden i samhället som uppstår när skadan väl är skedd. Idag får 30.000 personer stroke varje år i Sverige och stroke är också den vanligaste (kroppsliga) orsaken till sjukvård. 80 procent skulle kunna förebyggas!
Stroke - hjärnblödning eller propp - kostar mer i rehabilitering än alla cancerpatienter gör - 10 miljarder! Riskfaktorer är:
- Högt blodtryck, över 140/90 mm Hg (tredubblad risk för hjärnblödning)
- Diabetes (tredubblad risk)
- Högt kolesterol.
- Rökning (dubblad risk)
- Förmaksflimmer (femdubblad risk)
Om du får veta att hjärnblödning är västvärldens tredje vanligaste dödsorsak, så kanske du är beredd att se över din livsstil för att motverka riskefaktorenra ovan: sluta röka, stressa mindre, eventuellt ta blodförtunnande medel, och naturligtvis äta hälsosamt. Nya rön visar att framför allt broccoli, kål, gröna bladgrönsaker och citrusfrukter minska risken med 30 procent. 5-6 grönsaker eller frukt om dagen gäller för maximalt skydd. Då får du dessutom skydd mot cancer. Huruvida choklad hjälper hittar jag inte.
Läs mer:
- Broccoli mot hjärnblödning.
- Fakta om stroke med symtom.
- Fakta om Stroke.
- Fakta och hur du förändrar din livsstil för att minska risken.
- Strokecentrum.
Andra bloggar om: stroke, hjärnblödning, propp, hälsa, grönsaker, frukt, broccoli, död, sjukvård, sjukvården, forskning, livsstil
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar