Varför är etablissemanget så skeptiska till vitaminer?

Ett par barnmedicinprofessorer skriver att man genom att berika mjöl med B-vitaminen folsyra skulle kunna förhindra ryggmärgsbråck med handikappat liv som följd och gomspalt.

"[...] ungefär tio barn kommer att drabbas av ryggmärgsbråck i onödan varje år i vårt land. Dessutom kommer det att leda till att ett tjugotal barn kommer att aborteras sent under graviditeten, om man upptäckt missbildningen med ultraljud och föräldrarna önskar abort."

Socialstyrelsen säger nej till berikning. Anledningen är att folsyra främjar tillväxt och i teorin skulle kunna vara cancerökande.

Men folsyra är ett vitamin! Dvs. livsnödvändigt för alla och vi kan inte producera det själva. Vi måste få i oss det genom kosten. 4-5 hela limpor berikat bröd skulle krävas för att vi möjligen skulle öka cancerrisken, dvs i alla fall om vi var råttor.

Läs mer:

2 kommentarer:

Åke sa...

Att tro att staten i form av socialstyrelsen ska minimera alla risker för medborgarna är sorgligt.
Att inte kunna sätta 10 mödrars oförmåga att ta till sig kostråd i proportion till att 9,1 miljoner Svenskar dolt ska berikas med folsyra via mjöl är mer än sorgligt.
Folsyra eliminerar inte risken för ryggmärgsbråck.
Att socialstyrelsen har sina betänkligheter kan ju höra samman med tidigare erfarenheter av att dolt berika. Nu har man tex. konstaterat att för mycket A-vitamin kan ge upphov till skelettskörhet och höftfrakturer. A-vitamin som man tillsatt i mjölk.

Bett R World sa...

A-vitamin tillhör de fettlösliga vitaminerna (med D och E) och ett tak på dessa är relevant. Medan B-vitaminerna är vattenlösliga och lättare kommer ut i kroppen.

I födan vi äter har den naturliga vitaminhaltern minskat över åren. Och en berikning tycker jag är rimlig i framförallt det raffinerade vetemjölet. För mödrar, och för oss andra.