En dyster framtid, och kort

7 år kvar att leva har jag. I alla fall om jag bor i Etiopien. Där kan medellivsslängden vara nere på 42 år när vi når 2010. I städerna får nämligen 14% hiv, men även landsbygden är drabbad.

Tänk dig själv, om du är förälder och din närmaste släkt består av enbart tvåbarnsfamiljer - det skulle alltså bli dina egna barns mor-och farföräldrar, ett syskon till dig och ett till din partner, svägerskor och svågrar med barn - dvs 4 mor- och farföräldrar, 6 vuxna och lika många barn. Då skulle ni vara 16 stycken. Alltså statistiskt minst en med hiv (vem då?) och minst fyra skulle vara döda... eller hur många av er är över 42 år? Hur många av barnen skulle i din släkt bli föräldralösa innan de blivit myndiga?

Etiopien är ett av länderna som västvärlden får sitt kaffe ifrån. Vi får väl sitta och hoppas att de som dör inte arbetar i kaffefälten då... eller?

Vad kan jag själv göra?

  • Sponsra organisationer som motarberar hiv/aids-epidemin, t ex Läkare Utan Gränser.
  • Sponsra exempelvis SOS-barnbyar, så föräldralösa barn får en chans.
  • Köpa Rättvisemärkt och ekologiskt kaffe. Det räddar liv! Sverige är världens näststörsta kaffedrickarnation och kaffe är livsmedlet med nästmest bekämpningsmedel (efter bananer).

Statistik från: SOS-barnbyar.

Inga kommentarer: