Vems fel är krig?

Det kanske inte råder krig i Rosengård eller på universitetet i Blacksburg, men kan man å andra sidan påstå att det råder fred när 33 studenter skjuts ihjäl och bränder härjar?

En av grundpelarna för en bättre värld är fred. Jag gillar fred, men har hållt just freden på armlängds avstånd när det gäller mit Bett-R-World-projekt. För hur kan jag själv göra något för att bidra till fred? Vem är ansvarig för ofred? Är fred inte en utopi? Kan det finnas en värld utan konflikter så att krig aldrig blir en förlängning?

Eller är det så att om några av de övriga grundpelarna för en bra värld - social och ekonomisk rättvisa - är uppfyllda så kan krig undgås?

Jag funderar kring orsakerna till krig; är de sprungna ur känslan av underläge och orättvisa, eller åtminstone känslan av ett förestående underläge eller en orättvisa? Är krig det samma som några storhetsvanssinniga mäns revirpinkande - män som gillar att uppleva känslan av att vinna eller att ha rätt? Eller är de bara rädda män? Eller som i Rosengård - pojkar.

Vid årsskiftet så försvann pengarna till Brobyggarna. Personer som skulle fungera som mellanled vid hot mot poliser och brandmän. Innan dess hade man med år av arbete nästan eliminerat hoten helt. Är medicinen mot krig bra relationer? Och vad händer när relationerna brister - är det då polisen drar upp pistolen?

Läs mer:

Inga kommentarer: