Rädd för: amerika, terror och Dilba

Vi är rädda här i världen. Men det vi är rädda för varierar lite.

Européer är rädda för USA, mer rädda än för Nordkorea och Iran tillsammans. USA är inte så rädda för sig själva, även om de trots allt sätter sig själva på en femteplats när det gäller hotbilden mot stabilitet i världen. Men de är rädda för Dilba, som inte fick åka med US Airways efter ett inte så smakfullt bomb-skämt.

SvDs ledarskribent är rädd för Koranen, men inte fattigdomen i världen - även välutbildade spränger bilbomber, så det är absolut inte fattigdom som föder i muslimska terrorister, det är religionens tolkningar, Koranen. Mina frågor blir då: Om de välutbildade och härligt fria Storbritannienboende bombarna har en fattig bror eller kusin, kan de då inte känna empati (som de muslimer eller terrorister de är), och kan då fattigdom och förtryck helt strykas från listan av orsaker till varför man känner att man måste spränga något? Och finns svaret till att USA spränger i Afghanistan och Irak då i Bibeln, eftersom USA inte är så fattigt, och inte så förtryckt - the land of freedom? Docenten i religonskunskap säger "...den samlade forskningen [visar] att muslimer inte är mer benägna att omsätta sin tro i våldsamma handlingar än någon annan religion och dess anhängare. "

Kan västvärldens storebrorsfasoner ha något som helst att göra med terrorismen? Kan västvärldens värderingar kännas som ett hot mot muslimska värderingar oavsett om muslimen är fattig, rik, välutbildad eller oskolad? Och om vi nu är så rädda för muslimer, varför hamnar USA högst upp på listan av länder som vi känner oss hotade av när det gäller världen? Kan det vara så att SvDs ledarskribent är välutbildad (men inte så bra på slutledningsförmåga), och i så fall, ett hot? För att som första exempel för att avfärda "myten" om att kriget mot terrorismen är verkningslöst, nämna Dilbas flygtur som inte blev av...det är väl inte så smart?

Läs mer:



Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Ähhh...skilj på stat och religion som vi gjort i det här landet. Staten har visserligen färgats av kristna värden av människorna som bor och bott hör.I framtiden kommer färgningen ske av muslimer. För säkerhets skull har jag därför köpt en bönematta så jag har alibi när den dagen kommer. Värre för min 13 åriga dotter som riskerar att stenas till döds under vissa förutsättingar.