Bett R World som skeptiker: konservering

Konserveringsmedel i skönhetsprodukter

Paula Begoun skriver att skönhetsprodukter innehåller konserveringsmedel för att förhindra bakterietillväxt och mögel i burkarna och i 90% av fallen är det parabenerna som gör jobbet. Parabener finns även i många naturliga varumärken, men ibland ersätts det av alkohol. Utan konservering klarar sig naturliga ingredienser dåligt, och bakterierna eller möglet är förmodligen farligare än konserveringsmedlet.


Alkhol i skönhetsprodukter torkar ut

Jag har stött på några recensioner av till exempel helnaturliga Weledas produkter, där alkoholen som används för konservering tycks torka ut huden vid långvarigt bruk. Alkohol tillsätts som en naturlig ingrediens istället för paraben för att konservera duschtvålen eller lotionen. Efter att det har börjat klia i skalpen när schampoflaskan från Sante Naturkosmetik börjar ta slut, så vill jag kolla upp om det är mer hälsosamt att konservera med alkohol än parabener. Även Anki på Köpstopp har problem med sitt naturliga schampo MacUrth (som jag dock inte tror innehåller alkohol).

Naturlig mot kemisk ingrediens

Det känns ju fint att kunna säga att alla ingredienser är naturliga istället för att syntetiskt framställda. Men är naturligt alltid så bra? Kvicksilver och bly är så naturliga de kan bli - grundämnen - men giftiga. Kol och syre finns likaså i mängder i naturen - människor, djur och växter andas ut eller tar upp dem i form av koldioxid - ändå förstör de vårt klimat. Och alkohol - produceras av vete, hur naturligt som helst - men skulle du ge det till en bebis?


Och å den andra sidan, de kemiskt framställda ingredienserna, de görs av grundämnen - som är naturliga. Den kemiska formen för vatten som regnar ner från himlen eller vatten som skapas i en fabrik av väte och syre - de har samma struktur, samma formel - är samma sak! Däremot kan vattnet från himlen vara utblandat med föroreningar - så naturen är inte nödvändigtvis renare eller bättre.


Alkohol

Alkoholhalten måste uppgå till 10% för att ha en konserverande effekt. Hur står sig alkoholen som konserveringsmedel i naturliga varumärken mot parabener i de "onaturliga"? Om vi kollar i SkinDeep så innehåller 12 av Weledas kontrollerade produkter Ethanol (främst lotioner) och 7 produkter en vetebaserad alkohol, som visserligen får 0 i riskpoäng, men bara för att det inte finns någon forskning! Ethanol får medelhög riskpoäng på 3-4. Phenoxyethanol som finns i flera naturliga ansiktskrämer får också medelhög riskpoäng på 4.


Paraben

Vilken riskpoäng får då de olika parabenerna i SkinDeep? De vanligast förekommande får 3-4 riskpoäng, alltså samma som alkoholen! Forskningen säger alltså att parabener är likvärdigt naturlig alkohol när det gäller risken för hälsan och miljön. Främsta anledningen att undvika paraben är om man är allergisk och huden blir irriterad. Dock ska man undvika Sodium Methylparaben (som finns i Lactacyd) eftersom det bedöms som en högriskingrediens med neurotoxisk effekt på människor. Forskning visar att parabener har en östrogen inverkan, men det har kaffe och soja också. Det är inte ens säkert att detta är något negativt. Vidare forskning får visa om de låga doser vi får i oss av paraben kan lagras i kroppen och därmed ställa till det.

Min personliga slutsats

I rengöringsprodukter, som schampo, duschtvål och ansiktsrengöring, tänker jag faktiskt välja parabenerna framför den uttorkande alkoholen. De sköljs ju omgående av. När det sen kommer till deoderanter och krämer, så ska jag fundera lite till. Men alkohol i deon överger jag omgående efter min svidande upplevelse med Weledas citronspray. Nu blir det istället både parabenfria och alkoholfria kristalldeon som får utprovas. Och summa summarum är jag inte så rädd för de kemiskt framställda parabenerna. Det ironiska i hela naturligt/kemsiskt, är att paraben framställs av en syra (p-hydroxy-benzoic acid) som finns naturligt i hallon!

Läs mer:

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: