En närmare titt på klädtvätt

Fullt och lågt
Fyll maskinen och använd miljömärkt tvättmedel (bra miljöval eller Svanen). Tvätta i låga temperaturer vid 60° drar mer än dubbel så mycket el som en vid 40°. Med dagens tvättmedel behöver du sällan tvätta varmare än 60°. Ariels Cool Clean tvättar rent vid 30 grader. (Själv har jag tvättat i 30 grader med Ajax och det fungerade bra ända tills jag bytte märke och fick öka till 40 igen.)

Rätt tvättmedel och rätt mängd
Det är tensiderna som tvättar rent. Men de kräver hjälpredor. Fosfat binder kalk och gör vattnet mjukare så att smutsen löser sig lättare. Fosfat finns i miljömärkta tvättmedel eftersom reningsverken kan bryta ner fosfater som annars bidrar till övergödningen av våra sjöar, men ett förbud är på gång. Miljömärkta tvättmedel får inte innehålla den giftiga tensiden LAS eller optiskt vitmedel. Dosera enligt anvisning på paketet utifrån hur hårt ditt vatten är.

I ett test från 2003 klarade bara Skona och Ariel av alla fläckar vid 60 grader. Bäst i Ica-kurirens test från 2001, är Hemköps Vår egen miljömärkta vittvätt, men även Fauna, Skona, Via och Änglamark alltvätt är bra. Änglamarks Alltvätt med blekmedel, i tablettform klarar inte te- och kaffefläckar. Råd & Rön gav bland kulörtvättmedlen bäst betyg till Ajax color och Vår egen miljövänliga kulörtvätt.

Blekmedel och sköljmedel
Blekmedel behövs bara till vittvätt och svåra fläckar, förutom att det är en extra kemikalie så bleker det färgade kläder. Det bästa tvättpulvret för vittvätt enligt Råd & Rön är Fauna, Skona och Via tablets. Ocean bastvätt får bra betyg på Cint, men även här ligger Skona bra till. Ocean, som har ett blekmedel som tillsätts bastvätten för all din tvätt separat, har fått flera utmärkelser.

Hälften av oss använder alltid sköljmedel. Jag är inte en av dem och känner absolut inte att jag går miste om något. Svenska Naturskyddsföreningens tips är: Strunta i sköljmedel. Om du tillhör dem som gillar sköljmedel, tänk igenom vad det är du gillar - doften, mjukheten - och om du behöver det till ALLA tvättar - kanske kan du genom att sortera din tvätt på ett nytt sätt skippa sköljmedlet i större utsträckning, eller så börjar du tvätta med tvättnötter istället och får en naturlig doft på köpet (använd galltvål på fläckarna före tvätten).

Tvättmaskinen
Tvättmaskinen ska vara högt energiklassad, helst A-klass och ska kunna cetrifugera med minst 1000 varv/min för att använda minder energi när du torkar tvätten i torktumlaren. Slopa förtvätten. Med dagens moderna tvättmedel och effektiva maskiner blir tvätten ren i alla fall. Nu finns till och med tvättmaskinen som inte behöver tvättmedel.

Torktumlare och torkskåp
Lufttorka om möjligt, så spar du energin som alstrar koldioxid här på jorden. Att torka i solen tar dessutom död på kvalster ifall du tvättat under 60 grader, och du får dessutom en fräsch doft så du kan skippa sköljmedlet. Torktumlaren är 35% snålare än torkskåpet när den torkar samma vikt i tvätt. Välj en kondenstumlare så sparar du på värmen istället för att vädra ut den genom ventilationen, och se till att torktumlaren kan stänga av automatiskt när tvätten är torr.


Läs mer:

Inga kommentarer: