Ekologiska tomater

Ekologiska tomater innehåller mer flavanoider och hjälper därför med att sänka risken för att vi får cancer. Men utbudet av ekologiska tomater suger och de som finns är alldeles för dyra! Just nu finns bara små körsbärstomater i vår ICA-affär. Tidigare fanns även holländska plommontomater... men 20 kronor för tre tomater på totalt 250 g? (Eller minivarianten för 27 kronor för samma mängd - ett kilopris på 108 kronor!) Jag provköpte, men de var faktiskt inte så smakrika, så senast köpte jag närodlade "gammeldags" tomater från Österlen. De smakar riktigt mumsigt och inte alls vattnigt. Och just smaken är en bra indikator på hur nyttig tomaten är - mycket fruktsocker och lite vattnighet bäddar för bra näringsämnen (och ökar chanserna till at vi äter 5 frukter och grönsaker om dagen).

Jag har funderat på att prenumerera på eko-lådor, fast jag har inte slagit till eftersom jag misstänker att en del av grönsakerna kommer att åka i soporna om jag inte planerar maten ordentligt. Dessutom så blir det dyrare med lådorna än att handla direkt i affären. Fördelen är att utbudet ökar och att man slipper leta efter de få krav-skyltarna som finns i vanliga livsmedelsaffärer.

Läs mer:

Inga kommentarer: