6 färre kärnkraftverk i Sydkorea men energisnål belysning
Hur många glödlampor har du hemma?
Vårt hem har 24 glödlampor, några lysrör och ett antal halogenlampor, i snitt har man 40 stycken i sitt hushåll. Jag har faktiskt dålig koll på exakt hur många lampor vi efterhand bytt ut mot lågenergiversioner, men det återstår i alla fall en del. En lågenergilampa kan spara 80% av energin och vara 10 gånger längre än en vanlig glödlampa. Min största kritik är att de är lite långsamma i starten och därför inte så bra på ställen som till exempel i trappen... för lampan hinner inte tända innan man gått förbi. Man kan inte heller använda dimmern på dem.
Hur bra är ljuset från lågenergilamporna?
I Konsumentverkets rapport där ljupplevelsen från lågenergilampor testats mot vanliga glödlampor har båda de traditionella glödlamporna och de energisnål fått ungefär samma betyg.
Vad kan jag välja mellan om jag vill byta till energisnålt?
Det finns två olika typer av lågenergilampor att välja bland. Kompaktlysrör har stiftsocker och behöver sättas i armaturer som byggts för just dessa. Sen finns det lysrörslampor med skruvsockel; det är dessa du kan byta ut dina vanliga glödlampor mot och du kan välja mellan sockel E27 (normal) respektive E14(liten). Bara kompaktlysrör med fyra stift, istället för två, kan dimmas.
På frammarsch är LED-lamporna (lysdioder) nu, både i specialbyggd armatur (bra utomhusbelysning) och som byte till halogenlamporna med stift, så överväg också dessa som alternativ! Sydkorea räknar med att slippa bygga sex kärnkraftverk genom att satsa på utbyte av glödlampor och lysrör mot LED-lamporna!
Hur väljer jag bland lågenergilamporna?
En lågenergilampa av god kvalitet ska vara av fullfärgstyp och ha en brinntid på 8-10 000 timmar. Energimyndigheten testar och rekommenderar de lampor som klarat kraven. Tänk på att energilampan långsamt blir sämre mot slutet, istället för att slockan plötsligt, och byt ut den när du upplever ljuset för svagt! På tv-programmet Plus, fick Philips lampa bäst betyg och IKEA hamnade i mitten bland de testdeltagarna.
Få reda på mer:
- How to Green Your Lighting (TreeHugger)
- Frågor och svar om lågenergilampor
- Råd&Rön test - pris och kvalitet hänger inte ihop
- Sverige sämst i EU på snål belysning - Aftonbladet
- Fakta om MR16 LED-Spotlight (som vi byter till i sovrumslamporna nästa gång för att äka livslängden och slippa värmen från energitjuven som vännen halogen-lampan är)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar