En liten intervju

Detta är en liten intervju, gjord av mig själv, för att berätta hur långt Bett R World-projektet fört mig hittills, hur mitt liv förändrats och hur framtiden ser ut.


Du har hållt på med bloggen i snart ett år, hur började det?

Har ditt liv förändrats på något sätt?
- Både ja och nej. Jag konsumerar medvetet och också mindre, men mycket av det jag gjort under året handlar om att ändra en grej i taget och när den är ändrad så tänkter jag inte så mycket på det. Mina pengar dras automatiskt från kontot till välgörenhet varje månad, bilen tankas vid pumpem med E85, i lamporna finns energisnåla glödlampor, i duschen står naturliga schampon och i städskåpet grummes såpa. Det bara är. Andra saker kräver en kontinuerlig insats - som att laga trasigt och se till att maten inte behövs slängas. Men framförallt så vet jag så mycket mer nu.

Har din livsstil försämrats?
- Jag köper färre kläder och kuddfodral, men det finns en frihet i att slippa jakten efter det där bra köpet hela tiden. Det käns inte som en uppoffring längre.

Du har satt upp mål för en bättre värld både 2006 och 2007, får vi se 2008 snart?
- Nej, många av målen innebar engångsgrejer. När de är införda kan jag luta mig tillbaka och bara fortsätta på samma spår. Fredsdagen kommer jag nog att fortsätta lobba för - den känns särskilt viktig - och så ska vi bygga hus i framtidetn och då kommer jag att tänka miljövänligt i alla led.

Betyder det att det inte kommer något "klotet 2008"?
- Det känns så.

Dina andra bloggar då?
- Cyber Planetista kommer jag att fortsätta hålla igång och hoppas att fler går med. Bett R World Bloggar för världen har jag inte bestämt mig för än.

Du har skrivit mycket om miljöfrågor, är dessa de viktigaste för en bättre värld?
- Det är ju viktigt att vi faktiskt har en värld, så att inte jorden kollapsar. Men jag har nog dragits med av klimatsnacket, för annars ligger ekonomisk rättvisa och mänskliga rättigheter närmare mitt hjärta. Alla bör börja där det känns mest rätt för att föbättra världen.

Har du verkligen genomfört alla mål du bockat av och alla dubbelveckans utmaningar?
- Målen har jag uppnått, men några av utmaningarna har jag inte gjort - till exempel kan jag inte ge blod och regnvattentunnan återstår fortfarande för vi gör om i trädgården där den ska stå.

Och hur präktig är du annars - ska vi andra ha dåligt samvete?
- Jag är sådär lagom präktig, förmodligen mycket mindre än bilden bloggen ger av mig. Mitt motto är "lite, är mycket bättre än inget". Man ska komma ihåg att fram tills jag läste The Better World Handbook, så var jag en helt vanlig medelsvensson, varken miljönörd eller fredskämpe. Jag köpte aldrig ekologiskt och visste inte ens att etanol fanns på mackarna... Nu har jag ju verkligen lagt fokus på att dra mitt strå till stacken och bättra världen, för att ta igen det jag undlåtit tidigare. Men fortfarande väljer jag bort de svindyra ekologiska avocado-frukterna, sköljer inte yoghurt-paketen och är en skeptiker som inte sväljer alla miljötips med hull och hår.

Borde du skämmas?
- Det tror jag inte. Jag försöker göra insatserna där de gör mest nytta. Man kan säga att avocado-pengarna lägger jag på min fadderby istället.

Men avocadon har ju rest så långt?
- Ja, det med. Men jag tycker att företag och samhälle också ska hinna ikapp... idag är det en djungel att veta vad som är bäst. Ekologiska lamm från Nya Zeeland ger mindre växthuseffekt, trots transporten, än oekologiska svenska... Gör rätt där du vet, och när du vet bättre så gör rätt där med!

Inga kommentarer: