Bett R World som skeptiker: Är det fettet eller sockret som är värst för hjärtat?

Socker
Socker ökar inflammationsprocesserna i kroppen och binder vissa protein till sig. Detta kan leda till allt från rynkor till led- och hjärtproblem. Risken för hjärtattack och slaganfall är mer än dubbelt så stor vid kost med snabba kolhydrater (som socker och vetemjöl), och en fettsnål diet skyddar inte hjärtat. Dessutom visar forskning att fett mättar, medan socker gör dig hungrig och får dig att äta mer och bli tjockare!

Sockerberoende
Om du känner att du bara måste få i dig socker, kan det vara svårt att minska intaget. Många bra tips för dig som upplever det svårt finns på e-health: Livskraft - Ger söt smak mersmak? Du kan prova krom eller kanel för att stabilisera ditt blodsocker och försöka äta mat med lågt GI.

Drick mindre socker
Även light-läsk med sötningsmedel bidrar till övervikt. Drick istället vatten eller näringsrik ekologisk mjölk som innehåller mer omega-3 än oekologisk eftersom korna betat gräs. Räcker det inte med lite citron för att smaksätta vattnet, så festa till det med en kolsyrad läsk med 20-30 procent mindre läsk. Välje mellan ICAs kolsyrade fruktdryck i fyra olika smaker eller Apotekarnes läsk - båda innehåller 8 g sockerarter per 100 g dryck.

Ät mindre godis och välj mindre sockrade alternativ till efterrätter
Godispåsarna blir bara större och större, liksom våra midjemått. Prova göra godis med Anis som sötningsmedel eller använd någon av de andra godisväxterna från boken Nyttans Växter. Istället för glass och småkakor kan du göra ett läckert alternativ med frukt och nötter till kalaset. Choklad är i rimlig mängd nyttig hälsosynpunkt, så prova stoppa sötsuget med några bitar mörk eller ljus choklad istället för geléråttor.

Alternativ till socker
Vid bakning och viss matlagning som inte kräver sockrets klibbförmåga - som kola och knäck - kan du använda Stevia. Själv har jag provat på gröten och i te, men den örtiga lukten förstör den söta smaken för mig. Henrik Ennart lyfter ett varnande finger för stevia och visar att allt som är naturligt, inte nödvändigtvis är ofarligt, när han skriver om hur (o)säkert stevia är. Stevia hämmar spermaproduktionen och används som preventivmedel av Paraguays indianer.

Min sötfavorit är fruktsocker som har GI 27 jämfört med sockrets 97. Det är dessutom 30% sötare så man kan använda mindre. Anledningen till GI-skillnaden är att socker går ut direkt i blodet, medan fruktsocker måste omvandlas i levern först. Men medan små mängder fruktsocker ger en jämn tillförsel av socker till blodet, så omvandlas överdrivna mängder fruktsocker istället till fett (samma händer med vanligt socker hos överviktiga). Så byt ut sockret på gröten eller i kaffet mot fruktsocker, men drick inte litervis av juice till en måltid eftersom den innehåller naturligt fruktsocker.

Läs mer:


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: