Bättre investering - del 5

Vad ska jag välja?

Eftersom jag inte är en börsexpert, överlåter jag beslutet om vilka fonder och aktier du vill investera i till dig själv. Tänk på att utbudet ändå är begränsat och sprid dina pengar på olika marknader och branscher. Kanske väljer du som jag, att i detta läge ha kvar några av dina gamla fonder för att fördela risken i portföljen, eller så kompenserar du med aktieköp i enskilda bolag.


  1. Skriv ut fonderna som finns här eller på denna lista (sidan 3).

  2. Skriv upp aktierna som listas här, som nämns som hjältar i The Better World Shopping Guide, eller som finns på ett etiskt index: Svenskt Miljö- och Etik-Index, Dominis etiska portfölj, Ethibel Index.

  3. Lägg upp fonderna och aktierna som verkar mest intressanta på bevakningslistor i Nordnet eller Avanza.

  4. Lägg eventuellt upp "oetiska" jämförelsefonder... till exempel kan du lägga upp de bästa Sverige-fonderna och Energi-fonderna. På så vis kan du få en inblick i hur bra den ansvarsfulla fonden gör sig i förhållande till resten av marknaden. (Energifonderna står sig bra, medan det finns mycket bättre alternativ för vissa andra.)
  5. Gör några anteckningar om fonderna och aktierna och om varför du vill eller inte vill köpa dem.

  6. Välj ut tre ansvarsfulla fonder/aktier till att börja med och bestäm vilka av dina gamla fonder/aktier du vill göra dig av med. Skriv upp varför.

  7. Kolla av hur riskspridningen i din portfölj förändras och välj eventuellt om punkt 6.

  8. (Känn inte att du måste byta än, utan tänk igenom allt ordentligt.)

Inga kommentarer: