Vad är ett lönegap jämfört med könsstympning?


Hur ser villkoren för tjejer ut i världen. Har de samma chans som killarna? Vilka orättvisor ska feministerna kämpa emot?

Jag anser att lönegapet mellan könen i Sverige är fel, men i det stora hela är jag nöjd med jämställdheten - vi har så mycket att vara glada över: betald föräldraledighet, dagis, fri utbildning och möjlighet att arbeta politiskt. Eller vad är ett lönegap jämfört med könsstympning och mord på nyfödda för att de sakna en snopp! Löneskillnaderna tror jag till viss del beror på att killarna är bättre på att sälja sig själva vid förhandlingsbordet och att fler killar är karriärister och tycker det är viktigare med de välbetalda positionerna i toppen - så tjejer "sälj" er själva och sök det där jobbet i toppen om ni är sugna! Skaffa en mentor! Jag tror det största problemet med löneskillnaderna går att rätta till med tjejer som kollar upp löneläget och kräver sin löneökning, mentorer, samt att olika sätt att chefa på instiftas i våra företag - som exempelvis delat chefsskap som miljöpartiets två språkrör. Jag till hör dem som tror att många kvinnor vill stanna hemma med barnen! Och då blir utmaningen inte hur vi får männen att stanna hemma med barnen mera, utan hur vi kan kombinera kvinnors karriär med barnen på bästa sätt utan att bränna ut karriärkvinnorna. Se mer om vad jag tycker och om tips mot stress i kategorin kvinnolyft.

Det stora kvinnoproblemet i Sverige är att vi brister i arbetet av våld mot kvinnor. FNs rapport om kvinnovåld skriver om 18 punkter Sverige kan bli bättre med. I mars fanns en artikel i Svenska Dagbladet - Tolerans dödar muslimska kvinnor - om hur känsligt det är i Sverige att diskutera islam och kvinnoförtryck; så känsligt att till och med muslimska kvinnor riskerar att stämplas som rasister och islamofober om de tar upp ämnet. Alter ego skriver i sin blogg att Hedersvåld måste vara en prioritet. Och jag håller med. Allt kvinnovåld måste vara en prioritet. 2005 anmäldes 24 097 misshandelsbrott mot kvinnor. Men tack och lov för den nya strängare lagen vid våldtäkter, så att det blir samma regler som gäller även när en kvinnas förövare döms. Tänk om manliga brottsoffer behandlades som kvinnorna gjorde innan lagändringen och det gjordes straffavdrag beroende på vilka kläder den misshandlade bar, eller hur många öl det rånade offret druckit.

FNs 4:e World Conference for Women har satt upp mål för att världens kvinnor ska få:


  • tillgång till hälsovård och familjeplanering,
  • möjlighet till utbildning,
  • ekonomiska möjligheter,
  • och vägar till politiskt inflytande.

Och när man läser de här målen... ja, då ser vi att vi kvinnor i Sverige kommit väldigt långt, så tjejer, gå hem och krama era män idag. För visst är de ganska bra! Och ni killar, köp en blomma, för det är något vi tjejer inte kan få tillräckligt ofta... en liten könsskillnad tror jag bestämt.

Läs mer:

Andra intressanta bloggar om:

Inga kommentarer: