En bättre värld - på riktigt

Den Osynliga Bloggen finns en intressant länk till en undersökning som visar att vår världssyn är väldigt negativ. Världen har faktiskt blivit bättre än vi tror:

"Under de senaste 25 åren har världen genomgått en fantastisk utveckling.
U-ländernas inkomster har fördubblats, den extrema fattigdomen och förekomsten
av barnarbete har halverats. Medellivslängden har ökat och spädbarnsdödligheten
minskat."

Av åtta frågor i undersökningen kunde (eller gissade) svenskarna rätt på bara två stycken! Från 19080 har undernäringen minskat med drygt 100 miljoner människor, 400 miljoner färre lever under extremt fattiga förhållanden. 75% av svenskarna tror att det är tvärtom och de välutbildade svarar mest fel - så var får vi informationen ifrån?

När det gäller miljöfrågorna i i-länderna så tror mer än hälften att sjöarna är mer försurade idag, luften i tätorten sämre och oljeutsläppen i haven större (trots att 90% mindre olja läcker ut nu än för 25 år sedan). På alla dessa områden har stora förbättringar gjorts. Dessutom har vattendragen blivit renare och skogsarealen har ökat snabbt.

Intressant läsning som påminner oss om att vi måste vara ifrågasättande när vi läser kvällstidningsrubriker och lyssnar på radikala miljöpersoner (inte skeptiska Bett R World förstås).


Läs mer:

3 kommentarer:

Unknown sa...

Kul att du länkar till våran blogg, tack! Är du intresserad av utvecklingen inte bara på miljöområdet, utan även vad gäller människors levnadsförhållanden kan jag tipsa om sajten www.gapminder.org som sammanför officiell statistik och för in i lättförståeliga diagram och tabeller.

Ha det bra!
osynlig.eu

malin sa...

Så sant! Hur påverkar det oss att vi får nyheter matade var 30:e minut dygnet runt t ex? Eftersom nyheterna mest inriktar sig på de negativa nyheterna ... Man får ju inte andrum till att tänka efter! Jag tycker att de borde glesas ut och instället vara mer nyanserade.

Världen blir inte bättre av att vi ger upp hoppet, vilket lätt blir fallet, tror jag. Nej, det är hoppfulla människor som vågar och orkar kämpa!

Tack för din blogg! Har läst den ett tag och kommer fortsätta. Vi behöver alla hjälpas åt att uppmuntra och påminna varandra i stort och smått i kampen för en bättre värld.

Heja dig!

Bett R World sa...

Tack för den intressanta länken, Alexander. Och jag håller med dig, Malin, om att nyheterna är så negativt inriktade att man får en helt skev världsbild. Jag efterlyser en "Fair Info"-märkning, så att man även lyfter fram positiva nyheter och ger en rättvisare bild av verkligheten.