Dagens planetista-gärning: Matlagningen

När man lagar mat så finns två viktiga saker att tänka på om man vill ha en bättre värld:


  1. Spara på uppvärmningen (och koldioxiden).

  2. Slänga så lite mat som möjligt, för ingen mat är så resurskrävande som den vi slänger.

Ett favorit-recept som kombinerar dessa föresatserna genialt, är min "Couscous med Fetaost". I rätten stoppar du vilka grönsaker du vill som har kort livslängd kvar och genom att göra hela rätten i en kastrull, sparar du energin för att värma upp ännu en gryta - och det är uppvärmningsprocessen som tar mest energi. Är du med? Här kommer receptet:


  1. Skär ner grönsaker i en kastrull med uppvärmd olja. Välj mellan tomat, paprika, squash, ruccola eller spenat.

  2. Salta.

  3. Koka upp lite vatten i vattenkokaren (som är energisnål och spar tid).

  4. Ta upp grönsakerna.

  5. Stäng av plattan, för värmen från kastrullen räcker.

  6. Häll i couscous och täck precis med kokande vatten.

  7. Efter ett par minuter blandar du i grönsakerna och fetaost.

  8. Lite basilikaolja är gott i.

Klart på dryga fem minuter om du använder couscous, men det funkar också med annan pasta som dock kräver att plattan hålls igång.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: