Hur bra är egentligen naturliga produkter och varumärken?

I ett tidigare inlägg listade jag några naturliga produkter som jag är sugen på att köpa. Jag har kollat upp ansiktsprodukterna närmare i Skin Deep och upptäckt att naturligt inte nödvändigtvis är bättre. Innan du läser inlägget här, ska jag presentera betygsystemet i Skin Deep. Skin Deep betygsätter både ingredienser, produkter och hela varumärken. Grön är okej att använda med låg risk, gul lite sämre och röd ska man absolut undvika. Dessutom används poäng för risk, ju högre poäng desto större risk att använda och poängen går från 0-10.

De produkter på min önskelista som inte är med nedan, fanns inte registrerade i Skin Deep. Jag har även kompletterat listan med några produkter som jag provat av märken som inte marknadsför sig som naturligt baserade. Slutsatsen blir att de naturliga märkena innebär en något lägre risk att använda än vanliga märken, men det är ingen garanti för att de inte innehåller mer eller mindre farliga ämnen. Och det finns riskfria produkter från vanliga producenter, t ex Skinceuticals simply clean från L'Oreal får grön poäng. Favoriten på önskelistan blir i slutändan Sircuit Skin.

Efter att ha sett närmare på ingrediensernas riskpoäng av Skin Deep, så ser jag också att ingrediensernas poäng inte kan tas slavisk eftersom de inte tar hänsyn till hur mycket av ingrediensen som finns. Därför får exempelvis vitamin B (som är livsnödvändigt för vår överlevnad) en gul prick! Detta gäller även andra tillsatser som är tillåtna i maten vi äter, som salicylsyra vilken finns naturligt i frukter och kan vara förklaringen till varför vegetarianer drabbas mer sällan av hjärtsjukdomar. Och alla ospecificerade dofter får röd prick och går under "Fragrance". För att få mer koll på vad du egentligen ska undvika, klicka in dig på Sanna Ehdins hemsida under länken i Läs mer.


Juice Beauty Exfoliating Cleanser - just denna produkt hittar jag inte, men övriga rengöringsprodukter av märket får gul prick och riskpoäng 3-4.

Märket Juice Beauty har 30 produkter listade och bara två får bedömningen låg risk, bl a för att hälften innehåller benzyl-alkohol, som det finns starka bevis för att det är neurotoxiskt för människor.


Juice Organics Vitamin Serum - får gul prick och riskpoäng 4, 54% av fuktgivare i andra märken har lägre risk.

Innehåller benzyl-alkohol - neurotoxiskt.

Görs av samma företag som ovan och produkterna ligger på sammar riskpoäng.


Ecco Bella Leave-On Invisible Exfoliant & Blemish Remedy - får gul prick och riskpoäng 4, samma här att hälften av de andra produkterna med samma syfte har lägre risk.

Ecco Bellas produkter går från 0-4 riskpoäng och övervägande får gröna prickar.


Beauty Without Cruelty Balancing Facial Toner - får gul prick och riskpoäng 3.

Tonern är okej utifrån riskbedömning, men innehåller parabener som hindrar den från att uppnå grön prick

Märket får blandade gröna och gula prickar med riskpoäng från 1 till 6, som är gränsen till produkter man absolut ska undvika.


Earth Therapeutic Clari-T Acne Serum - gul prick, 5 riskpoäng, 49% av acnebehandlingarna har lägre risk

MAGNESIUM ALUMINUM SILICATE -neurotoxitet
DIAZOLIDINYL UREA - bl. a. risk för cancer och toxitet
Parabener - konservering

Märket Earth Therapeutic har produkter från 0-6 poäng, bl a används Triclosan i deras handtvätt, ett kraftigt antibakteriellt ämne som kan hittas i vanlig tandkräm, men som forskare varnar för kan skapa resistenta bakterier.

Eminence Naseberry Treatment Cream

Inga produkter finns registrerade i Skin Deep, inte heller Naseberry som ingrediens. Att döma av ämnena i ingredienslistan ser jag inget annat än naturliga ämnen och Naseberry som enligt produktbeskrivningen är en naturlig källa för Glycolic Acid oroar mig inte även om ingrediensen får en femma i riskpoäng. Många andra krämer med tillsatsen får nämligen grön blipp i totalvärde. Så krämen kvarstår på önskelistan.


Sircuit Skin Advanced Trial Sample Kit

Märket får 1 till 5 i betyg och övervägande grönt, så bäst av alla varumärken i listan här. Om man avstår brun-utan-sol-produkterna, så är sämsta betyget 3. Vid en närmare titt på treorna SIRCUIT SKIN FIXZIT ANTI-BACTERIAL BLEMISH ELIMINATOR och SIRCUIT SKIN WHITE OUT DAILY UNDER EYE CARE, så ingår inga ämnen som vi inte äter också, bl.a. mjölksyra och lecitin. Salicylsyra finns naturligt i frukter även om riskpoängen är hela 7. Så provkittet kvarstår på min önskelista.

Nivea ansiktskrämer - gul eller röd blipp och riskpoäng från 3-8

I snitt får Niveas ansiktskrämer sämre betyg än alla från dem som marknadsför sig som naturliga i min lista ovan. Men den bästa Nivea-krämen är ändå bättre än den sämsta naturliga, så förlita dig inte enbart på märket.

L'Oreal foundation - gul eller röd blipp och riskpoäng på 2-7

Min foundation får en röd sjua, trots att den endast innehåller gröna och gula ingredienser.

Läs mer:

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: