Februari månads inspiratör: Anna Lindh

Hon hade varit högaktuell idag, februari månads inspiratör på Klotet 2007. Som outnämnd efterträdare till Göran Persson gav Anna Lindh Sverige ett ansikte utåt, framförallt i Europa. Det hon arbetade för som miljö- och sen utrikesminister är i högsta grad relevant för denna blogg. Hon ansågs vara öppen, ärlig och modig i sin dialog. Hon hade integritet.


Anna Lindh, utbildad jurist, fick bara 46 år bland oss, men hann säga, göra och vara mer i livet än de flesta av oss kommer om vi så lever till 85. Dagen efter mordet samlades folket och utlöste massdemonstrationer mot våld - och vi mötte henne, om inte från himlen, så i alla fall från plakaten för att rösta "ja" till euron. Hon var närvarande. Hennes liv och död berörde världen. Budapest reste en minnessten med ett av hennes citat: "Resignation is our biggest enemy". Stipendier i hennes namn började delas ut. En Harvard-professur i globalt ledarskap inrättades. Utrikesministrarna döpte sitt projekt för ökat ubyte av utbildning, kultur och vetenskap hos ungdomar i Europa och länderna söder om Medelhavet, efter henne - Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation (eller Anna Lindh-stiftelsen).
Låt det fortsätta.

Mycket gott sades om vår utrikesminister, bland annat att hon var Sverige och att Sverige skulle fortsätta vara Anna. Hur hade det sett ut om hon varit kvar? Hur hade tsunami-katstrofen hanterats? Hur väljer du själv att hantera Sverige framåt, att vara Anna?


Låt Anna Lindh inspirera dig till att:
  1. Vara sann mot dig själv och världen.
  2. Låta Sverige fortsätta vara Anna genom goda värderingar, öppenhet och handlingskraft.


Inspireras mer av Anna Lindh:

Anna Lindhs Minnesfond - som delar ut stipendier till dem som har modet att arbeta mot orättvisor. Här kan du prenumerera på nyhetsbrev eller skicka ett vykort med kloka ord (se till höger).

Svenska Dagbladet - skriver om Anna Lindhs livshistoria och här finner du mycket fler egenskaper som du kan låta henne inspirera dig med.

BBC's Obituary - som är en resumé på engelska.

Utrikesdepartementet - uppdaterar kontinuerligt med händelser kring Anna Lindh.

Wikiqoute - listar citat på olika teman.


Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar: