Är flyget eller bilen värsta miljöboven?

Jag är nyfiken på allt snack om flyget som värsta miljöboven - det är ju trots allt en typ av kollektivtrafik - och därför gick jag in och gjorde en miljökalkyl på SJ för olika färdmedel.

Så här många kilo koldioxid avges på 100 km:

  • 0 kg med tåg,
  • 4 kg med dieselbuss (50% passagerarbeläggning)
  • 12 -15 kg med olika flygmodeller (65% beläggning), men 9 kg för Boeing
  • 19-22 kg om du kör ensam i en bensindriven bil (beroende på hur gammal bilen är)
  • 16-18 kg med dieselbil.
Slutsats 1: Tåg är miljövänligast - i klass med cykling.
Slutsats 2: Därefter kommer buss. Ni måste vara 5 personer i bilen för att avge lika mycket koldioxid som en halvfull buss.
Slutsats 3: Om man kör ensam i bilen, så är flyg bättre, men två personer som samåker är "grönare" än ett plan som inte är fullsatt. Mer bloggat om jämförelsen på Energi utan Fossil.

Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer:

Unknown sa...

Det stämmer möjligtvis för koldioxidutsläpp. Men om man räknar bidraget till växthuseffekten vinner flyget tävlingen "Värsta miljöbov". Flygets utsläpp består nämligen av mer än koldioxid som bidrar växthuseffekten och därmed klimatförändringarna. Dessutom blir effekten mycket starkare eftersom utsläppen görs på hög höjd. Uppskattningsvis handlar det om en effekt 2–3 gånger starkare än utsläpp på marken. Kolla in nya klimataktionsgruppen Klimax, http://www.klimatet.org.

Bett R World sa...

Tack för den nyttiga kunskapen! Det om höjden hade jag ingen aning om.

Ontherun sa...

Det är ännu kusligare än så ska ni veta.. Flyget står för 12 procent av världens trafikrelaterade utsläpp (vilket innebär 2-3 procent av de totala utsläppen av koldioxid i världen.)
Som du säger David.. grattis världen till NOx---marknära Ozon+Ozon på högre höjd vilket vissa anser ger nästan lika stora effekter på klimatet som koldioxiden från flyget.
Paradoxen i sammanhanget är att på riktigt hög höjd ger flyget motsatt effekt. Här bidrar det i stället till nedbrytning av ozonlagret.. heh..
Förlåt att man snöade in på faktabiten.. Rycktes med av din blog. Skitbra och riktigt snyggt upplagd.. du har en till besökare.
Låt oss förbättra världen ;)

Bett R World sa...

Så om vi ska flyga så ska vi göra det riktigt högt! Flyger flyg normalt så högt?

Kul med en ny läsare!

Anonym sa...

bra kunskap!;) vi satt ich diskuterade det här på lektionen och så fick vi reda på allt tack vare det här inlägget!;)