Vad alla borde veta om choklad och certifiering för kakaoböndernas arbetsvillkor

2001 startades ett arbete med målsättningen att skapa en certifiering av kakaogårdarna. Syftet är att rapportera arbetsförhållandena och mäta framstegen av förbättrade arbetsförhållanden:

"Cocoa certification is a transparent, credible, and ongoing program that reports on labor conditions in the West African cocoa farming sector – on a country-by-country basis. The cocoa certification program also measures the effectiveness of work to ensure that cocoa is grown responsibly without the worst forms of child labor or forced adult labor."

Ju mer jag läste om certiferingsprojektet, som är ett "samarbete" mellan World Cocoa Foundation (WCF) och chokladproducenterna, desto mer luttrad blev jag. Det du bör veta om kakaoodlingen är att den företrädesvis bedrivs av små familjegårdar i framförallt Västafrika och det är känt (även av t ex Kraft Foods = Marabou mm) att barnarbete är vanligt förekommande. Chokladproducenter hävdar att det är svårt att rätta till förhållandena. Då kakaon packas om och köps på New York-börsen, anser de att det är svårt att spåra varifrån kakaon egentligen kommer och hur ska de kunna garanter arbetsvillkor om de inte vet var de handlar?

Detta är jag besviken över när det gäller certifieringsprojektet:

  1. Förseningen. Det är 2007 nu, projektet startades 2001 och skulle från vara klart 2005.
  2. Omfattningen under 2007. Sex år efter start, ska intervjuerna från 500 gårdar i Ghana mynna ut i den första certifieringsrapporten. (Ghana står för 17% av kakaon i världen och de 500 gårdarna genererar 10% av landets kakaoproduktion. Alltså 10% av 17%, dvs 1,7% av världens kakao kommer att utredas till 2007.
  3. Resultatet som låter sig väntas på. Certifieringsrapporten innebär inte i sig en förbättring för de aktuella bönderna, utan är en startad utredning! Utredningen ska belysa problem med barnarbete och påtvingat arbete bland vuxna. Den ska sedan i sin tur mynna ut i rekommenderade aktiviteter som förbättrar arbetsförhållandena för kakoodlarna. Och sen ska man kunna mäta förbättringarna genom att återkomma till gårdarna.
  4. Den lite klena målsättningen. En "certifiering" kan man tro är en någorlunda garanti av bra arbetsförhållanden. Tyvärr inte. Det är en garanti av att det finns någon som intervjuar och rapporterar om hur arbetsförhållandena ser ut - må de vara bra eller urusla. Därutöver ska det finnas hjälp att få för dem som behöver. "When implemented, the process will certify that within a country’s cocoa sector, efforts are in place to measure and report on labor practices and help those who may be in a child labor or forced labor situation." "The cocoa certification program also measures the effectiveness of work to ensure that cocoa is grown responsibly without the worst forms of child labor or forced adult labor."

Jag förstår att WCF kan tjäna på goda relationer med chokladproducenterna och att daltandet kan ta tid och jag förstår att politiska oroligheter i länderna där kakaon odlas, ibland kan ställa till med problem, men sex år får en rapport?! De kanske hade gått snabbare att skicka någon sommarpraktikant för att ställa frågorna istället för att försöka samarbeta med alla chokladproducenterna?

Läs mer:

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: