Självmord - så vanligt men så tabu

Läs inlägget och sätt dig en stund och fundera över vad som står här. Ta upp ämnet till diskussion, som exempelvis antalet som varje år dör, och hjälp till att ta bort tabu-stämpeln. Prata med dina barn och berätta vad du vill att de ska göra om de mår dåligt, vad de ska göra om en kompis mår dåligt. Du eller dina barn kanske räddar ett liv. Mår du själv dåligt, anförtro dig till någon och ring ett av numren i listan nedan. Var där för vänner och bekanta när de går genomom stora förändringar i sina liv - pejla och stötta.

Så många döda
Tänk dig att var tionde svensk skulle dö under detta året! Lika många människor - 873.000 - tog sitt liv under bara ett år världen över när WHO mätte dödsorsakerna.

Idag kommer fem stycken att ta livet av sig i Sverige. Är du rädd att dina älskade ska dö av cancer, så ska du också oroa dig för självmord. I Sverige, och på många andra håll i världen, är självmord den vanligaste dödsorsaken bland män (15-44-åringar) och nummer två hos kvinnor. Hälften tar livet av sig under alkoholpåverkan. Dubbelt så många män dör, medan kvinnorna är bättre på att söka vård och begå våld mot sina kroppar som inte resulterar i självmord. Bland invandrade tonåringar är självmord tre gånger vanligare än hos svenska ungdomar. Själv känner jag två som begått självmord - min granne efter sonens trafikolycka, och min lillasysters kompis strax efter att hon flyttat hemifrån. Just personliga trauman (som skilsmässor) och ensamhet är en av de främsta anledningarna till att vi tar livet av oss.

Döden kostar
Samhällets kostnad för självmord och självmordsförsök beräknades 2001 till 5,5 miljarder eller 0.2 procent av BNP under ett år! Det beräknas att varje taget liv kostar samhället över 18,6 miljoner kronor i förlorad arbetsinkomst mm.

Nollvision
I Sverige minskar självmorden, men I USA är självmord den snabbast stigande dödsorsaken bland unga, 1 av 10 har funderat, och var sjätte av dessa har också försökt (enligt Oprah Show). Folkhälsominister Maria Larsson (kd) förespråkar en nollvision i Sverige för självmord.

Vården brister. Det syns tydligt sedan det blivit lag på att anmäla självmord efter sökt läkarvård. Det är skrämmande att av dem som begår självmord har mer än en fjärdedel sökt vård en månad tidigare. Och deras död - de är 300 personer - amäldes med Lex Maria under 2006, sedan lagen om anmälningsplikt trädde i kraft i februari månad. Socialstyrelsen har kommit fram till att det behövs större kompetens, bättre övervakning av patienter och förbättrade riskbedömningar. 66% av personerna saknade en vårdplan! Det är så att man vill gråta.

Vad ska jag göra om jag är orolig för att någon ska ta sitt liv?
Professor Danuta Wasserman ger bra tips: "Säg till din vän: ”Jag vet att du mår dåligt och behöver hjälp. Det finns hjälp att få och det tänker jag ordna.” Ta sen kontakt med socialtjänst, allmänläkare eller psykiatrisk sjukvård. Håll vännen sällskap och prata med honom tills han fått professionell hjälp. Det minskar den ångest som nästan alltid finns i självmordskriser. Plocka undan alkohol, mediciner, skjutvapen och knivar."

Tabu

Tidningarna rapporterar inte om privatpersoners självmord i någon större utsträckning, som de gör med döda i trafiken, så det är lätt att få en skev bild och blunda för denna "populära" dödsorsak. De som väljer tågspåret utgör ett undantaget. Du kan läsa att efter att övervakningskameror lyckats halvera självmorden på spåret i Skåne, är siffran dubblerad igen. Och när Johanna Sällström lämnade sin 4-åriga dotter genom att ta sitt liv efter att bland annat ha brottats med tsunamins åverkan, så var det många som sökte på hennes namn i Bloggportalen. Kanske kan hennes död, tillsammans med nollvisionen, hjälpa till att lyfta upp självmorden och alla som mår dåligt i dagsljuset? I alla fall har andelen artiklar om självmord varit hög nu i Svenska Dagbladet och i DN. Nästan alla har någon gång genom livet tänkt tanken på att ta sitt liv. Ändå är det inget vi pratar om. Några kända svenskar som begått självmord:


  • Johanna Sällström - skådespelerska.

  • Micke Dubois - komiker.

  • Ted Gärdestad - musiker.

  • Mikael Ljungberg - OS-gulmedaljör i brottning.

Ett svart-vitt band

Kanske kan en kampanj, likt rosa bandet för bröst-cancer, vara på plats för att lyfta upp självmorden från sitt tabu-belagda skrymsle? Ett vitt band tänkte jag först, men det används mot kvinnovåld. Så ett halvt svart och ett halvt vitt då? Jag ska fundera över idén och kanske skicka vidare till Folkhälsoministern, TV4, dagstidningarna och SPES. Jag är ju trots allt en agerande cyber humanista...


Läs mer:

1 kommentar:

Anonym sa...

Waow! Smart tänkt av dig o viktigt!!!

Ska hjälpa dig att sprida denna tanke om svart/vitt band manifestation typ Rosa bandet!!

Är själv en liten cyber-humanist!
Trots allt med i Svenska FN-föreningen...o WWF.

Hör av dig vet ja! Min blogg sida:
http://blogg.aftonbladet.se/4002
'Rolandgaross' är mitt blogg namn..

Ha det/R