Burma och Follow-up av Fredsdagen

Inga artiklar om fredsdagen stod att hitta på Nyhetsportalen. Några uppmärksamma bloggare skrev inlägg om fredsdagen. Anki som är Shanghai nappade på utmaningen och lovade att vara snäll mot sina kollegor. Vad FN har gjort, kan du läsa på deras hemsida.

Däremot skrevs det den 21 september om munkarna i Burma som fredligt protesterar mot regimen. De besökte också mottagaren för Nobels fredspris, Aung San Suu Kyi, i sitt hem där hon sitter i husarrest sedan hennes protester slog ner för två decennier sedan. Vägspärrarna som normalt hindrar besök till henne, hävdes tillfälligt av vakterna då munkarna anlände. Från en protest på några munkar, har de dagliga demonstrationerna växt till 100.000. Förutom folksamlingarna, tillämpar munkarna även en annan form av påtryckning: bojkott. De vägrar ta emot mat från personer med anknytning till militären - en stor förödmjukelse för den drabbade i ett buddhistiskt land där människor förväntas ge mat till munkar för sin "karmas" skull.

Vad jag förstår, så har demonstrationerna fortskridit så här: bensinpriset höjdes, folk protesterades och juntan fängslade flera, munkarna protesterade mot juntans våld... fler anslöt, och nu deltar folket.

Kanske får vi se ett land omvandlas till demokrati under de närmaste månaderna. Vill du vara med och göra något? Skriv på om att befria nobelpristagaren och mail skickas till flera regeringsmedlemmar. Just i dessa dagar när Burma har världens ögon på sig, kan du påverka som bäst!


Läs mer:

Inga kommentarer: