Babyprodukter

Rengöring för de minsta

Vi har bytt ut tvål och schampo mot änglamark från coop til lillan. På lätthanterlig pump finns tvål och schampo i ett.

Läs mer om rengöringsprodukter:

Eko-kläder och second-hand

Det har blivit en del secondhand-kläder, både från Tradera och från butik. De ekologiska kläderna har jag inte riktigt haft koll på, men det finns en del. På bloggen Nytt och sytt ser jag att Polarn o Pyret lanserar en eko-kollektion nu. Och samma blogg har ett inlägg om ekokläder från Cut4Cloth med ett bra utbud och en del av kollektionen finns även hos Allt-i-Tyg.

Blöjor

Blöjorna har varit en skrymmande sopa hos oss och utgjort sin andel av de 20.000 ton blöjor som årligen slängs i Sverige. Vår förhoppning om att få lillan blöjfri efter semestern, ville sig inte riktitg i det ostadiga vädret, men nu är lillan torr över dagen i alla fall. Trots att det går att spara 10-20.000 kronor så har jag inte alls känt för att prova varken tygblöjor (som min syster körde på första barnet inledningsvis) eller Bunz som dock känns mer lockande, men är snäppet mindre miljövänliga. Det går dock att köpa blöjor med miljömärkning - Bambo i Vi-butikerna eller Coops egna.

Läs mer om blöjor:

Och mer om tygblöjor - sy dina egna:

Napp och nappflaskor

Vad jag kan avgöra så är vanliga nappflaskor långt farligare för våra barn än de bekämpningsmedel som används i oekologisk odling. De flesta flaskorna är gjorda av plast som läcker bisphenol-a i farliga doser. Man ska undvika plast med nummer 7 i trekanten, men ofta står inte plastsorten på flaskorna - leta efter "PVC-free" eller köp glasflaskor (polyeten går också bra). Samma problem gäller pipmuggar och nappar. Det går att köpa nappar gjorda av naturgummi, t ex naturnappen. Tänk också på att välja bestick i metall istället för plast till ditt barn. På GreenBaby kan du beställa PVC-fria (polyvinylklorid) flaskor, pipmuggar och metallbestick. Att diska plasten i diskmaskin eller värma den i micron ökar risken för att det farliga ämnet bisphenol-A avges - släng repade nappflaskor!

Läs mer om de farliga nappflaskorna:

Barnmat

Vi har kört mycket barnmatsburkar och gröt. Från början körde vi mest Nestlé, men eftersom jag valt att undvika deras produkter, har Semper letat sig in i vårt skafferi. Semper har ekologisk gröt och även några barnmatsburkar att välja på, annars fungerar ju det lite dyrare Hipp också. För småbarn som kan äta lite grövre gröt, rekommenderar jag ändå den ekologiska gröten och så kan man klippa i lite krav-märkta torkade aprikoser.

Läs mer om barnmat:

Läs mer om att handla för ditt barn med tanke på en bättre värld:

Posted by Picasa

Andra bloggar om: , , , , , ,

1 kommentar:

Ann-Christin sa...

Nu är lillayster nästa torr (en och annan olika dock) så vi behöve rinte köpa fler blöjor - Hurra! Fask jag får lite ångest över nappflaskorna eftersom de fick rätt mycket flaska...