Bett R World som skeptiker: schampon med naturliga ingredienser

Vad kan vi förvänta oss av ett schampo?
Ica-kuriren hänvisar till att tester visar små skillnader mellan schampon: "du kan inte lita på reklamen. Det visar oberoende tester i brittiska Which (mars 2003) och amerikanska ConsumerReports (september 2000)."

Vad håret behöver är mjukgörande ämnen och ämnen som kan släta ut det yttersta skiktet på hårstrået. Och dessa funktioner fyller ett balsam bättre än ett schampo. För mer volym är det bättre att föna håret med huvudet upp och ned, eller använda en styling-produkt. Använd schampot utifrån din hårbotten - fet, torr, mjällig - för förutom att schampot ska rengöra håret så kan du återfetta hårbotten mer eller mindre. Har du förresten tänkt på att förpackningar som räknar upp en massa fördelar med schampot för att övertyga dig om köp, ofta glömmer bort att schampot "rengör"?



Vad innehåller ett schampo?

Du kan egentligen tillverka ditt egna schampo för att veta vad som finns i det. På shenet, där jag hämtat följande information, finns mängder av bra saker att läsa.


  1. Vatten (utgör 70-85 % av ett hårschampo)

  2. Rengörande ämnen

  3. Tensider som löser fett (t ex laurylsulfat eller någon cocoamid, även lera)

  4. Återfettande eller fuktbevarande medel till hårbotten och för att bilda en tunn hinna kring hårstråna så att de glider mjukt mot varandra (syntetiska oljor, sorbitol och glycerin ingår ofta i handelns schampon).

  5. Antistatmedel - VARNING eftersom dessa ofta är toxiska! Ammoniumföreningar eller Cetrimonium Chloride är vanliga, men leta hellre efter guarmjöl som alternativ.

  6. Glansgivare (silkesprotein)

Vidare tipsar shenet: "Säkraste sättet att undvika risighet och kliande hårbotten: Avfetta inte för kraftigt - använd inte för starka tensider, späd ut dem vid schampoblandningen och använd endast lite schampo vid tvätten. Det behövs mindre än man tror för att få håret rent."



Några naturliga ingredienser funkar för håret för glans och mot mjäll

Flera eteriska oljor ger bra glans. Mot mjäll fungerar svavel, tjära och salicylsyra (från trollhassel). Tänk på att zinkpyrition i Head & Shoulders är miljöfarligt och kan orsaka ögonskador


Kan man få liv i livlöst hår?

Håret är dött. Därför har det inte samma förmåga som levande celler i kroppen att dra nytta av nyttigheter från växtvärlden, trots trenden att inkludera "naturen" i schampot. I Ica-kurirens artikel, Schampo en riktig såpa, har representanter från schampotillverkare ställts mot väggen och så har kemister gett svar på tal om fakta. Mycket ordbajseri i reklamen blir sammanfattningen. Så att vara skeptisk mot vad de naturliga ingredienserna egentligen kan åstadkomma är på plats.


Kan man tillföra kollagen - hårets cement utifrån?

På bloggen Sandys Hair läser jag lite om keratin och kollagen: "Ju äldre man blir, desto svårare blir det att producera keratin, hårets egna protein. Då blir håret glanslöst och saknar vitalitet. De här produkterna tillför Q10 keratinet som bygger upp håret, samt Collagen som fyller ut alla skadade partier föratt få en jämnare struktur."

Men på Shenet hittar jag att det är omöjligt för oss att ta in kollagen eftersom proteinmolekyler är för stora. "Krämer tillsätts också kollagen och elastin, syntetiskt eller hämtat från unga djur eller aborterade foster, och påstås genom dem föryngra huden. Proteinmolekyler inklusive kollagen och elastin är dock för stora för att komma in ens i överhuden. Som någon formulerat det: Att tillföra huden proteiner utifrån är som att reparera ett hus genom att kasta tegelstenar och sand på det." Det står också att det är lönlöst att försöka fylla på med kollagen för att jämna ut.



Mina slutsater

Se till att få bra näring med maten och ta eventuellt tillskott av kisel, keratin och Q10 - i schampot gör det ingen nytta. Till exempel är det bevisat att håret kan bli 13% tjockare när man äter kisel (och för huden kan man prova evelle). Så ha förnuftiga förväntningar på de naturliga ingredienserna som tillsätts schampot.

Den viktigaste egenskapen, är den som schampot har på hårbotten (som ju till skillnad från håret består av levande celler som kan utnyttja vissa ingredienser). Schampot kan rengöra mer eller mindre kraftigt, och återfetta mer eller mindre, och därmed inverka på hårbotten, Tee Tree är bra mot torr sådan. Och "fett hår" är ju egentligen "fet hårbotten". Naturliga oljor kan fungera på torrt hår, om du inte har för fet hårbotten. Om (naturligt) alkohol används som konservering, riskerar du att torka ut hårbotten.

Beställ eller kolla utbudet av naturliga schampon:

5 kommentarer:

Anonym sa...

Om man är intresserad finns en lång tråd på Familjeliv om alternativ till shampoo. Jag har testat att tvätta med bikarbonat och använda äppelcidervinäger ist för balsam och är nöjd med det.


För övrigt: Jag gillar din blogg!

Anonym sa...

Gillar din blogg massor. Tack för den =)
Min favvis bland schampoo är John Masters organics, det är fet bra!

Sa who

Bett R World sa...

Tack för tipsen Linnea och Who. Eftersom jag fortfarande inte hittat rätt i schampo-hörnan så får jag följa upp era tips!

Anonym sa...

Schampo använder jag "Lavender rosemary for normal hair" - nackdelen är att det löddrar mindre än vanliga schampon men det blir rent ändå är la en vanesak.

Balsam använder jag rosemary & peppermint detangler. Här ska man ta lite - det blir mycket av en liten klick.

Bodylotion använder jag "blood orange & vanilla bodymilk" Känns lite ovanligt att smeta ut den för den är lite "trögare" att massera in men det är också bara en vanesak.

Lycka till =)

Bett R World sa...

Det luktar gott, till och med när jag läser det!