Bett R World som skeptiker: skadliga syntetiska skönhetsingredienser och dito naturliga

Våra hudvårdsprodukter innehåller väldigt många ingredienser. Ett sorgligt scenario är att 74 procent av dem innehåller ämnen som är skadliga för oss och The Natural Skincare Authority listar problemen:

  1. Carcinogens (cancer causing chemicals),

  2. Teratogens (causing birth defects),

  3. Reproductive toxins (male & female infertility),

  4. Developmental toxins (hazardous to unborn children)

  5. Skin/sense organ toxicants (causing skin disease and rashes)

  6. Allergenic toxicants (causing allergies)

  7. Mutagens (causing cells to mutate)

Fuktgivande oljor

Men bara för att en produkt innehåller naturliga ingredienser är det ingen garanti för att undvika risker. Organic Consumer Association beskriver till exempel problemet med utvinningen av naturliga växtoljor - där olika lösningsmedel kan användas (ett problem som också finns i våra matoljor och margariner). Därför räcker det inte att nara undvika mineraloljor, du bör även välja oljor som är kallpressade (både i maten och i ansiktet).


Uttorkande tensider

Om de uttorkande tensiderna skriver Cherchez La Femme: "Syntetiska tensider, där de vanligaste är sodium lauryl sulfate och sodium laureth sulfate, är billiga, industriella bulkkemikalier som löddrar bra. De rengör så ”effektivt” att de även används i golvrengöringsmedel. Vad de helt enkelt gör är att tvätta bort hudens naturliga skyddslager av fettsyror, enzymer, naturlig antibiotika och nödvändiga bakterier." En lista på uttorkande ingredienser som sodium lauryl sulfate och olika alkoholer hittar du i inlägget Knäck koden till friskare hy.

Och även om tensiderna kommer från kokosnöten, vilket ofta betonas på naturliga produkter, så får inte naturliga produkter i Tyskland innehålla dessa.

Inga kommentarer: