Vad ska jag undvika i skönhetsvården

Jag har tidigare skrivit om hur det inte är solklart att "naturliga" skönhetsprodukter är helt naturliga och att det inte heller är hela världen varken för hälsan eller miljön: i inläggen om mineraloljor och paraben samt alternativ konservering. Däremot finns det ingredienser som vi bör undvika och som har stöd för detta i forskning, vilket inte ingredienser har automatiskt bara för att de är syntetiskt framställda. Gronnhverdag listar dem de tycker vi ska låta bli:

Triklosan - miljöskadligt ämne som används i tandkräm (Colgate Total), deoderanter och viss kosmetika mot finnar, eftersom triklosan är antibakteriellt.

Silikon - även om de kanske inte är skadliga för hälsan, så är vissa silikoner miljöskadliga- Undvik Cyclopentasiloxane, Cyclomethicone och Cyclohexasiloxane.

Parabener - kan ha en hormonstörande effekt. Det finns flera olika parabener och dem Grønn Hverdag tycker vi ska undvika är Butylparaben, Isobutylparaben, Propylparaben och Isopropylparaben.

BHA och BHT är skadliga för miljön och BHA har förbjudits som doft i EU och är giftigt för människan och kan dessutom ha en hormonstörande effekt. Samma gäller för BHT. Förväxla inte BHA med AHA-syrans släkting Beta Hydroxi Acid, som du inte behöver undvika.

Kemikalieinspektionen bedömmer fler ingredienser som miljöfarliga (även om de flesta inte är skadliga för människan) och framförallt om du saknar kommunalt avlopp bör du undvika dessa:

  • butylmetoxydibensoylmetan (ovanligt),
  • EDTA (hårfärgning och Nivea Visage),
  • kokamid DEA (löddring i schampo och tvål, se upp i naturliga produkter eftersom ingrediensen utvinns av kokosnöten),
  • isoparaffiner (fuktgivande produkter som L'Oreals ansiktskrämer),
  • polyquaternium-10 (finns i alla möjliga produkter, som exempelvis L'Oreals Kids-schampo),
  • resorcinol (hårfärgning, skadligt för immunsystemet),
  • zinkoxid (solkrämer)
  • och zinkpyrition (Head & Shoulder's schampo).

Ica-kuriren har ännufler miljötrista ämnen:

  • Etoxylerade oljor, kallad PEG.
  • Mineraloljor, kan benämnas vaselin och paraffin - Paraffinum liquidum, Petrolatum, Propylenglykol, Ozokerit, Polyvinylacetat, Polyisobutene, E 905.
  • Kemiska lösningsmedel: Ftalater, Formaldehyd, akrylamid och andra.
  • Konsistensgivare, Propylenglykol.
  • enzophenone-4.
  • mehylchloroisothiazolinone.

Förespråkare för naturliga ingredienser har ofta längre listor med "farliga" ingredienser. Hos ONE Group - Toxic Ingredients hittar du exempelvis de löddrande lauryl sulfaterna som inte bedöms riskfyllda enligt SkinDeep. Du bör ha ett kritiskt öga när det gäller försäljare av naturliga skönhetsprodukter som till viss del sprider skräckpropaganda. På listan hos ONE Group förekommer exempelvis en rad ingredienser som bedöms som giftiga för att de kan orsaka allergier, vilket många naturliga ingredienser också kan! Se exempelvis de Parabener - där de stora varningsbokstäverna talar om att det är giftigt att svälja (vissa parabener får t.o.m. användas som konservering i mat) och den stora risken är knappast att det börjar klia, utan att vissa parabensorter (som butylparaben) ackumuleras i kroppen. Så använd listan med en nypa salt och som vägledning om du tror att du är allergisk mot någon ingrediens.

Ica-kuriren varnar just för allergirisken bland naturliga hudvårdsprodukter. Jag rekommenderar verkligen läsning av artikeln ifall du vill ha koll: Ica-kuriren - Naturlig skönhet - nya trenden.

Läs mer:


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: