Energisnål matlagning

Vi har kanske inte de bästa förutsättningarna för soldriven matlagning här i norden, men för andra har det visat sig vara en pålitlig idé. Förutom att matlagarna får mer tid och pengar över - eftersom de slipper hämta ved eller betala 25% av sin inkomst på matvärmningsbränsle, samt inte behöver vakta maten då den inte bränns vid - så räddar de soldrivna hällarna liv. Det går nämligen att pastörisera mjölk och vatten, vilket ju är toppen i utvecklingsländerna där vattenorsakade sjukdomar står för 80% av sjuklighet och död.


Problemet i de solheta länderna är att ved ofta är svårt att få tag på, eftersom nederbörden är så sparsam så att de in växer. Hjälporganisationen Operation Blessing International har installerat 200 soldrivna ugnar i Kina och är på väg att dubbla insatsen. Man funderar också över att gå in i Darfur och göra samma sak.

För oss som inte lagar solig mat, kan det vara bra att tänka på vi bara använder 6% av energin att tillaga måltiden, medan 94% förbrukas vid uppvärmningen av ugnen! Ett "hett" energispartips är alltså att tillaga flera rätter eller mumsiga bakverk direkt efter varandra. Och precis som med kyldörren - håll ugnsluckan stängd under tillagningen! Kom också ihåg att värma pastavattnet, eller risvattnet, eller potatisvattnet, i en vattenkokare - det får din mat snabbare och du sparar energi jämfört med att långsamt värma upp vattnet på spisen.


Läs mer:


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Ann-Christin sa...

Grattis! Vi är bägge med listan över på Sveriges tio bästa miljöbloggar!