Utmaningen i april: Utvidga din familj med ett fadder-barn

I förra årets första utmaning, utmanade jag dig att räcka ut en hand till ett litet barn som behöver en ekonomisk trygghet för att skapa en mer human tillvaro. Nu får du ett nytt tillfälle. Själv har jag inte skaffat mig ett fadderbarn, utan valt att bli byfadder i en av SOS-barnbyars uppbyggda byar för föräldralösa barn som får ett litet hus och en ny "mamma". Bli fadder och hjälp ett barn få tillgång till skola och läkare. Låt just ditt barn växa upp och blir en förlängning av din goda handling - en kvinna eller man med en trygg uppväxt bakom sig och en utbildning som gör henne eller honom redo för vad världen har att erbjuda dem, på att helt annat sätt än om de vuxit upp utan någon att ta hand om dem. Nedan är en rad organisationer som erbjuder fadderskap. För att välja enklare kan du fundera på om du vill bli fadder till ett specifikt barn eller en grupp - som grupp står inte barnen i tacksamhetsskuld till dig på samma sätt och det blir mindre känslosamt om du skulle välja att avsluta ditt fadderskap. Vill du hjälpa ett barn utan eller med föräldrar? Star of Hope, Läkarmissionen och Frälsningsarmen är kristna organisationer. Mina egna subjektiva favoriter är SOS-barnbyar, Individuell Människohjälp och actionaid.

SOS-barnbyar - 200 kr som fadder till ett barn eller en hel barnby som byggts upp från grunden och förser barnen med en mamma, utbildning och hälsovård.
Individuell Människohjälp - 100-400 kr som gruppfadder i ett av många valbara projekt över världen.
Barnfonden - 200 kr som fadder för ett barn och dess familj.
Insamlingsstiftelsen Gatubarn - 150 kr eller 300 kr som fadder till barn i Bolivia eller Brasilien
Plan - 100 kr och uppåt som skolfadder eller projektfadder till exempelvis uppbyggnaden i Pakistan efter jordbävningen, eller 200 kr som vanlig fadder eller kompisfadder för någon i samma ålder som du eller ditt barn.
Baltic 2000 - 250 kr som barnfadder till ett barn du själv väljer i en familj eller ett barnhem i Lettland. Du kan även bli paketfadder och skicka förnödenheter istället. Närheten gör att det enkelt att hälsa på. (som kommenterat nedan saknar organisatinen 90-konto)
Star of Hope - 100-300 kr som fadder för ett barn+projekt. Du kan välja land och som internetfadder får du en egen sida som ditt fadderbarn också har ser.
Frälsningsarmén - som gruppfadder för barn i ett projekt, t ex en skola, i ett land du själv väljer, får du teckningar och foton från "dina" barn.
UNICEF - 100kr eller 200 kr som världsförälder till de barn i världen som behöver mest hjälp. För 100kr i månaden kan 4 flickor gå i skolan.
Internationella barnhjälpen -150kr eller 1500kr som fadder till ett barn i Indien eller Rumänien, där hela din månadsgåva går till barnet utan att någon administrativ avgift tas ut.
Läkarmissionen - 200 kr som fadder eller från 25kr! som gatubarnsfadder.
actionaid - 200 kr som fadder till ett barn, där pengarna går till ett helt projekt, eller som girlFRIEND till en utsatt flicka eller kvinna.

Faddrar berättar:

När du utfört utmaningen, inom tidsramen eller senare, så lägg in en kommentar eller maila mig, så lägger jag upp dig på listan med de utmanade (om du inte redan är med där förstås)! Tillsammans förändrar vi världen, bit för bit.

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Monica sa...

Blev inspirerad, nu har jag fått pappren från SOS-barnbyar. Har blivit barnbyfadder åt en by i Ukraina som är under uppbyggnad.