Rätten till vårt liv och rätten till vår död

Den nuvarande utmaningen handlar om rätten till vårt liv genom transplantation. Detta inlägg handlar om att också ha rätten till vår död.

Det är av tradition accepterat att slutgiltigt söva ner sin trofasta gamla vän - hunden - ifall den drabbas av obotlig sjukdom: man vill inte låta hunden lida i onödan.

Men att på samma sätt hjälpa en långvarigt sjuk människa med bara någon månad av lidande kvar i livet är förbjudet. Det är enligt lag mord. Du kanske av olika anledningar inte själv skulle välja att avsluta ditt eget liv i förtid, utan föredrar att vara med så länge som möjligt och utnyttja livsuppehållande åtgärder även när du kanske förlorat både talet och rörelseförmågan. Eller så har du inte funderat på saken. Tänk på att uppropet nedan inte är ett ställningstagande om vad du skulle välja, utan om rättigheten för alla människor att få lov att välja. Och om 80% av svenskarna (enligt SIFO) vill kunna välja en god död, s.k. eutanasi, borde det då inte i ett demokratiskt land vara tillåtet? Ylva Johansson (s) hänvisar till mord. Ifall den kristdemokratiske socialministern, Göran Hägglund, ger stöd i frågan återstår att se: folk- och äldreministern säger nej. I en chatt om cancervården på svt.se säger Hägglund att "vårdens uppgift att bota och lindra".

Känner du som jag, att döden är vår egen angelägenhet kan du också delta i detta upprop för att stödja aktiv dödshjälp - startat av svårt cancersjuke Peter Munk .


Mer om dödshjälp:
Läs Expressens omfattande artikelserie om dödshjälp. Utgå från artikeln Dödshjälp - en fara eller frihet?
Gå in på hemsidan hos Rätten till vår död (RTVD).
Se de båda oscarsvinnarna The Sea Inside eller Million Dollar Baby, som handlar om dödshjälp.

Andra bloggar om: , , , , ,

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

Läs gärna hela bloggen och begrunda, kommetera, kopiera och sprid...
http://www.respektfullt.blogspot.com/

Tycker man att livet är en gåva och är emot kränkning av människan. Är man för kärlek och respekt bör aktiv dödshjälp absolut finnas...

Sen kan man ju inte låtsas om att dödshjälp är laglig och dö sin naturliga död..om det nu finns en naturlig död.