Första nyhetsbrevet från Rädda Världen Nu!!

Som 1 av 150 anmälda har jag fått det första nyhetsbrevet från Rädda Världen Nu. Det går enkelt att anmäla sig på deras hemsida. Nedan är ett udrag ur nyhetsbrevet, som du kan ladda ner i sin helhet på hemsidan. Månadens Lyft är som en liten oscars-gala med en vinnare i varje kategori.

6. Månadens lyft
a) Artikel
Aftonbladet har satsat på att belysa klimatfrågan, nu har de startat en artikelserie där de frågar samtliga riksdagsledamöter vad som behöver göras för att minska den globala uppvärmningen.
http://www.aftonbladet.se/vss/klimathotet/story/0,2789,973242,00.html

b) Blogg
Stephan Bäckman är en filmälskare som fick ett nytt livsuppdrag när han såg Al Gores film En obekväm sanning.
Läs hans blogg på: http://www.backmansbio.se/raddavarlden.htm

c) Bok
Vandana Shivas, Krig om Vattnet, plundring och profit handlar om hur synen på jordens vattenresurser har förändrats och vilka konsekvenser det har fått. http://www.bokrecension.se/9173249408

d) Citat
”Vi skapar vår egen miljö. Vi får precis vad vi förtjänar. Hur kan vi bli förnärmade av livet vi själva skapat? Vem kan vi lägga skulden på, vem ska vi ge erkännandet utom oss själva? Vem kan förändra det, när vi än vill, utom vi själva?” Richard David Bach, amerikansk författare (1936~).

e) Debattartikel
Bo Ekman, styrelseordförande Tällberg Foundation frågar sig varför inte näringslivet tar debatten om klimatfrågan. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=303354

f) Eftermäle
Motivering: Med sin föråldrade verklighetsuppfattning och med sin bakåtsträvande analys av dagens största samhällsfråga så har Herman Lindqvist gjort sig förtjänt av titeln Månadens Eftermäle. När han avfärdar det han kallar ”klimattjafset” med citat ”På bronsåldern kunde vi ju odla vin i Mälardalen” så visar eftermälet med all önskvärd tydlighet hur människor med dennes inställning aktivt bidrar till att skapa en omodern och för vår tid direkt skadlig syn på hur vi förändrar vår miljö och vad det kan få för konsekvenser.
Skillnaden från bronsåldern och vår tid stavas 200 miljarder ton mer koldioxid i atmosfären och cirka 150 miljoner klimatflyktingar som kommer att tvingas fly på grund av de förändringar i miljön som riskerar att bli resultatet vid en medeltemperaturökning på 2 grader, allt enligt klimatforskarna.
http://www.cogito.nu/2006/11/20/herman-lindqvist-it-gurun-och-klimattjafset/#respond

g) Film
En obekväm sanning (An inconvenient truth) är filmen där Al Gore redogör för hur människan påverkar klimatet och vad det kan få för konsekvenser.
http://www.climatecrisis.net/

h) Föredöme
Virgin-chefen Richard Branson skänker 22 miljarder kronor till klimatforskning. Läs mer här:
http://www.naturvardsverket.se/index_klimat.php3?main=/dokument/klimat/1510_virgin.shtml

i) Kampanj
Naturvårdsverket avslutade sin kampanj för tre år sedan men deras sida är fortfarande högaktuell. Besök den här: http://www.klimatkampanjen.se/

j) Krönika
Anders Ehnmark, författare och journalist inleder OBS i P1:s nya debattserie om politik och privatmoral i klimatfrågan. Lyssna på Obs från fredagen 12 januari 2007, 13:45.
http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/sandningsarkiv.asp?date=2007-01-12&programID=503

k) Nätverk
TheKONFERENCE är det samlande namnet på en grupp konstnärer, musiker, skrivare, forskare och företagare som samarbetar med målet att förändra dagens produktions- och konsumtionsmönster. Läs mer på: http://www.thekonference.com/

Inga kommentarer: