Topp-10-lista på ekologiska matvaror

Ska du börja vara ekoreko, eller undrar du bara var du gör mest nytta? Då kan nedan lista på de miljöbästa livsmedelsvalen vara till hjälp. Listan är hämtad rätt av från Västra Götalandsregionens webplats.

1. mjölk (ekologisk odling av fodret bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald, räddar regnskog)
2. banan (du sparar 50 kg bekämpningsmedel - ofta förbjudna här - per år och hektar, vilket ger bättre miljö och hälsa i Latinamerika men även här)
3. kaffe (jfr bananer)

4. ägg (ekologisk odling av hönsfodret bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap, samt mindre bekämpningsmedel)
5. potatis (betydligt minskad användning av bekämpningsmedel)
6. morot (betydligt minskad användning av bekämpningsmedel)
7. bröd och mjöl (betydligt minskad användning av bekämpningsmedel)

8. fläskkött (ekologisk odling av svinfodret bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap)
9. lammkött (bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap, minskad användning av parasitmedel)
10. nötkött (ekologisk odling av fodret bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap, räddar regnskog)

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: